hirdetés

Egy simogatás hetekig jót tesz: a terápiás kutyák hatásosabbak, mint a meditáció

László Enikő

2021. május 23

A kutyák, főleg a terápiás ebek rendkívül jó hatással vannak az emberre. Nyugtatólag hatnak ránk, csökkentik stressz-szintünket. Ez a képességük pedig még hetekkel később is érzékelhető.

hirdetés

A terápiás kutyák olyan speciális képzésben részt vett ebek, akik úgy segítenek az embereknek, hogy csupán ott vannak velük. Saját gazdájukkal élnek, akikkel bizonyos időközönként ellátogatnak kórházakba, idősek otthonaiba, iskolákba, könyvtárakba vagy bírósági tárgyalásokra, ahol csak szükség van rájuk. Sőt, akár saját négylábú társaikon is segíthetnek.

A terápiás kutyák rendkívül jó hatással vannak az emberekre.

Hogyan segítenek a terápiás kutyák?

Vidámságot és felszabadultságot visznek a beteg vagy nehézségekkel küzdők mindennapjaiba. Az olvasási problémákkal küzdő gyerekek például sokkal magabiztosabban olvasnak fel hangosan, ha azt egy négylábú jelenlétében kell tenniük. A betegeket vagy időseket ellátó intézmények lakói pedig örülnek, ha egy kedves kutyával tölthetik a délutánt, és valósággal kivirulnak. Az iskolai tanulók stressz-szintje pedig csökken, ha az órán egy terápiás ebet simogathatnak. Ezt vizsgálta egy új tanulmány is.

A terápiás kutyák jótékony hatását már számos esetben vizsgálták. Egy kutatás azonban azt mutatta, hogy még az ő képességeik is hatástalanok egy szorongással küzdő tinédzsernél.

Hetekkel később is érzékelhető a hatás

Egy korábbi tanulmány már megállapította, hogy a kifejezetten stresszes helyzetben lévő egyetemi hallgatókon a terápiás kutyák jótékony hatása 10 órával a foglalkozás után is kimutatható volt. A Washingtoni Állami Egyetem kutatói azonban nemrég rájöttek, hogy a hatás akár hetekkel később is érzékelhető.

A három éven át zajló kísérletben 309 hallgatót osztottak csoportokba, akik négy héten keresztül vettek részt valamilyen stresszkezelési programon. Az egyik csoport hagyományos feszültségoldó módszereket gyakorolt, mint például a meditáció, tudatos relaxáció. A második csoport tagjai terápiás kutyákkal való foglalkozásokon vettek részt, a harmadik tagjai pedig mindkettőben. A kutatók a hallgatók kognitív funkcióit vizsgálták.

A kutyás foglalkozásokon részt vett hallgatók esetében nagyobb mértékű javulást fedeztek fel a kutatók, mint a hagyományos technikák kipróbálói között. Az elért eredmények pedig hat héttel később is megfigyelhetők voltak esetükben. Gondolataik rendezettebbekké váltak, és stressz-szintjük is jelentősen csökkent. Ez azért is fontos eredmény, mert sok egyetem úgy igyekszik csökkenteni hallgatóik feszültségét, hogy a hagyományos előadás dinamikájához hasonló stresszkezeléssel kapcsolatos órákat tartanak. Figyelik a prezentációkat és jegyzetelnek, ahogyan egy átlagos előadáson is teszik. Ez pedig szintén növeli stressz-szintjüket, holott épp az ellenkezője kellene, hogy megvalósuljon.

„Ez valóban hatalmas eredmény” – mondta Patricia Pendry, a kutatás vezetője. „Az egyetemek nagyszerű munkát végeznek abban, hogy segítsék a hallgatókat az akadémiai sikerekben. Különösen azokat, akik mentális problémák vagy tanulási gondok miatt problémákkal küzdenek. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a hagyományos stresszkezelési megközelítések nem olyan hatékonyak számukra, mint amelyek középpontjában a terápiás kutyákkal való interakció lehetőségének biztosítása áll.”

(Képek: Getty Images Hungary)

kutatás kutya gyógyító hatása kutya hatása az emberre kutya jótékony hatása kutya simogatása stressz terápiás kutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink