hirdetés

Kutya fogadja a kórházba érkezőket ebben az intézményben: vele még az ügyintézés is könnyebb

Szénási Szimonetta, 2023. április 16 - Kép: Ohio State Buckeye Wellness/YouTube

A többség, érhető okokból, szorong, ha kórházba kell mennie. Ezen igyekszik segíteni a kedves kutya, aki a betegfelvételi pultban fogadja az érkezőket.

hirdetés

Tudományosan bizonyított, hogy a kutyák jó hatással vannak az emberek lelki és mentális egészségére. A statisztikák szerint a kutyatartók nemcsak egészségesebbek, de tovább is élnek. A számos pozitív hatás közül az egyik, hogy a négylábúak jelenléte képes oldani a feszültséget és a szorongást. Ezt aknázzák ki abban az ohiói kórházban, ahol a betegfelvételi pultba ültettek be egy szőrös segítőt.

Az Ohio államban (Egyesült Államok) működő Wexner egyetemi klinikán mindent megtesznek a páciensek és a hozzátartozók jóllétéért. Mivel a kórházlátogatás gyakran feszültséget, illetve egyéb lelki tüneteket generál, így nagyon fontos, hogy a fizikai panaszok mellett ezek megelőzésére, illetve mérséklésére is odafigyeljenek az egészségügyi dolgozók. Az orvosok, ápolók és nővérek mellett Shiloh, a betegfogadóként alkalmazott négylábú is ezen dolgozik.

A pandémia idején még nagyobb szükség volt rá

A nemrégiben tomboló koronavírus-járvány, és a pandémia nyomán az egészségügyben tapasztalható súlyosbodó feszültség enyhítését célozta meg az intézmény vezetősége, mikor úgy döntött, Shiloh is a kórházi csapat része lesz.

Az alábbi angol nyelvű videóban bepillantást nyerhetsz az ohiói kórházban alkalmazott segítőkutyák mindennapi munkájába:

A regisztrációs pultban ülő állat kedvessége és bája egyből jobb kedvre deríti az épületbe érkezőket, ezzel pedig sokat segít a további kórházi teendők mind hatékonyabb és feszültségmentesebb intézésben. A szőrös kollégáról megosztott fotók óriási sikert arattak a közösségi médiában is.

A munkahelyi légkört is javítja

Az említett mentális-lelki pozitív hatással összefüggésben azt is megállapították már az ezirányú vizsgálatok, hogy a kutyabarát munkahelyeken – tehát ahova a gazdák magukkal vihetik kedvencüket is –, jobb a hangulat, ráadásul a hatékonyság és a termelékenység is megnő.

Az oktatásban is nagy szerepük van

A négylábúaknak az oktatási intézményekben is jelentős szerepük van. Ottlétükkel amellett, hogy javítják a hangulatot – és természetesen szereznek egy csomó barátot is maguknak –, oldják a diákok feszültségét, szorongásait, ezzel pedig előmozdítják a tanulmányi eredményeiket. Nemcsak az általános, de a középiskolákban, valamint az egyetemeken is számoltak már be pozitív tapasztalatokról.

Ugyanígy a bölcsődékben és az óvodákban is jót tesz a kicsiknek, ha időről időre találkoznak kutyákkal. Ahogy arról korábban írtunk is, a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyermekek esetében is számos előnnyel jár a segítőkutyák, illetve terápiás ebek rendszeres közelsége.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon