hirdetés

Súlyos betegségeket okoz a túlmozgatás a kölyökkutyáknál: 5 mód, ahogy jelzi, hogy túlterhelt

Ferenczi Deborah

2022. április 12

Komoly mértékben károsíthatja a kutya egészségét, ha nem mozog eleget. Testi-lelki tünetekkel, elhízással, betegségekkel járhat. Ám arra sokan nem is gondolnak, hogy legalább ugyanekkora problémát jelent a túlmozgatás.

hirdetés

Sok esetben a gazdik – főleg, ha ők maguk is sportos életmódot folytatnak – nem megfelelően mérik fel az állat teljesítőképességét, illetve egészséges mozgásigényét. Ez különösen igaz a kölyökkutyákra, akik nagyon elevenek, szervezetük azonban nem még bírja el a túlzott terhelést.

Mennyi mozgásra van szüksége a kutyának?

Az állatorvosok szerint a kölyökkutyákra valódi veszélyt jelent a túlmozgatás, ez pedig akár ízületi és csontproblémákat is képes okozni. Mégsem találunk olyan táblázatot, ami megmutatná, hogy milyen korban mennyi a maximum futás vagy sport, aminek a kölyköt ki lehet tenni. Dr. Patty Khuly állatorvos azon az állásponton van, hogy a tudomány nem tart még ott, hogy egészen pontosan képes legyen meghatározni, mennyi mozgásra van szüksége egy kiskutyának. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a túlzott testmozgás legalább akkora probléma, mint a kevés. Véleménye szerint ahhoz, hogy megközelítőleg jó eredményt kapj, figyelembe kell venni az állat méretét, fajtáját, kondícióját is. Ugyanis egyes tanulmányok komoly összefüggéseket látnak a túl sok testmozgás, és az ortopédiai betegségek között. Az orvos azt is hangsúlyozza, hogy annak ellenére, hogy a kutya tudja követni a tempódat több kilométeren keresztül is, még egyáltalán nem biztos, hogy ez egészséges számára.

Mennyi mozgás számít túlzásnak?

Az természetesen nyilvánvaló, hogy a kutyáknak nagy szükségük van a mozgásra, és ennek hiánya komoly problémákat okozhat. Ugyanakkor az egészséges egyensúly megtalálására érdemes törekedni. Abban az esetben, ha le akarod fárasztani kedvencedet, fontos a séta is, de emellett legalább ennyire jelentős, hogy mentálisan is képezd. Érdemes különböző ügyességi vagy fejlesztő játékokat bevezetni, így az eb nem csak testileg, de mentálisan is elfárad. Az állatorvosok emellett azt javasolják, hogy érdemes inkább többször levinni a kutyát kisebb távokra, mint egyszer hosszúra. Ez kiváltképpen igaz a kölyökkutyákra, akiket kimélni kell a hosszabb sétáktól és a kocogástól, egészen addig, amíg az állatorvos úgy nem látja, hogy már képesek megtenni egyhuzamban pár kilométert.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a kutyát túlterheled?

A legtöbb esetben az állat szemmel látható jeleket produkálja. Ilyen lehet például:

  •  a lihegés
  •  az esetleg sántítás
  •  a láthatóan lassabb járás
  •  a többszöri megállás
  •  a menet közbeni lefekvés

Ezek mind arra utalnak, hogy bizony túl lett hajtva a kutya, és nem esik jól számára az ilyen mértékű mozgás.

Hogyan szoktasd a kölyökkutyádat hosszabb távokhoz?

Az első és legfontosabb lépés, hogy tanítsd meg a kutyusodat pórázzal sétálni. Amennyiben ez már sikeresen megy, akkor fokozatosan elkezdheted rövidebb sétákkal, ha az állatorvos is egyetért veled. Érdemes a nap legmelegebb és leghidegebb szakaszában kerülni a nagyobb túrákat, továbbá kerülni az extrém meredek vagy éppen csúszós felületeket. Érdemes a mozgást változatossá tenni, azaz a sétát megszakítani futással vagy valamilyen kutyás sport alapjaival. Ám mindezek előtt kérd ki az orvosod tanácsát, aki nemcsak az eb korát, de a fajtáját, növekedési ütemét és aktuális egészségügyi állapotát is figyelembe veszi. Soha ne lépd túl a megszabott határokat, hiszen a lényeg a fokozatosság. A kölyök túlmozgatása hosszútávon valóban sántasághoz vagy egyéb ortopédiai problémákhoz vezethet.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kutyás sport kutyával mozgás mozgás túl sok mozgás túlterhelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!