hirdetés

Ez a rohamjelző kutya megváltoztatta a család életét: 5 éves kisfiút mentett meg

Szénási Szimonetta

2022. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

Evannél 5 éves korában 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. Szüleinek egy perc nyugta nem volt a súlyos betegség miatt, mígnem hozzájuk került Indie, a rohamjelző kutya.

hirdetés

Az 1-es típusú cukorbetegség nagyon súlyos probléma: ha az érintett nem veszi észre időben a vércukorszint változását, pillanatok alatt rosszul lehet, sőt kómába is eshet, legrosszabb esetben pedig halálos kimenetelű lehet a roham. Mindezek fényében a család érthető módon esett kétségbe, mikor az akkor ötesztendős Evannél diagnosztizálták a bajt.

A vércukorszint-jelző kutyák különleges szimatukkal képesek életet menteni.

Nem volt egy nyugodt pillanatuk

Ahogy a kisfiú édesanyja, Claire visszaemlékezik, a kezdeti időkben még a házat sem szívesen hagyta el, és egy percre sem tudott megnyugodni. Folyamatos aggodalma érthető, hiszen a kicsi nem tudta eldönteni, hogy a vércukra épp nagyon alacsony, vagy épp halálosan magas. Ekkor jött az életükbe Indie, a vércukorszint-jelző kutya.

Különleges kiképzés

Az angliai Ashfordban működő Hypo Hounds jótékonységi szervezet arra képzi ki a kutyákat, hogy azok képesek legyenek jelezni, ha valakinek túlságosan megemelkedett a vércukorszintje. Ezzel a különleges képességgel szó szerint életmentő munkát végeznek.

Képzésük során cukorbetegek leheletmintáival ismertetik meg a kutyákat, így szag alapján tudják eldönteni, hogy valaki veszélyben van-e. Indie, Evan segítője is ettől a szervezettől került a családhoz.

Az alábbi felvételen Evan és Indie láthatók tréningezés közben.

Megváltoztatta az életüket

Egy háziállat mindig nagy változást jelent a család életében, ám Indie a szó legszorosabb és legpozitívabb értelmében gyökeresen megváltoztatta Claire-ék mindennapjait.

Hála az okos jószágnak, a szülőknek nem kellett folyamatosan árgus szemekkel lesniük gyermeküket, hiszen a kutya már az első intő jelre azonnal jelzett. Így végre tudtak pihenni is a folytonos készenlét és aggódás helyett.

Több százszor jelzett már

Evan immár nyolcéves, három év telt el a betegség kiderülése óta, és szeretett kedvencének köszönhetően jól van.

Mindig kiszimatolja, hogy milyen a vércukorszintem. Több százszor figyelmeztetett már, és nagyon jól csinálja.

– mondta el Evan, aki úgy nyilatkozott, Indie szuper okos.

Nem csak segítő, barát is

Amellett, hogy Evan az egészségét köszönheti kutyusának, Indie és ő elválaszthatatlan barátok is lettek. Igazán különleges kapcsolat az övék, Indie pedig pótolhatatlan társa kis gazdájának.

Díjra jelölték a szervezetet

Claire hálája és elismerés jeléül felterjesztette a jótékonysági szervezetet a BBC Radio Kent Make a Difference Awards díjára, amelyet életjobbító kezdeményezésekért ítélnek oda.

életmentés életmentő kutya életmentő kutyák képzés kiképzés kutya és gyerek kutya és gyerekek rohamjelző kutya segítőkutya tréning vércukorszint-jelző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink