hirdetés

Mennyire biztosan szagolják ki a kutyák a koronavírust? Ők segíthetnek az emberiségen

László Enikő

2020. szeptember 6

A kutyák orra nagyon érzékeny, elképesztő, miket képesek kiszagolni - rohamokat, betegségeket, hangulatváltozásokat egyaránt. Most ismét rajtuk a sor, hogy segítsenek az emberiségen tehetségükkel.

hirdetés

A koronavírus rengeteg ember életét megváltoztatta világszerte, és nem a jó értelemben. A kutyák ebben is a segítségünkre lehetnek. Sokszor bizonyították már, hogy nagyszerű szaglásukkal mennyi mindenre képesek. A kábítószer-kereső és rendőrkutyák szimata csalhatatlan és ennek segítségével számos bűnözőt buktatnak le. A mentő- és keresőkutyák rengeteg embert mentenek meg. Akár romok alatti sebesültekről, akár eltűnt személyekről van szó. Kitűnő szaglásuknak köszönhetően szinte bárkit, bárhol képesek megtalálni.

Bizonyos segítőkutyák akár beteg gazdájuk rohamait is megérzik, mielőtt az bekövetkezne. Egyes ebek képesek kiszagolni a rákot, a maláriát vagy a Parkinson-kórt. A tűzszerész kutyák aknák helyét tudják pontosan meghatározni. Olyan négylábúak is élnek szép számmal, akiket szarvasgomba keresésére képeztek ki. Ha ennyi mindenre képesek ezek a nagyszerű állatok, miért is ne fordulnánk hozzájuk segítségért, ha a koronavírusról van szó?

Freya, a spániel képes különböző betegségeket kiszagolni.

Lehetséges, hogy a kutyák kiszagolják a koronavírust?

A vírus – mint sok más megbetegedés – megváltoztatja az emberek testszagát. Ezt mi nem érezzük, de egy ügyes eb igen. A vírus azonosítása számukra olyan, mintha egy teáskanálnyi cukrot kellene két medencényi vizéből kiszagolni. Jelen esetben a cukor a vírus, a víz pedig az emberi test. Egy kutya szimata olyan pontos, hogy akár tesztelés során is hasznát vehetjük.

Németországban is elindultak a kiképzések.

Amerikai kutatók még áprilisban indítottak egy olyan kiképző programot, amiben kutyákat tanítanak a Covid-19 érzékelésére és jelzésére. Ha minden a terv szerint halad, ezek az ebek meg tudják állapítani, hogy ki fertőzött és ki nem. Több országban, köztük az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Németországban és Chilében is elindultak már a kiképzések. Becslések szerint, ha a programok sikerrel járnak, a kutyák akár 250 emberről tudják megállapítani óránként, hogy fertőzöttek-e. A kutatók leggyakrabban labradorokat és spánieleket használnak erre a célra, ugyanis az ő szaglásuk a legkiválóbb. Akit pozitívnak találnak, azt elkülönítik, majd laboratóriumi tesztekkel is kivizsgálják, valóban fertőzött-e.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható, hogyan képzik ki Angliában ezeket az ebeket:

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér az első a világon, ahol Covid-19 kiszagoló kutyák ellenőrzik az utasokat. Az emberek hónaljából vesznek mintát, hogy az ebek az izzadtságból állapíthassák meg az esetleges fertőzöttséget. A hatóságok szerint az eredmények 92%-ban pontosak és a procedúra kevesebb, mint egy percet vesz csak igénybe.

Hogyan képesek erre?

Az emberek körülbelül hatmillió szaglóreceptorral rendelkeznek, míg a kutyák 300-350 millióval. Az ebek agyának szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint a miénk, szaglása pontossága pedig a kutatók szerint tíz-, de akár százezerszerese is lehet egy átlagemberének. Számunkra igen nehéz elképzelni, milyen is lehet úgy élni, hogy szinte mindennek érezzük az illatát. A kutyák ennek köszönhetően képesek megtalálni a legfurfangosabb helyekre eldugott kábítószert vagy kiszagolni a legapróbb rákos sejteket. Ezáltal tudják megállapítani, egyes személyek hordozzák-e magukban a koronavírust, annak ellenére, hogy nem produkálnak tüneteket.

Chílei koronavírus kiszagoló kutya.

Szinte hihetetlen, mennyi mindenre képesek ezek a csodálatos állatok. Rengeteg dologban segítenek az embereknek. Nagyszerű teljesítményükért cserébe pedig csupán egy kis simogatást és egy-két finom falatot várnak. Ha a programok sikeresen működnek, elterjedhetnek az egész világon és a koronavírus megállítása sokkal egyszerűbb lesz a későbbiekben.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kiképzés koronavírus kutya koronavírus teszt kutyaorr segítőkutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink