hirdetés

Ezért vagy mentálisan erősebb ember, ha kutyád van: nem csak a szorongást csökkentik négylábú barátaink

Ferenczi Deborah

2022. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek és kutyák közötti kötelékek páratlanul erősek. Az állattartás és a mentális egészség közötti pozitív összefüggés pedig tagadhatatlan.

hirdetés

Egy 2015-ös Harris közvélemény-kutatás szerint az állattartók 95 százaléka családtagként gondol négylábújára. És ez igaz, függetlenül attól, hány évesek vagyunk. Gyermekek, serdülők, felnőttek és idősek egyaránt örömüket lelik kedvenceikben. A háziállatok tartása és a mentális egészség megőrzése kéz a kézben járnak egymással, s ezt számos tanulmány bizonyítja. Az állatok segítik a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteit jelentősen csökkenteni. Ezenkívül folyamatos társaságot biztosítanak és enyhítik a magányt. Ráadásul örömet és feltétel nélküli szeretetet adnak nekünk.

Az állattartás és a mentális egészség

Az első, háziállatokkal és mentális egészséggel kapcsolatos kutatást 30 évvel ezelőtt publikálták. Alan Beck pszichológus a Purdue Egyetemről és Aaron Katcher pszichiáter a Pennsylvaniai Egyetemről végezte a vizsgálatot. A kísérlet során azt figyelték, hogy mi történik az emberrel abban az esetben, ha hosszabb ideig simogat egy kutyát. Az alábbi változásokat figyelték meg:

  • csökkent a vérnyomása
  • lelassult a szívverése
  • rendszeresebbé vált a légzése
  • ellazultak az izmai

A háziállatokkal és a mentális egészséggel kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy a négylábúak simogatása és a velük való játék csökkenti a stresszhormonok szintjét. Ez már öt percnyi interakció után jelentkezhet. Emellett az együttlét megemeli a szerotonin- és dopaminszintet. Ezek olyan hormonok, amelyek megnyugtatják és ellazítják az idegrendszert, illetve a boldogságérzetért felelősek.

Kevésbé szoronganak azok a gyermekek, akiknek kutyájuk van

Egy másik kutatás a gyermekek szorongásszintjét vizsgálta. A vizsgálatban összesen 643 gyermek vett részt. Valamivel több mint felüknek volt házi kedvence. A kutatók megmérték a kicsik testtömegindexét, szorongásszintjét, képernyő előtt töltött idejét és fizikai aktivitását. A háziállat nélkül nevelkedők sokkal hajlamosabbak voltak a szorongásra és az önértékelési problémákra, mint a többiek.

Ha van kutyánk, akkor érezzük, hogy szükség van ránk

Már önmagának a gondoskodásnak számos mentális előnye van. Célt és értelmet ad az életnek. Egy 2016-os, háziállatokkal és mentális egészséggel foglalkozó tanulmányban idős emberek öt tücsköt kaptak, akiket 8 héten keresztül kellett gondozniuk. Ezalatt figyelték a hangulatukat, majd összehasonlították őket egy másik kontrollcsoporttal, amelynek tagjai nem foglalkoztak háziállatokkal. Azok a résztvevők, akik tücsköt kaptak, kevésbé voltak depressziósak, és határozottan javult a hangulatuk nyolc hét elteltével. Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az élőlényről való gondoskodás mentális egészségügyi előnyökkel jár.

Így hatnak ránk az állatok

A Miami Egyetem és a Saint Louis Egyetem pszichológusai három kísérletet végeztek a kisállattartás előnyeiről. Ezt követően az Amerikai Pszichológiai Társaság közzétette az eredményeket. A tanulmányok kimutatták, hogy a kisállattulajdonosok jóléte számos területen javult, többek között a következőkben:

  • önbecsülés
  • fizikailag fittség
  • társaságkedvelés
  • lelkiismeretesség, szabadidő eltöltése
  • extrovertáltság
  • bátorság

Az állattulajdonosok boldogabbak, egészségesebbek és alkalmazkodóképesebbek, mint a többiek. A kutatók megvizsgálták a résztvevők érzéseit kedvenceikkel kapcsolatban, illetve a közérzetüket is. A kutyáik növelték az összetartozás érzését, az önbecsülést. Így ezek a résztvevők nagyobb általános jólétet mutattak.

kutya hatása a gyermekre kutya hatása az egészségre kutya hatása emberre kutya mentális egészség kutya szeret magány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink