hirdetés

Miért jó, ha több kutya van a háznál? Mutatunk 5 meggyőző érvet

László Enikő

2020. október 13

Minél több kutya, annál több szeretet, de befektetett energia is. Ha két, három vagy annál is több kedvencet szeretnél otthonodba, felelősen kell döntened. Mutatjuk, mik az előnyei annak, ha nem csak egy eb van a háztartásodban.

hirdetés

Ahol egy kutya elfér, ott kettőnek is van hely – tartja a mondás. Ha pedig kettő, akkor akár három is. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sok előnye van annak, ha több négylábúval éled mindennapjaid, de ezt a döntést igen alaposan át kell gondolni. Elsősorban azt kell számításba venned, hogy anyagilag belefér-e plusz egy vagy több fő. Hiszen nem csak arról van szó, hogy eggyel több éhes száj lesz a családban. Ivartalanítani kell, évente oltani, és ki tudja, milyen egyéb orvosi költségek merülhetnek fel. A pénz mellett a felelősség is megnő. Több kutyára kell figyelni, ami több energiát is kíván tőled. Nem szabad azt gondolni, hogy ha van egy másik eb, az majd kiváltja a meglévővel való foglalkozást. Lehet, hogy jól el fognak játszani együtt, de a gazda figyelmére ugyanúgy vágynak, mint előtte. Nem szabad ezért elhanyagolni őket. A rendszeres séta, játék és foglalkozás elengedhetetlen, akár egy, akár több négylábúról van szó.

Egy gazdi szívében több kutyának is van hely.

Ha minden lehetőség adott, és természetesen te is szeretnéd, fogadj be egy új kutyát családodba. Fontos, hogy az összeszoktatás szakszerű és biztonságos legyen, nem szabad elkapkodni. Ezután pedig kialakuljon egy rutin. Ez annál fontosabb, minél több kedvenc él egy fedél alatt. A feladatok mellett azonban az öröm is megsokszorozódik. Mutatunk öt érvet amellett, hogy miért érdemes több ebbel együtt élni.

Saját nyelvükön kommunikálhatnak

A kutyák akármennyire is imádják az embereket, legjobban egy fajtársukkal tudnak kommunikálni. Megértik egymás testbeszédét, szaglászhatják egymást, játszhatnak. Egy másik eb jelenlétét a gazda soha sem fogja tudni pótolni. Vannak bizonyos kedvencek, akik ezt nem kifejezetten igénylik, sőt nem szeretik a többi kutyát. Ám legtöbbjük nem ilyen, és szükségük van a rendszeres érintkezésre más ebekkel. Erre pedig a legjobb megoldás, ha más kedvenc is él velünk.

A közös játék remek időtöltés.

Állandó társaság

Kutyád többé nem lesz egyedül. Amikor te elmész otthonról, ők ott maradnak egymással. Állandóan van társaságuk, ami csökkentheti bennük a szeparációs szorongást. Még akkor is, ha nem játszanak, csupán tudják, hogy van rajtuk kívül még valaki a házban. A másik jelenléte megnyugtatja őket, és már nem is lesz olyan ijesztő, ha elmész dolgozni.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutyák ősei falkában életek, ezért a legtöbb kutya ösztönösen vágyik más eb társaságára és szívesen tölti velük együtt a mindennapokat.

Szocializáció, nevelés

A kutyák képesek egymást nevelni, példaképekké válni. Persze nem tudatosan, de viselkedésük kihat a másikra. Ha egy jól nevelt eb mellé kerül egy másik, esetleg egy kölyök, az tanulhat tőle. Látja a bevált viselkedési mintákat, hogy hogyan kell bizonyos dolgokat csinálni, mik a szokások, illetve mit nem szabad.

Az idősebb kutyák akár taníthatják is a kölyköket.

A kutyák remekül szocializálják egymást. Előcsalogathatják félősebb társukat a csigaházból. Nagyobb társaságban az egyik segíthet a másiknak jobban beilleszkedni, felbátorodni. Persze a rossz szokásokat is átvehetik egymástól, főleg akkor, ha a meglévő eb nem megfelelően van nevelve. Ilyenkor előfordulhat, hogy lazít a már félig-meddig elsajátított szabályokon vagy agresszívvá válik egy másik kedvenc felbukkanása miatt.

Kevesebb unalom, több játék

Természetesen attól, hogy több eb van a háznál, nem szabad velük kevesebbet foglalkozni. De tény, hogy valószínűleg szívesen játszanak majd egymással. Így jóval kisebb az esély arra, hogy unatkozzanak, főleg a távollétedben. Ez azért is hasznos, mert levezetik a felesleges energiájukat és nem kezdenek rosszalkodni, például kertet ásni. Bizonyos kutyafajták imádnak játszani, ilyen például a fáradhatatlan jack russell terrier vagy a dalmata. A magas energiaszintű, jól szocializált kedvencek mellé jó ötlet lehet beszerezni egy négylábú társat. Persze ettől még a kutyafuttatót ugyanolyan gyakran kell látogatni, mint korábban.

Többszörös öröm

A kutyatartás minden apró öröme megsokszorozódik, ha többen vannak. Kétszer vagy háromszor annyi farokcsóválás, nyalogatás, és üdvözlő örömkörök hazaérkezésedkor. Na és persze dupla annyi szeretet és hűség, amit csak egy kutya képes megadni. Hátránya lehet, hogy esetleg már csupán neked nem jut hely a kanapén.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya vásárlás örökbefogadás összeszoktatás több kutya sétáltatása több kutya tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!