hirdetés

Így lettek elválaszthatatlan barátok a golden retriever és a németjuhász: a nevelés is fontos

Szénási Szimonetta

2023. május 29 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

Egy igazán különleges barátságba pillanthatsz be, ami egy németjuhász és egy golden retriever között szövődött. Tanácsokkal is segítünk, hogy nálatok is jól alakuljon az összeszoktatás.

hirdetés

Amikor a már felnőtt golden retriever megpillantja gazdája kezében az aprócska gombócként kuporgó németjuhász kölyköt, szó szerint az arcára van írva a meglepettség. „Ez meg ki?!” – szinte halljuk a gondolatait, ahogy kerek szemekkel méregeti a kiskutyát. A döbbenet az első szagminta-vétel alkalmával sem csökken, pláne akkor, amikor a kis eb is körbeszimatolja a nagyra nőtt társát. Ugyanis erről van szó: új kedvenc érkezett a családhoz, aki egyúttal a goldie lakótársa is lett. Nézzük hogyan alakul a két kutya barátsága!

A két kutya barátsága szemmel látható

Feszültségoldó simi

Ahogy a lent megosztott felvételen is látszik, a golden retriever szép lassan oldódik fel a szokatlan helyzetben. Először csak egyre bátrabban szaglássza-szimatolja a juhászkutyát, és igyekszik tartani tőle a két lépés távolságot. Szerencsés, hogy ennél a kritikus első találkozásnál a gazdi is a közelben van, és ha kell, simogatással oldja idősebb kedvence feszültségét.

Pajkos kis jószág

A kölyökkutyának természetesen nem kell sok idő, és csakhamar megpróbálkozik az aktívabb barátkozással. Körbeugrálja a nagyobb ebet, játékosan bele-belekap a szőrébe, sőt az arcát is megcsócsálja. Ez szemmel láthatóan elég meglepő a goldie-nak, ám érett felnőttként tűri a kicsi nyaggatását. A tűrésből aztán szép lassan érdeklődés lesz, majd fokozatosan közös játék kerekedik az incselkedésből. Ekkor már a rangidős jószág is lebirkózza az újdonsült házi kedvencet.

Kép: YouTube

Egy barátság születése

A remekül összevágott videón nyomon követhetjük, hogyan egyenlítődik ki szépen lassan a méretbeli különbség a két kutya között. A gombócból nyúlánk kamasz, majd fiatal felnőtt válik, ám egyvalami megmarad: a vidám, önfeledt kapcsolat a két állat között. Sőt, pontosabban mondva a köztük levő viszony már egyértelműen barátság. Erről tanúskodnak a békés, fejösszeérintős szunyókálások, egymás nyalogatása, a gazdin való osztozkodás, valamint a kettejük között levő nyugalom, ami még a felvételen keresztül is érzékelhető.

A hosszú felvezetés után pedig íme a várva várt felvétel:

Hogyan szoktasd össze kutyáidat?

Ha te is új kedvencen gondolkodsz, és szeretnéd, hogy már meglévő négylábúd és a jövevény között is ilyen harmonikus legyen az együttélés, akkor fogadd meg alábbi tanácsainkat!

Ahogy arról korábban írtunk már, két kutya összeszoktatása nem lehetetlen, még akkor sem, ha már idősebb állatokról van szó. Sok múlik a személyiségükön és a korábbi tapasztalataikon, továbbá a te hozzáállásodon.

1.) Közös döntés

Nagyon ajánlott, hogy ne csak te, de a kutyád is részt vegyen a választásban. Így eleve olyan jószágot vihetsz haza, akivel ő is jól kijön. A legtöbb menhelyen csak úgy adnak másik állat mellé örökbe egy lakót, ha már korábban találkozott a család kutyájával. Ha az örökbefogadás mellett döntesz, nyugodtan hagyatkozz az állatmentők véleményére. A gondozók ismerik a legjobban védenceiket, minden pozitív tulajdonságukkal és nehézségükkel együtt.

Vannak olyan ebek, akik valamilyen oknál fogva – korábbi rossz élmények, bántalmazás, hiányos szocializáció – miatt nem jönnek ki jól a többi kutyával. Velük nagy valószínűséggel kudarcba fulladna a próbálkozás, ami neked is, az állatnak is hatalmas csalódás, sőt utóbbinak trauma is, ha emiatt vissza kell mennie a menhelyre. Érdemes megfogadni a tanácsokat, és adni a hozzáértők szavára!

Az alábbi videóban Kasza-Pirka Ildikó kiképző ad tanácsokat, hogyan neveld új kedvencedet:

2.) Ne vidd haza!

Ha nincs mód, hogy már a hazavitel előtt találkozzon egymással a két eb, akkor az első találkozó helyszínéül mindenképp semleges terepet válassz! Ugyanis ha beviszel egy ismeretlen állatot már meglevő kedvenced területére, azt fenyegetésként élheti meg, ami konfliktust szülhet! Egy félreesőbb park vagy más füves terület például tökéletes helyszín lehet, feltéve, hogy nincs túl nagy nyüzsgés, vagy túl sok ember, illetve más kutya, akiknek a jelenléte zavaró lehet ebben a kritikus pillanatban.

3.) Ajánlott a póráz

Az ismerkedés alkalmával hasznos eszköz a póráz, amivel szintén megelőzheted az esetleges támadást, verekedést. Amikor már egészen biztos vagy benne, hogy nem lesz harc az állatok között, akkor elengedheted őket, ám továbbra is légy résen, hogy ha kell, azonnal közbe tudj avatkozni!

4.) Egyenlőség

Nagyon fontos, hogy ne kivételezz az új jövevénnyel! Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha a legújabb családtag még kölyök, ebből kifolyólag élettani okokból ellenállhatatlanul aranyos. Egyenlően oszd meg a figyelmedet, és légy igazságos a simogatások és a jutalmazás tekintetében is!

5.) Hagyd, hogy lejátsszák egymás közt!

Egy új állat érkezése gyakran dominanciaharcokhoz vezet. Így döntik el egymás között, hogy kinek hol a helye a falkában. Amíg ez nem durvul el, addig ne érdemes beleavatkoznod. Ebben az ivarosságnak is köze lehet: az ivartalanított kutyák kevésbé hajlamosak az efféle küzdelemre. Ugyanígy az ellenkező nemű ebek is jobban kijönnek egymással. Esetükben azonban vigyázni kell a felesleges szaporulat miatt, így ajánlott időben ivartalanítani őket!

A méret nem lényeg!

Oszlassunk el egy tévhitet, miszerint különböző méretű kutyák kevésbé jönnek ki jól egymással. Ez ugyanis nem igaz! A kistestű kutyusok épp olyan jó barátságba kerülhetnek egy nagyra nőt óriással, mint a nagytestű ebek. Arról már ne is beszéljünk, hogy gyakran pont a hatalmasra nőtt kutyák lesznek elválaszthatatlan társai a macskáknak, vagy egyéb kisállatoknak. A szimpátia és a kötődés nem méretfüggő. Hogy kialakul-e a két kutya barátsága, sokkal inkább habitus és nevelés kérdése, na meg azé a megnevezhetetlen valamié, ami összekapcsol két lelket.

Idős mellé kölyköt?

A másik tipikus dilemma, hogy okos ötlet-e idősebb négylábú mellé kölyökkutyát választani. Tény, hogy egy korosabb jószágnak teljesen mások az igényei, mint egy kiskutyának, ami leginkább az igényelt mozgás és játék mennyiségében mutatkozik meg. De ilyen esetben sem lehetetlen, hogy létrejöjjön a két kutya barátsága. Attól, hogy a korosabbik kedvenced nem vágyik állandó birkózásra, még nagyon jól kijöhet egy ifjonccal. Egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy mozgasd le rendesen a kicsit, hiszen ez nem is a másik kutya feladata! Amikor pedig úgy látod, hogy a kicsi már túlzásba viszi az ismerkedést, engedd, hogy rangidős kutyád elvonuljon egy kis csendespihenőre.

golden retriever idős kutya ivartalanítás juhászkutya két kutya két kutya tartása kiskutya kistestű kutya kölyökkutya menhely nagytestű kutya német juhászkutya németjuhász nevelés örökbefogadás összeszoktatás póráz süket kutya tanítása több kutya tartása új kutya új kutya a háznál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!