hirdetés

Kutyái levedlett szőréből köt sapkákat és sálakat egy asszony: nincs szaguk és nagyon puhák

Szénási Szimonetta

2023. április 8 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

Ez a hölgy annyira szereti a kutyáját, hogy még a kihulló szőrszálait sem dobja ki! Helyette egy különleges alternatívát talált ki a feleslegessé vált bunda felhasználásának.

hirdetés

Főleg a hosszabb szőrű kutyák gazdáinak okoz nagy fejtörést, miként ápolják kedvencük bundáját. Emellett sokakat bizony zavar, mikor a ház tele lesz az eb szőrszálaival – pláne a vedlési időszakban. Ám nem feltétlenül kell negatívumként tekinteni a talajvesztett szőrszálakra. Az 57 esztendős Jane Crewe igen kreatív módon használja fel négylábúi szőrét. Az ötlet egyszerre praktikus és környezettudatos, bár nem tudjuk, hányan viselnék jószáguk szőrét a mindennapokban.

Pihe-puha szamojédbunda

Az Edinburgh-ben élő asszony két szamojéd boldog gazdája. A hét esztendős kutyák, név szerint Artemis és Phaidra pedig gyönyörű, hófehér bundával vannak megáldva, amit öröm simogatni. Meglehet, Jane Crewe is úgy érezte, vétek hagyni, hogy kárba vesszen kedvencei ékessége, mikor úgy döntött, nem dobja a kukába a kihullott szőrt, helyette alkot belőle valamit. Rövidesen megszületett az első kutyaszőrből készült ruhadarab.

Akár az angóra

A kreatív hölgy szerint az általa kötött ruhaneműk olyan puhák, akár az angóra (ami köztudottan igen kellemes viselet.) Ám ahhoz, hogy nekiállhasson a kötögetésnek, jócskán volt dolga a kutyaszőrrel. A kihullott szőrt ugyanis először ki kell mosni. Az asszony ezt követően két-három napig szárítja az immár patyolat tiszta bundát, majd a szálakat egy fonókar segítségével fonallá alakítja. Csak eztán jöhet a folyamat nagy kézügyességet igénylő része, a kötés.

Az alábbi angol nyelvű videón megnézheted, hogyan készül a fonal:

Az így készült sálak és sapkák pedig hófehérek, nagyon puhák, szagtalanok és tartósak – hála a szamojédek legendásan vastag szálú, ezüstös aljszőrzetének. Ugyanis csak ebből készülnek a meleg kiegészítők. Éppen emiatt nem minden kutyafajta bundáját lehet felhasználni erre a célra, csak azokét, amelyeknek szintén van aljszőrzetük. Emiatt például a yorkshire terrierek gazdái elestek a lehetőségtől, hogy szeretett négylábújuk ilyen formában is hozzáadjon az életükhöz.

A kutyaszőrből való kötés feltétele az aljszőrzet.

Másoktól is kér szőrt

Azonban más kutyatulajdonosok örömmel járulnak hozzá a divatipar eme különleges ösvényének szélesítéséhez. Hogy garantáltan elegendő fonala legyen, Jane Crewe gyakran kér utánpótlást más szamojédtulajdonosoktól. A közösségi média segítségével veszi fel velük a kapcsolatot.

Ahogy a híre kezdett terjedni, úgy egyre többen keresték fel, hogy felajánlják szeretett négylábújuk szőrét. Ennek egy részéből az asszony fonalat készít, amit aztán visszaad a gazdának.

A szamojédeknek csodálatos bundájuk van.

A horgolástól a szigetelésig

Mint a tehetséges ötletgazda elmondta, a kutyaszőrből készült fonalnak számos felhasználási lehetősége van a kötésen kívül is. Lehet belőle horgolni, ám szigetelőanyagként is kiváló! Aki pedig maradna a kötésnél, annak is ajánl új lehetőségeket az asszony, aki elmondta, hogy a sapkákon és sálakon kívül pulóverek, sőt ágytakarók is készülhetnek a különleges anyagból.

A macskatartók is örülhetnek

Ám nemcsak a kutyák bundája alkalmas az ilyesfajta felhasználásra, hanem a cicáké is. A doromboló jószágok szőre remekül nemezelhető, amiből dísztárgyak, bábok, de akár ékszerek is készíthetők.

bunda dupla rétegű szőrzet kézműveskedés kutya bundája kutya és ember kutyaszőr kutyaszőr takarítás szamojéd szőrzet vedlés vedlési időszak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink