hirdetés

Viszlát, kölyökkor! 5 jel, amiből tudhatod, hogy kedvenced felnőttkorba lépett

Szénási Szimonetta

2022. október 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy a gyerekek, úgy a kiskutyák is nagyon gyorsan nőnek. Sok gazdi bizonytalan, cseperedő kedvence még kölyöknek számít-e, vagy már felnőttkorba lépett. Az alábbi jelzések segítenek eldönteni.

hirdetés

Bizonytalan vagy, hogy jószágodnak meddig vegyél kölyöktápot? Nem könnyű eldönteni, meddig tart az ebeknél a gyerekkor, ráadásul ebbe még az állat testmérete is közrejátszik: a nagytestű kutyáknak ugyanis „később nő be a fejük lágya”. Szerencsére vannak jelek, amelyek elárulják, hogy a kutya felnőttkorba ért.

Mikortól számít egy kutya felnőttnek?

Mint említettük, a kutyák esetében a kölyökkort a felnőttségtől elválasztó határvonal meghúzásakor figyelembe kell venni, hogy kis- vagy nagytestű négylábúról beszélünk-e. Általánosságban az alábbi időszakra tehető az eb nagykorúvá válása:

  • kistestű kutyák: 9-12 hónap,
  • közepes és nagytestű kutyák: 12-15 hónap,
  • óriáskutyák: 18-24 hónap között.

Egy másik, részletesebb tagolás szerint az alábbi hat szakaszt különböztethetjük meg a kutyák fejlődése során:

  1. újszülött időszak (1-20. napig);
  2. szopós időszak (20-60. napig);
  3. serdülőkor (2-6 hónap);
  4. a nemi érés kora (6-12 hónap);
  5. kifejlett kor (12 hónapos kortól 8-9 éves korig);
  6. öregkor (8-9 éves kortól).

Más, sokkal tágabb megközelítés szerint mikor bundás társad eléri a fajtájának megfelelő testméretet, onnantól fiatal kutyának számít, míg általában kétéves kora körül tekinthető felnőtt egyednek.

Azonban ez nincs kőbe vésve, hiszen minden jószágnak megvan a saját növekedési üteme, és az öregedés számos tényezőtől függ. Így ha biztosat szeretnél tudni, fordulj állatorvoshoz, aki meg tudja határozni, milyen életszakaszában van éppen a kutyád.

A viselkedés mint támpont

Mint láthatod, valóban nincs napra, sőt hónapra pontosan meghatározva, mikor lépi át kutyád a gyerekkor küszöbét. A viselkedése azonban árulkodó lehet. Nézzük, milyen változásokra figyelj!

1.) Nemi érés

Az egyik legszembetűnőbb jelzés, hogy kedvenced nem kölyök már, az ivarérettség. Ez általában fél és egy éves kor között következik be. Szukáknál hamarabb, ők 7-10 hónapos koruk körül válnak ivaréretté, míg a kanok inkább 10-12 hónapos kor között.

2.) Befejeződik a fogváltás

A tejfogak már akár két hónapos korban elkezdhetnek potyogni, a teljes fogváltás azonban csak az állat fiatal felnőtt korára történik meg.

3.) Felnőtt küllem

A kiskutyák rengeteget változnak, mire felnőnek. Néha olyan mértékű ez a változás, hogy egymás mellé állítva fel sem lehet ismerni egyazon fajta kölykeit és kifejlett egyedeit, főként a szőrzetük miatt. Tehát amikor azt látod, jószágod formára is olyan, mint a fajtájabeli „nagyok”, akkor valószínűleg már ő is egyenrangú velük.

4.)  Tónusos izmok és rendezett mozgás

A kölyökkutyákat oly bájossá tevő esetlenség is eltűnik felnőtt korukra, helyét átveszi a rendezett, harmonikus mozgás. A kutyák ilyenkor már nem olyan szeleburdik, mint kicsiként. Ezzel egyidőben az energiaszintjük is növekszik, már sokkal több aktivitást bírnak kifáradás nélkül.

5.) Kiegyensúlyozott viselkedés

Ahogy a mozgás, úgy a viselkedés is sokkal kontroláltabbá válik. A felnőtt állat nyugodtabb, mint kiskorában.

Milyen változásokat hoz a felnőttség?

Amikor kedvenced maga mögött hagyja a kölyökkort, az számos változtatást tesz indokolttá a mindennapjaiban is. Egyrészt megváltozik a tápanyagigénye, amire neked is figyelned kell, mikor tápot vásárolsz a  számára. A felnőtt kutyák eledelében több fehérje és kevesebb zsír van, mint a kiskutyáknak készült termékekben.

Sétából is többre lesz szüksége, és most már nagyobb terhelésnek lehet alávetni az ebet. Míg a kölykök túlmozgatása veszélyes, a felnőtt kutya megfelelő lemozgatása elengedhetetlen az egészségéhez. A mozgás egyúttal segít megküzdeni a stresszel is, pont úgy, ahogy az emberek esetében.

Bár tanítani már egészen kicsiként el lehet, sőt kell kezdeni a négylábúakat, a kutya felnőttként már képes az összetettebb feladatok elvégzésére is. A rendszeres tanítás és foglalkoztatás az állat mentális jólléte miatt is lényeges.

Higiénia és egészség

Ha a kutya felnőtt, az nemcsak a táplálás és a napi rutin alakítása miatt fontos, de kedvenced ápolásának mikéntjét is befolyásolja. A legtöbb eb bundájának idővel sokat változik a szerkezete, így nem mindegy, hogyan fürdeted és fésülöd kedvencedet. A karmok, valamint a fülek rendszeres ellenőrzése se maradjon el!

Továbbá egyeztess az állatorvossal a soron következő oltások ütemtervét illetően, valamint a féreghajtók felnőtt korban való adagolását is célszerű pontosítanotok. A felnőttség egyúttal indokolttá teszi, hogy megvitassátok a doktorral az ivartalanítás kérdését is.

Sokan még mindig téves információk és hiedelmek miatt félnek ivartalanítani kedvencüket, pedig az orvosok álláspontja is az, hogy jobb mihamarabb megejteni a beavatkozást a nem kívánt szaporulat, valamint számos komoly betegség, többek között a rák kockázatának csökkentése végett.

etetés felnőtt kutya etetése féreghajtás ismétlő oltások ivartalanítás ivartalanítás ideje ivartalanítás mikor kölyökkor kölyökkutya kutya etetése mikortól felnőtt egy kutya oltás választható oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink