hirdetés

A kövér emberek kutyája is túlsúlyos? A kutatók szerint igen, de van rá megoldás!

László Enikő

2021. szeptember 18

Az elhízás mind az emberek, mind házi kedvenceik esetében súlyos, és egyre gyakoribb probléma. Legutóbb tudósok azt vizsgálták, van-e összefüggés a gazdi és az eb plusz kilói között.

hirdetés

Kutatók szerint az amerikai felnőttek fele 2030-ra el lesz hízva. Az emberek azonban képesek változtatni életmódjukon, beleértve étkezési szokásaikat és a testmozgást. A háziállatok azonban teljes mértékben függenek tőlünk, hiszen akkor és azt esznek, amit adunk nekik. Emellett akkor és annyi mozognak, amennyi időt mi biztosítunk számukra. Sokan elbagatellizálják a kérdést, és nem tekintik problémának, hogy kedvencük felszedett néhány kilót. Néhány kiló azonban egy 15-20 kg-os kutyánál rendkívül sok. Emellett nem csak az esztétikai, hanem az egészségügyi szempontokat is érdemes szem előtt tartani.

Miért veszélyes a túlsúly?

Egy kutya túletetése állatkínzás. Miklósi Ádám etológus szerint – egy 2018-ban készült felmérés alapján – a magyar ebek 18%-a elhízott. Ez a szám idősebb kedvencek esetében 20%. A túlsúlynak számos egészségügyi kockázata is van. Kialakulhat cukorbetegség, szív- és érrendszeri probléma, gerinc- és ízületi betegség, tumor, bőrbetegség, illetve keringési zavar is. Az elhízott ebek összességében kedvtelenebbek, letargikusabbak, és rövidebb ideig élnek. Sőt, az is kiderült már, hogy kevésbé hajlandóak hallgatni gazdáikra. Egy kutatás szerint míg a nagytestű ebek élete az elhízás miatt átlagosan öt hónappal rövidül, egy kisebb társuknál ez két és fél év is lehet.

Az elhízott kutyák gazdája is az?

Egy korábban végzett dán kutatás szerint kétszer akkora eséllyel lesz egy kutya elhízva, ha gazdája is túlsúlyos. A kutatók azt találták, hogy a normál és vékony testalkatú gazdák kutyáinak 14%-a kövér. Míg a túlsúlyos (akin csak néhány kiló felesleg van) tulajdonosok kedvenceinél ez a szám 28%. Az elhízott gazdik ebei azonban 35%-ban kövérek.

Egy júliusban készült vizsgálat során amerikai kutatók is elemezték az összefüggést. A tesztben résztvevő kutyatartók 31,6%-a volt túlsúlyos, kutyáiknak pedig 50%-a. Azaz minden második plusz kilókkal rendelkező személy házi kedvence is felesleges kilókkal küzd. Az elhízott gazdák kutyáinak esetében (akiknek aránya 26,3% volt) ez a szám 13,2%. Tehát ezen kutatás alapján is kijelenthető, hogy az elhízott gazdák kutyái nagyobb kockázatnak vannak kitéve a túlsúllyal szemben.

Érdekesség, hogy egy korábbi, Európa több országában végzett felmérés azt mutatta, nincs összefüggés az elhízott gazda és kutyája testsúlya között. Azonban a teszt során mindenki önbevallásos alapon írta be súlyát és magasságát, így lehet, hogy a megadott adatok pontatlanok voltak. Erre utaló jel az is, hogy a felmérés szerint így kevesebb elhízott ember van Európában, mint azt a WHO adatai alapján megállapították. Erre pedig igen kicsi az esély.

Az elhízott kutyák személyisége hasonló a túlsúlyos emberekéhez.

Az amerikai kutatás lényege az volt, hogy rávilágítson a problémára, illetve arra buzdítsa a gazdikat, hogy kedvenceikkel együtt vágjanak bele a fogyásba. Egy korábbi tanulmány szerint ugyanis, ha az emberek kedvenceikkel együtt kezdenek egészségesebb életmódot folytatni, sokkal motiváltabbakká válnak és eredményesebbek a súlycsökkentésben.

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízás elhízott kutya elhízott kutya lefogyasztása kövér kutya lefogyasztása kutatás tanulmány tudomány túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!