hirdetés

Doktori címet kapott egy kutya: a diákok rengeteget köszönhetnek a golden retrievernek

Szénási Szimonetta

2023. április 11 - Képek: Teeside Uni/YouTube

Nagyon fontos feladatot lát el a golden retriever a campuson, amiért tiszteletbeli doktorrá is avatták.

hirdetés

Brengle, a hatéves golden retriever az Egyesült Királyság-beli Middlesbrough-ban működő Teesside Egyetem hitoktatójának, egyúttal az Üdvhadsereg kapitányának, Naomi Kellynek a kutyája. A négylábú sem marad el a felelősségteljes munkakörben dolgozó asszonytól: az eb mint mentális segítő tevékenykedik az egyetem falai között.

Segít a problémák feloldásában

A kutya hetente egyszer látogat el az iskolába. A jelenléte nagyon pozitívan hat a tanulókra, akik Brengle hatására könnyebben megnyílnak, és beszélnek a problémáikról.

Mint gazdája elmondta, a diákok beszélgetnek és ölelkeznek Brengle-lel. Ez a közvetlenség pedig gyakran ahhoz vezet, hogy ki is öntik közben a szívüket a szőrös segítőnek, illetve a hitoktatónak, aki reméli, hogy ennek hatására a fiatalok jobban érzik magukat, és felszabadultan távoznak ezekről az alkalmakról.

Szupersztár

Sarah Bishop, a hallgatói és könyvtári szolgáltatások igazgatóhelyettese megerősítette, hogy Brengle mindig szívesen látott vendég az egyetemen. Ahogy fogalmazott, a kutya igazi szupersztár, akivel a diákok nagyon szeretnek találkozni, főleg akkor, ha nehéz időszakon mennek keresztül.

A vizsgák előtt ott van

A kutya többnyire a vizsgák előtt látogatja meg a tanulókat, akik így oldottabban, kevesebb izgalommal és szorongással adhatnak számot tudásukról. De volt egy sajnálatos eset, amikor az egyik csoportnak egy diáktársuk elvesztése miatt volt nagy szüksége a lelki segítségre.

Meglepő elismerés

Bár az egyetemi közösség teljes mértékben támogatta a golden retriever jelenlétét az intézményben, valamint munkájának pozitív hozadékáról is elismerően beszéltek, a hivatalos elismerés, miszerint az intézmény tiszteletbeli doktorává avatták kedvencét, mégis meglepte Kellyt. A címre nagy megtiszteltetésként tekint, ahogy arra is, hogy ilyen társa van, mint az eb.

Nagy megtiszteltetés, hogy Brengle az enyém. Áldottnak érzem magam, hogy van egy háziállatom, amely valami hihetetlenül értékeset tud nyújtani a diákoknak, és nagy változást idéz elő”

fogalmazott meghatottan az asszony.

Egyre több hazai iskolában is

Brengle olyan szempontból szerencsére nem egyedülálló, hogy hozzá hasonlóan számos négylábú van jelen különböző oktatási intézményekben, sőt egyre több óvodában és bölcsődében látják szívesen a kutyákat, akik bizonyítottan jó hatással vannak a gyerekek mentális és lelki fejlődésére. A témáról bővebben EBBEN az írásunkban olvashatsz.

 

golden retriever kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya pozitív hatása mentálhigiénés segítőkutya segítőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink