hirdetés

Állandóan hulló kutyaszőr ellen 11 alig ismert praktika: így lesz gyorsan tiszta a lakás

László Enikő

2021. január 3

A legtöbb kutyatartó találkozik azzal a problémával, hogy kedvence összeszőrözi a lakást. Mutatunk 11 praktikát, amivel könnyen eltüntetheted a zavaró pamacsokat.

hirdetés

Szinte minden kutya vedlik. A mennyiség fajtánként eltérhet, például a husky-k folyamatosan, igen sokat hullajtják a szőrüket, míg a yorkshire terrierek egyáltalán nem. Sokan nem tudnak vagy nem is akarnak ellenállni a kutya kérésének, amikor az fel akar ugrani a kanapéra. Nincs is ezzel gond, a helyzet akkor válik zavaróvá, amikor már mindent ellep a kutyaszőr. A következő néhány ötlet segít, hogy könnyebben eltávolíthasd a nemkívánatos szálakat.

A vedlés mennyiségét csökkentheted rendszeres fésüléssel, és még kutyád is élvezni fogja.

Porszívó

Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás a porszívózás. Ám ezt sem mindegy, hogyan teszed. Fontos, hogy több irányból húzogasd a szerkezet csövét, hogy minden szőrszál kijöjjön a szövetekből. A porzsákot érdemes gyakran cserélni, hogy minél nagyobb legyen a szívóerő.

Szösztelenítő henger

Szintén egy gyakori megoldás a szösztelenítő henger. Ragacsos felülete magához vonzza a legtöbb szőrszálat. Azonban nem minden esetben takarítja fel azokat maradéktalanul.

Rövidszőrű kutyádon akár így is használhatod.

Ragasztószalag

Ha nincs otthon szösztelenítő henger, egy csík ragasztószalag is megfelel. Sőt, általában erősebb, ragacsosabb a felülete, mint előbb említett társának, így még hatékonyabban szedi fel a szennyeződéseket. Ideális szövet felületekre.

Gumikesztyű

A gumikesztyű magához vonzza a szőrszálakat. A gumihoz könnyen hozzátapadnak a pamacsok, így szőnyegtisztításra ideális. Emellett bútorok felületén is remekül alkalmazható.

Ablaktörlő

Gumis része segítségével az ablaktörlő nagyszerűen összegyűjti az elhullajtott szőrszálakat. Alkalmas bútorok felületeire, padlóra, és csupán néhány csepp vízzel benedvesített szőnyegre is.

Használatát az alábbi videó szemlélteti:

Antisztatikus spré

Ha antisztatikus sprével fújod le a felületet, a szőrszálak kevésbé ragadnak meg a szöveten. Ezután alkalmazhatod valamelyik fent említett eszközt, és meglátod, sokkal egyszerűbben távolíthatod el a szőrszálakat.

Gőzölés

Gyapjúpulóverekből gőzöléssel könnyebb eltávolítani a szőrszálakat. Csak vidd be magaddal a fürdőszobába, amikor zuhanyzol és akaszd fel valahova. A gőz hatására a szálak ellazulnak, és könnyebb lesz eltávolítani közülük a szőrt.

Szőreltávolító kesztyű

Sok állatkereskedésben kapható egy kesztyű, amin apró gumi pöttyök, fogak vannak. Ezzel fésüld át kedvencedet, és a szőr hozzáragad. Azonban nem csak rajta, hanem a tisztítani kívánt felületeken is kipróbálhatod, hiszen ugyanúgy vonzza ott is a szálakat. Sőt, te magad is készíthetsz ilyet. Nem kell mást tenned, mint keresned egy gumikesztyűt, és ragasztópisztollyal pontokat tenni a tenyerére. Hasonlóan fog működni, mint a bolti verzió.

Gumiseprű

Különösen parkettára és csempére tökéletes megoldás, ha gumiseprűvel gyűjtöd össze a szőrszálakat. A gumi jobban vonzza ezeket, illetve nem tapadnak úgy rá a fejre, mint egy hagyományos partvisra.

Nedves törlőkendő

Bútorok felületéről, de akár szövetről is nagyszerűen egy kupacba lehet gyűjteni a szőrt, ha nedves törlőkendőt használsz. A bevizezett rongy, felmosó is ugyanezt a hatást éri el csempén vagy padlón.

Kanapéhuzat

A megelőzés az egyik legfontosabb. Ha zavar a szőr, esetleg gyanús, nedves foltok is gyakran megjelennek, érdemes beszerezned egy kanapévédő huzatot. Vannak speciálisan erre a célra kifejlesztettek, de lehet egyszerűen egy olyan ágytakarót is használni, amit nem sajnálsz. Ne feledd, ha ilyet alkalmazol, később abból is nehéz lesz kiszedned a szőrt. Éppen ezért ajánlott, kifejezetten erre a célra gyártott védőtakarót vásárolni, amiről könnyebben el lehet távolítani a szennyeződéseket.

Az alábbi angol nyelvű videóban ilyen huzatokat mutatnak be:

Ha úgy gondolod, hogy kedvenced szőre többet hullik, mint az normális lenne, érdemes felkeresned egy állatorvost. Állhat a háttérben valamilyen bőrbetegség vagy allergia, illetve a megfelelő táplálás is hatással van a bundára.

(Képek: Getty Images Hungary)

házi praktika kutya szőre hullik kutya szőrhullás kutyaszőr kutyaszőr takarítás tisztítás vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink