hirdetés

Kutyák az emberek szolgálatában: mi a különbség a terápiás és a segítőkutyák között?

László Enikő

2020. november 29

A segítőkutyák és a terápiás ebek sok mindenben hasonlítanak egymásra, a két dolog mégis különböző. Mi a munkájuk ezeknek az állatoknak és hogyan segítenek az embereknek?

hirdetés

Sokan nem tudják, hogy a terápiás és a segítőkutya szóösszetételek nem ugyanazt a munkát jelentik. Mindkettő emberek életét könnyíti meg, de máshogyan. Jelentősen segítik mások hétköznapjait, és nem csak fizikailag, de lelkileg is támaszt nyújtanak. 2017-ben összesen 9 hallássérült-segítő, 22 mozgássérült-segítő, 2 rohamjelző (pl:. epilepszia, vércukorszint), 32 személyi segítő (pl:. autista emberek), 182 vakvezető és 354 terápiás kutya dolgozott. A megfelelő tudás nélkül nehéz eldönteni, melyikük segítő és melyikük terápiás eb, ezért is mutatjuk most meg a pontos meghatározásokat.

Kik a segítőkutyák?

Hatféle segítőkutya létezik napjainkban. A vakvezetők talán a legismertebbek mind közül. Rajtuk kívül még dolgoznak hallássérült-segítők, mozgássérült-segítők, rohamjelzők és személyi segítők is. Mindegyikőjüket alaposan kiképzik a feladataikra, és nyugdíjukig folyamatosan tanulnak. A segítőkutyákat kölyökkoruk óta személysegítésre képzik, majd mikor alkalmassá válnak a feladatra, odaköltöznek sérült gazdájukhoz, hogy vele éljenek. Ezeknek az embereknek segítenek a nap 24 órájában, mindig szolgálatra készen, akár álmukban is. Különleges igazolványukkal, hámjukkal mindenhová bemehetnek, ahová gazdájuk is, legyen az étterem vagy kórház. Ismerjük meg őket külön-külön is!

Vakvezető kutyák

A vakvezető ebek talán a legismertebb segítőkutyák. A gyengénlátó emberek szemei. Hatalmas feladat az övék. Az utcán szinte teljes mértékben rájuk hagyatkozik a gazda. Az ilyen ebek tudják, mikor lehet átmenni az úttesten, segítenek irányítani az embereket, hogy ne menjenek neki semminek. Jelzik a buszmegállókat, szabad ülőhelyeket, zebrákat. Azt, hogy merre menjenek, a gazda határozza meg, maguktól természetesen nem tudják az utat, hiszen nem GPS-ek. Vészhelyzetben képesek felülbírálni a parancsot, ha a helyzet úgy indokolja. Ezt nevezik értelmes engedetlenségnek. Kérésre odavisznek szinte bármit, akár a hűtőből is kiválasztják, kiveszik a kívánt tárgyat, és eljuttatják gazdájuknak.

Munka közben a rájuk adott hám jelzi mások számára, hogy ők vakvezető kutyák. Mindegyik hám piros színű. Az ebeket ilyenkor nem szabad megsimogatni.

Hallássegítő kutyák

A hangjelző vagy hallássegítő ebek a siket, halláskárosult embereknek jelentenek hatalmas segítséget. Olyan hangjelzésekre figyelmeztetik gazdájukat, mint a csengő, ébresztőóra, telefon, füstjelző, vagy ha valaki a nevüket mondja. Ugatás helyett bökdöséssel jeleznek, majd gazdájukat odavezetik a hang forrásához. Nem parancsra dolgoznak, ezért különösen nehéz dolguk van, hiszen mindig önállóan kell cselekedniük.

Mozgássérült-segítő kutyák

A mozgássérült-segítő kutyák fizikai és lelki segítséget is nyújtanak egyszerre. Különböző tárgyakat adnak gazdáik kezébe, felveszik, ami leesett, leemelik, ami magasan van. Bevásárlásnál viszik a kosarat, kidobják a szemetet, de akár öltözködni is segítenek. Nyitják, csukják az ajtókat, kapcsolják a villanyt. Vészhelyzet esetén segítséget hívnak, ami legyen akár egy másik személy vagy mobiltelefon. A mozgássérültek számára egy segítőkutyával kinyílik a világ. Sokkal kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak és ezáltal nyitottak lesznek az új dolgokra.

Rohamjelző kutyák

A rohamjelző kutyák között is többféle létezik. Az epilepsziaroham-jelző kutyák képesek bizonyos idővel előre megjósolni, hogy gazdájuknak mikor lesz rohama. Ennek hatására az időben beveheti gyógyszerét, biztonságos helyre mehet, ahol nem eshet bántódása. Sok esetben az orvosság bevételével a roham létre sem jön. A vércukorszint-jelző kutyák megérzik, gazdájuk vércukra mikor kezd csökkenni. Ekkor figyelmeztetik őket, hogy egyenek valamit, így nem történik baj. A mentálhigiénés kutyák a pánikrohamokat, szorongást érzik meg, és addig piszkálják gazdájukat, amíg az ki nem zökken belőle. Ezáltal a rohamok lerövidülnek, de van, hogy ki sem alakulnak.

A rohamjelző kutyák különleges tehetségek. Szaglásukkal tudják megállapítani, hogy gazdájukkal valami rendellenes történik, és időben figyelmeztetik őket a bajra. Sokszor alvás közben is érzékelik, hogy nincs rendben minden, és gazdájukat azonnal figyelmeztetik, aki előfordulhat, hogy szintén alszik. Sajnos hazánkban még gyerekcipőben jár a rohamjelző kutyák használata, mentálhigiénés ebből mindössze egy van az országban.

Személyi segítőkutyák

A személyi segítőkutyák ugyanazt a feladatot látják el, mint a terápiás kutyák, csak ők a segítségre szoruló (például autista) személlyel élnek. Céljuk, hogy gazdájukat kicsalogassák a csigaházukból, jobb kedvre derítsék őket, lelki támaszt nyújtsanak számukra. Segítenek fejlődni, odaadásuk, szeretetük pedig motiválja a gazdát.

Ahhoz, hogy valaki segítőkutyát kapjon, szervezeteknél kell jelentkeznie. Valahol ingyen, valahol pénzért cserébe kaphat egy négylábút, aki éveken át megkönnyíti életét. A szoros kapcsolat elengedhetetlen. A száz százalékos bizalom az egyik alapja a közös életnek. A segítőkutyák szerepe nagyon fontos, hiszen gazdájuk nem érzi magát annyira kiszolgáltatottnak, hiszen ritkábban kell segítséget kérnie más emberektől. Sokan mondják, hogy kutyájuk által teljesen kivirágoztak, sokkal szociálisabbak lettek. Az emberek könnyebben szóba elegyednek velük, hiszen egy aranyos és kedves négylábúval sétálnak az utcán, inkább rájuk terelődik a figyelem, mint a gazda fogyatékosságára. Egyre azonban nagyon kell ügyelni. Sose simogass meg dolgozó segítőkutyát, mert ezzel megzavarod munka közben. Csak akkor nyúlj a négylábúhoz, ha gazdája megengedte.

Idén munkába állt az ország első gluténjelző kutyája, Gofree is.

Terápiás kutyák

A terápiás kutyák nem élnek a segítségre szoruló emberekkel. Az ilyen ebeknek sokszor csak már maga a jelenléte is segítség. Jobb kedvre derítik a rászoruló embereket, időseket, betegeket vagy gyermekeket. Amerikában például elterjedt terápiás módszer, hogy iskolákban, könyvtárakban olyan kisgyerekek olvasnak fel kutyáknak, akik még nem igazán képesek folyamatosan böngészni a betűket. A négylábúak jelenléte megnöveli az önbizalmukat, hiszen tudják, hogy a kutyák nem ítélkeznek, ráadásul felettébb aranyosak is. Ám az ebek gyógyító hatása is ismert. Gyermekkórházakba, idősek otthonába gyakran járnak terápiás kutyák, hogy jobb kedvre derítsék az ott lakókat. Nem is gondolnánk, de csupán néhány percnyi, órányi együtt töltött idő is csodákra képes.

Amerikában már igen elterjedt az, hogy gyerekek terápiás kutyáknak olvasnak fel.

Az állatasszisztált terápia egy olyan program, amelynek során az emberek valamilyen tulajdonságukat fejlesztik kutya vagy más állat jelenlétében. Például az értelmileg sérült gyerekek szívesebben dobnak el egy labdát egy állatnak, mert az aranyosan és készségesen visszahozza.

Az állatasszisztált foglalkozás pedig azt jelenti, amikor csupán azért látogat a kutya gazdájával egy bizonyos helyszínre, például idősek otthonába, hogy az ott élők együtt tölthessenek néhány kellemes órát az ebbel. Közben játszhatnak vele, simogathatják, teljesen kikapcsolódhatnak, és nem foglalkoznak közben szomorú vagy stresszelő tényezőkkel.

Bámulatos, hogy ezek az önzetlen és szeretetre méltó lények mi mindent megtesznek értünk. Szolgálataikért cserébe pedig nem várnak mást, csak néhány finom falatot és simogatást. Lenyűgöző intelligenciájuk és hűségük nem ismer határokat.

(Képek: Getty Images Hungary, Viasat Nature)

állatasszisztált terápia hallássérült-segítő kutya hangjelző kutya mozgássérült-segítő kutya rohamjelző kutya segítőkutya személyi segítőkutya terápiás kutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!