hirdetés

Kutyád a leheletedből és az izzadságodból is kiszagolja, ha stresszes vagy: ha akarnád, se tudnád leplezni előle feszültséged

László Enikő

2022. október 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák kifejezetten tehetségesek abban, hogy megállapítsák, gazdáik milyen hangulatban vannak. Egy új kutatás szerint ez idegenekre is érvényes, méghozzá leheletükből és izzadságukból állapítják meg az ebek, mennyire stresszesek az adott személyek.

hirdetés

Kutyád meg tudja állapítani, ha stresszes vagy, ugyanis megváltozik az illatod – derült ki egy új kutatásból. Olyan erős az emberi aggodalom bűze, hogy egyes kutyák a kísérletek 93,75 százalékában helyesen tudták megkülönböztetni az ellazult állapotú és a stressz kiváltotta szagokat, még akkor is, ha az érintett személy teljesen idegen volt.

A kutatók négy kutyát toboroztak Belfastból. A Treo, Fingal, Soot és Winnie alkotta csapat egy cocker spánielből, egy cockapoo-ból, egy lurcherből és egy terrier típusú keverékből állt.

36 humán résztvevőtől izzadság- és leheletmintákat gyűjtöttek a gyors ütemű matematikai feladat megkísérlése előtt és után. A vérnyomás és a pulzusszám emelkedése pedig megerősítette a megemelkedett stressz-szintet a feladat elvégzése után. A négy kutyát ezután megtanították arra, hogy különbséget tegyenek a kiindulási és a stresszes minták között. Az utóbbiakat úgy azonosítva, hogy öt másodpercig tartották az orrukat a mintához közel.

90-96%-os pontossággal dolgoztak a kutyák

Összességében a négy kutya helyesen érzékelte a stressz szagát a 720 kísérletből 675 esetben, az ebek teljesítménye 90-96,88 százalékosan bizonyult pontosnak.

„Az eredmények azt mutatják, hogy mi, emberek, különböző szagokat keltünk izzadságunkkal és leheletünkkel, amikor stresszesek vagyunk, és a kutyák ezt megkülönböztetik a nyugalmi állapotunk szagától – még akkor is, ha valakit nem ismernek” – magyarázta Clara Wilson, a tanulmány szerzője.

A kutatók szerint a kutyák észlelhették a stresszhormonok, például a kortizol szagát. Azt is elmagyarázták, hogy a stressz „stimulálja a glükoneogenezist, a glikogenolízist és a lipolízist, valamint megemelkedik a renin és az angiotenzin II enzim szintje”, ami a kutyák számára is nyilvánvaló lehet.

Miért is hasznos ez?

„A kutatás rávilágít arra, hogy a kutyáknak nincs szükségük vizuális vagy hangjelzésekre, hogy felismerjék az emberi stresszt” – teszi hozzá Wilson. „Ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a kutyák már csak a leheletből és az izzadságból is érzik a stressz szagát, ami hasznos lehet szolgálati és terápiás kutyák kiképzésekor.”

„Ez is segít jobban megvilágítani az ember-kutya viszonyt, és hozzájárul ahhoz, hogy megértsük, hogyan értelmezhetik az ebek az emberi pszichológiai állapotokat, és hogyan léphetnek kapcsolatba velük” – mondta.

A kutatók szerint a jövőbeli tanulmányok nagyobb betekintést nyújthatnak az „érzelmek ragadósságába”, amelyek révén a kutyák tükrözik gazdáik érzelmi állapotát. Bár a jelenlegi tanulmány nem mérte fel a kutyák emberi stresszre adott érzelmi reakcióit, a szerzők megjegyzik, hogy a háziállatok általában boldogan izgatottak lettek, amikor észlelték ezeket a mintákat, mivel táplálékjutalmat vártak a helyes riasztásért.

Összességében azt mondják, hogy megállapításaik „további alkalmazást jelenthetnek a szorongásos és PTSD-s embereket segítő szolgálati kutyák képzésében, akik jelenleg túlnyomórészt vizuális jelzésekre reagálnak”.

kutatás kutya megérzései kutya megérzi kutya szaglása megérzés stressz stresszes gazdi tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!