hirdetés

A lakásban jelölgeti területeit a kutyád? Így szoktathatod le!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 9

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a kankutyák spriccelgetik vizeletüket felemelt lábbal az általuk kijelölt területekre.

hirdetés

Az első lépés ebben a helyzetben, hogy meghatározod, valóban szándékos jelölgetéssel van-e dolgod, és nem egészségügyi problémával. Vizelettartási gondokat okozhatnak bizonyos húgyúti fertőzések és húgykövesség is, tehát a biztonság kedvéért vidd el egy kontrollra kedvencedet!

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az eb tudatosan hagyja ott névjegyét bizonyos bútordarabokon, tárgyakon, vagy akár embereken, állatokon is, ideje a tettek mezejére lépni.

Miért jelölget a lakásban a kutya?

A kéretlen csepegtetésnek több oka is lehet. Mind abból az elgondolásból gyökerezik, hogy az adott objektumot, helyszínt a négylábú ki akarja sajátítani. Ez nem önzőség, a kutya eredendően territoriális állat, azaz ösztönösen védi a fennhatósága alá tartozó területet, a családját és értékeit.

Vadon élő őseiktől örökölték a jelölgetés ösztönét.

Ha a háztartásban több eb él, gyakran rivalizálás alakulhat ki közöttük, ezért próbálja egyik-másik finoman jelezni a határokat a többieknek. Idegességet, félelmet és bizonytalanságot is sejtethet, ha az eb gyakran jelölget. Tart attól, hogy egyesek betolakodnak a területére, elveszik nehezen megszerzett javait, például játékait vagy kedvenc fekhelyét. Némelyik kutya már attól bepánikolhat, hogy az ablakon keresztül lát a házhoz közel merészkedő állatokat.

Az is beindíthatja a jelölési kényszert, ha vendég érkezik, aki egy másik állat illatát hordozza magán. De mi lehet erre a zavaró viselkedésmódra a megoldás?

Ivartalaníttass!

Mivel a territoriális jelölgetés legtöbbször ivaros hímeknél tapasztalható, a műtét sokszor megoldja a problémát. A domináns viselkedés gyakorta összefügg a hormonális működéssel még szukák esetében is, így az ivartalanítás által az erős belső késztetést megszüntetheted. Pusztán az operáció azonban nem mindig hozza meg a várt eredményt, következetes nevelésre is szükség lehet, főleg akkor, ha a négylábú viselkedésébe mélyen beleivódott ez a szokás.

Rendezd az eb lelkivilágát!

Amennyiben egy új háziállat, lakótárs vagy bármilyen más zavaró tényező ösztönzi kedvencedet a jelölgetésre, próbáld a velük kapcsolatban fennálló bizalmatlanságát orvosolni! Barátkoztasd össze a kutyust jobban az illető személlyel vagy állattal, illetve kíséreld meg fokozatosan hozzászoktatni őt ahhoz a tényezőhöz, ami felzaklatja!

Szagtalaníts!

Sokszor azért sikertelenek a leszoktatási kísérletek, mert az egyszer már megjelölt helyeken ott maradnak az illatanyagok, melyek a vizeletben rejtőznek. Ezek egyébként fontos információkat közölnek a többi állattal: jelzik a jelölő nemét, korát, ivarérettségét és általános egészségi állapotát.

A lakásban azonban ezekre semmi szükség, így egy hatékony, enzimes szagtalanítóval érdemes nekiesni a szennyezett bútordarabnak, szőnyegnek vagy használati tárgynak. Ha biztosra szeretnél menni, szerezz be jelölgetés elleni spray-t, és takarítás után kezeld le vele az adott felületet!

Pakolj el!

Amíg tart a nevelési folyamat, bizony történhetnek kellemetlen balesetek. Például ismerősöd jön vendégségbe, te pedig arra eszmélsz, hogy a kutyus már célba is vette az előszobában hagyott esernyőjét vagy kabátját.

Ha új terméket, bútort, kiegészítőt viszel haza, igyekezz szagtalanítani, nehogy túlságosan csábítóvá váljon a négylábú számára!

Fegyelmezz következetesen!

Ha tetten éred kedvencedet, jelezheted nemtetszésedet határozott “Nem!”-mel és a tetthelyről való elhúzással. Ha viszont már csak a nyomokat találod meg, és akkor szidod le a kutyust, nem fogja érteni, hogy mi a probléma, ezért ezt nem is érdemes erőltetni, mert csak összezavarod szegényt.

(Képek: Getty Images Hungary)

kan kutya jelölés ivartalanítás kutya bepisil kutya jelölés elleni spray kutya jelölés leszoktatás kutya vizelet visszatartás szuka kutya jelölget

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink