hirdetés

Így távolítsd el könnyedén a kutyaszőrt a bútorokról és a ruhádról

Szénási Szimonetta

2024. február 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatszőr szinte minden textílián megtapad. Ám vannak trükkök, amikkel pillanatok alatt eltávolítható.

hirdetés

Aki kutyát tart, annak nem okoz különösebb meglepetést egy-két kósza szőrszál a pulóverén, neadjisten a tányérjában. Ám egyes fajták, pláne vedlési időszakban jelentős mennyiségű bundától szabadulnak meg. Ha gondot jelent, hogyan távolítsd el hatékonyan a kutyaszőrt a lakásból, megosztunk veled néhány hasznos szőrmentesítő praktikát.

 

Ezeken az anyagokon jobban megtapad

Mint a Femina hangsúlyozza, azokon az anyagokon, amelyeknek egyenetlenebb a felszíne – főképp a kordbársonyon, a gyapjún vagy a hasított bőrön –, könnyebben megtapadnak a szőrszálak. Emellett a statikus elektromosságot gerjesztő anyagok – azaz minden, ami műszálas – is jobban vonzzák a szőrt. Ezek alapján szinte biztos, hogy a te otthonodban is van olyan bútordarab, a ruhatáradban pedig olyan holmi, amely kifejezetten hajlamos a „szőrösödésre”.

Ez pedig nem szerencsés, pláne akkor, ha épp indulnál valahova, és nem szeretnél a ruha rendbetételével bíbelődni. A vendégeidet is zavarhatja, ha kedvenced emlékeztetőivel kell hazatérniük.

A rendszeres fésülés is segít, ha igényli a fajta.

Alapvető teendő: a porszívózás

Minden bizonnyal nem mondunk újat, ha azt hangsúlyozzuk, hogy kisállatos házban elengedhetetlen a gyakori porszívózás. Léteznek olyan gépek, amelyeken van kifejezetten állatszőrhöz illeszkedő szívóerő. Használd a bútorokhoz készült kisebb porszívófejet, hogy valóban alapos munkát végezhess.

Az is lényeges, hogy a porzsákot is gyakrabban ürítsd, hogy a szívóhatás a legerősebb maradjon (ez ugyanis befolyásolja a hatékonyságot.)

A porzsákot gyakran kell üríteni.

Sprayzz!

Kaphatók úgynevezett antisztatikus sprayk, amelyeket érdemes mikroszálas ronggyal vagy cellulózszivaccsal a textíliába dörgölni. Ezt követően jöhet egy újabb kör porszívózás.

Rolnizz!

Végezetül szösztelenítő hengerrel is menj át a felületen. Ennek hiányában a mezei ragasztószalag is tökéletesen megfelel a célnak. A ragadós oldalával kifelé tekerd rá a kezedre, majd így simítsd végig az anyagot.

A szőnyeget sem árt időnként kitisztítanod.

Így járj el a ruhákkal

Jó hír, hogy minél szőrmentesebbek a bútoraid, annál kevesebb kerül róluk a ruházatodra. Ám így is érdemes azokat is kezelésbe venned. Az antisztatikus spray itt is jó szolgálatot tesz: használatával könnyebben kijönnek a szőrszálak a ruha rostjai közül, amikor kikeféled vagy rolnizod őket.

Gyapjút csak gőzzel

A gyapjúholmikat gőzöléssel varázsolhatod tisztává. Ehhez használj gőzölőt, vagy akaszd be a fürdőszobába a ruhadarabot, amikor zuhanyzol. Az így fellazult anyagot könnyebb lesz kitisztítanod.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Amikor fertőtleníteni is kell

Ha kedvenced megbetegedett, a felépülést követően a bútorokat ajánlott fertőtleníteni, ezzel megelőzve az visszafertőződést. Főképp az állat fekhelyére figyelj oda, de minden olyan helyet kezelj, ahol a jószág sok időt töltött. A drogériákban számos, kifejezetten kisállat mellett is használható antibakteriális szer kapható.

Ha szeretnél még több háztartási praktikát megismerni, ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy lesz csillogó-villogó az otthonod, akár több négylábú mellett is úgy, hogy őket sem veszélyezteted a vegyszerekkel.

házi praktika kutyabarát takarítás kutyás praktikák kutyaszőr szőr takarítás vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink