hirdetés

Így válassz fésűt a vedlés idején: a bundától függ, melyik a legjobb

Szénási Szimonetta

2024. március 16 - Képek: Az Én Kutyám

Ha szeretnéd, hogy se a ruhádat, se az otthonodat ne borítsa be a kutyaszőr, fogadd meg az alábbi tanácsainkat!

hirdetés

Tavasz a szerelem, na meg a vedlés ideje. Egyes kutyafajták – például a labradorok, az újfundlandik vagy a pekingi palotakutyák – ebben az időszakban jelentős mennyiségű bundától szabadulnak meg, míg a tacskósok, a border terrierek vagy az uszkárok gazdái fellélegezhetnek: az ő kedvenceik nem hullajtják a szőrüket.

Az újfundlandik bundájára is jobban oda kell figyelni /Fotók: Az Én Kutyám

Szezonális vagy egész évben tartó

Amellett, hogy egyes fajtákra nem jellemző a vedlés, abban is különbség van, milyen sokáig tart a folyamat: vannak egész éven át vedlő kutyák, illetve csak szezonálisan bundát váltó ebek. Ennek oka a szőrzetben keresendő; a vastagabb, dupla bundával rendelkező kutyák általában folyamatosan cserélik a szőrüket.

Velük ellentétben a szezonálisan vedlő ebeknél jellemzően tavasszal és ősszel tapasztalható a jelenség. Míg a meleg idő közeledtével a bunda vékonyabb lesz és ki is világosodik, addig ősszel vastagabb, sötét szőrzet jelenik meg a vedlést követően.

A labradorok is vedlenek /Fotók: Az Én Kutyám

Ilyen gyakran fésüld kedvencedet

Fontos, hogy a vedlés idején még nagyobb figyelmet fordíts kedvenced bundájának ápolására. A fésülés alapvető teendő, de nem mindegy, miként csinálod.

Hosszú szőrű kutyákat minimum hetente egyszer át kell kefélni, de indokolt lehet a napi fésülködés is; az intenzív szőrhullatás időszakában pedig naponta legalább egyszer el kell távolítanod a meglazult szálakat.

Lényeges, hogy a rövid szőrzetű ebeket (mint a mopszokat vagy a beagle-öket) is ajánlott hasonló rendszerességgel megfésülni, pláne, ha vedlenek – nekik is könnyebbség, ha fellazítod a távozni készülő, illetve eltávolítod a már kihullott szőrt.

A pomerániai törpespiccek bundája is ápolásigényes /Fotók: Az Én Kutyám

Így válassz kefét

A rövid szőrű ebek szőrzetének fellazításhoz válassz természetes sörtéjű kefét vagy úgynevezett ápolókesztyűt, majd először növekedéssel ellentétes irányban fésüld kedvencedet. Ezt követően válts irányt, és a szőrszálak állásával megegyezően is ismételd meg a fésülködést. Ezzel a kutya bőrén termelődő természetes olajokat is segítesz eloszlatni.

Kesztyűvel körkörös mozdulatokkal is átmasszírozhatod a kutya testét, majd a szőr növekedésével megegyező irányban eltávolíthatod a felesleges szőrt.

Hosszú szőrű kutyáknál, főleg, ha a felső, keményebb szőrzet alatt pelyhes aljszőrzet van (például a pomerániaiak, a collie-k vagy a pembroke welsh corgik esetében), olyan eszközre van szükséged, amivel a külső szőrzet alá tudsz nyúlni. Így az aljszőrzetből is eltávolíthatod a felesleget. Az úgynevezett slicker kefe tökéletes erre a célra. Mindkét irányba keféld át vele a bundát egészen addig, amíg már nem marad jelentős szőrmennyiség a fogak között.

Intenzív vedlés idején a szőrgereblye a legjobb választás, amit a szőr növekedési irányába kell használni. Kaphatók speciálisan a vedlési időszakra alkalmazandó fésűk, illetve kefék, ám a pengés eszközöknél vigyázni kell, hogy ne nyomd oda túl erősen az állat bőréhez! Ha csomóba ütközöl, azokat acélfésűvel bontsd szét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egészségügyi okok

Előfordul, hogy az intenzív szőrvesztés hátterében valamilyen hormonális probléma, esetenként allergia vagy bőrbetegség áll. Így ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced a megszokottnál többet vedlik, vagy a folyamat nagyon elhúzódik, mindenképp beszélj róla az állatorvosotokkal.

Ugyanígy konzultálj vele arról is, ha bármilyen rendellenességet vagy elváltozást veszel észre a kutya bőrén.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kutyákat érintő leggyakoribb bőrpanaszokat. Képeken is mutatjuk, mire kell figyelned.

bőrbetegség bunda dupla szőrzet hormonális probléma hosszúszőrű kutya szőrzet vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!