hirdetés

Kutya fogadja a kórházba érkezőket ebben az intézményben: vele még az ügyintézés is könnyebb

Szénási Szimonetta

2023. április 16 - Kép: Ohio State Buckeye Wellness/YouTube

A többség, érhető okokból, szorong, ha kórházba kell mennie. Ezen igyekszik segíteni a kedves kutya, aki a betegfelvételi pultban fogadja az érkezőket.

hirdetés

Tudományosan bizonyított, hogy a kutyák jó hatással vannak az emberek lelki és mentális egészségére. A statisztikák szerint a kutyatartók nemcsak egészségesebbek, de tovább is élnek. A számos pozitív hatás közül az egyik, hogy a négylábúak jelenléte képes oldani a feszültséget és a szorongást. Ezt aknázzák ki abban az ohiói kórházban, ahol a betegfelvételi pultba ültettek be egy szőrös segítőt.

Az Ohio államban (Egyesült Államok) működő Wexner egyetemi klinikán mindent megtesznek a páciensek és a hozzátartozók jóllétéért. Mivel a kórházlátogatás gyakran feszültséget, illetve egyéb lelki tüneteket generál, így nagyon fontos, hogy a fizikai panaszok mellett ezek megelőzésére, illetve mérséklésére is odafigyeljenek az egészségügyi dolgozók. Az orvosok, ápolók és nővérek mellett Shiloh, a betegfogadóként alkalmazott négylábú is ezen dolgozik.

A pandémia idején még nagyobb szükség volt rá

A nemrégiben tomboló koronavírus-járvány, és a pandémia nyomán az egészségügyben tapasztalható súlyosbodó feszültség enyhítését célozta meg az intézmény vezetősége, mikor úgy döntött, Shiloh is a kórházi csapat része lesz.

Az alábbi angol nyelvű videóban bepillantást nyerhetsz az ohiói kórházban alkalmazott segítőkutyák mindennapi munkájába:

A regisztrációs pultban ülő állat kedvessége és bája egyből jobb kedvre deríti az épületbe érkezőket, ezzel pedig sokat segít a további kórházi teendők mind hatékonyabb és feszültségmentesebb intézésben. A szőrös kollégáról megosztott fotók óriási sikert arattak a közösségi médiában is.

A munkahelyi légkört is javítja

Az említett mentális-lelki pozitív hatással összefüggésben azt is megállapították már az ezirányú vizsgálatok, hogy a kutyabarát munkahelyeken – tehát ahova a gazdák magukkal vihetik kedvencüket is –, jobb a hangulat, ráadásul a hatékonyság és a termelékenység is megnő.

Az oktatásban is nagy szerepük van

A négylábúaknak az oktatási intézményekben is jelentős szerepük van. Ottlétükkel amellett, hogy javítják a hangulatot – és természetesen szereznek egy csomó barátot is maguknak –, oldják a diákok feszültségét, szorongásait, ezzel pedig előmozdítják a tanulmányi eredményeiket. Nemcsak az általános, de a középiskolákban, valamint az egyetemeken is számoltak már be pozitív tapasztalatokról.

Ugyanígy a bölcsődékben és az óvodákban is jót tesz a kicsiknek, ha időről időre találkoznak kutyákkal. Ahogy arról korábban írtunk is, a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyermekek esetében is számos előnnyel jár a segítőkutyák, illetve terápiás ebek rendszeres közelsége.

feszültség koronavírus kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya munkahelyen kutya pozitív hatása kutya szorongás ellen kutyabarát munkahely mentálhigiénés segítőkutya segítőkutya szorongás terápiás állat terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink