hirdetés

Miért tesz különösen jót a kutyának, ha megsimogatod, mielőtt elmész? A tudósok újabb pozitív hatását fedezték fel

László Enikő

2022. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

A köztudatban elterjedt vélekedés az, hogy ha kedvenced láthatóan zaklatott amiatt, hogy elmész otthonról, akkor nem érdemes megsimogatni, jobb ignorálni. A kutatók szerint viszont ez az állítás téves!

hirdetés

A tudósok szerint érdemes megsimogatnod kutyádat, mielőtt elmennél otthonról. Sokan gyakran szinte bűntudatot éreznek azért, mert szeretett kedvencüket hátrahagyják. Ezen pedig az ebek szívszorítóan szomorú tekintete sem segít. A tárgyi bizonyítékok arra utalnak, hogy semmi rossz nem történik ilyenkor – az időnként megrágott papucson kívül –, de egyértelmű, hogy a kutyák nem szeretnek egyedül maradni.

A simogatás segít könnyebben megbirkózni hiányoddal

Az olaszországi Pisa és Perugia Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya megerősíti, hogy az egészséges, megfelelően szocializált ebek nem mutatják az extrém idegesség jeleit, amíg távol vagyunk. A tudósok azonban azt találták, hogy a kutyák érzelmileg könnyebben megbirkóznak a dologgal akkor, ha szeretettel, gyengéden megsimogatjuk őket távozás előtt.

Így zajlott a kutatás

A kutatók 10 egészséges, 1-11 éves kutyával végeztek kísérleteket, szokatlan kötődési problémák nélkül. Hat ivartalanított nőstény és négy ivartalanított kan. A csoport hét keverékből, egy labrador retrieverből, egy hovawartból és egy csivavából állt.

A teszteket szabadtéri, elkerített területen végezték, és későbbi elemzés céljából videóra vették. Gazdáik bevitték pórázon tartott kutyáikat a bekerített területre, ahol üdvözölték a kutatót. Egy másik szakember fonendoszkóp segítségével megmérte a kutya szívverését, és gyorsan távozott.

Minden kutyát kétszer teszteltek. Az első teszten, amelyet NGT („No Gentle Touch”, azaz nincs gyengéd érintés) tesztnek neveztek, a tulajdonos és a tesztvezető 1 percig csevegtek, lényegében figyelmen kívül hagyva a kutyát. A második, WGT („Gyengéd érintéssel”) tesztnél a tulajdonos megsimogatta a kutyát az egyperces beszélgetés során.

Mindkét teszt során a gazdi a rövid beszélgetés után átadta a pórázt a tesztvezetőnek, és három percre elbújt egy fészer mögé, olyan távolságra, amely túl messze volt ahhoz, hogy a kutya érezze gazdája illatát. Az eb a 1,5 méteres póráz által megengedett mértékben szabadon mozoghatott a kifutó körül. A kutyák jelentős időt töltöttek gazdájuk keresésével – három perc alatt 84,5 és 87,5 másodpercet töltöttek ezzel.

Tesztekkel igazolták

A szétválás után a tesztvezető odahívta a tulajdonost, és a pórázt átadták neki. 15 perc enyhe tevékenység után a kutya nyálát megvizsgálták a stresszhormon kortizol jelenlétére és szintjére fókuszálva.

Mindegyik kutya részt vett mindkét vizsgálaton, külön-külön. A teszteket 5-9 napos időközönként végezték el, és nagyjából azonos időpontokban zajlottak le a kortizolszint konzisztenciája érdekében. A kutatók azt találták, hogy amikor a kutyákat simogatták, akkor az elválás során lazábban viselkedtek.

Az ebek pulzusát a szétválás előtt és után is tesztelték – lehet, hogy a vizsgálati helyszínre vezető autós utazás kezdetétől fogva megemelkedett. Az NGT-teszt után a kutyák pulzusa nem változott az elválasztással. A WGT-teszt után a kutyák pulzusa valóban leesett, ami azt jelzi, hogy a kísérlet ellazultabbá tette őket, mint amikor megérkeztek. A kortizolszint mindkét teszt után azonos volt.

A tanulmány eredménye tehát arra enged következtetni, hogy jó ötlet kialakítani ezt a szokást, ha elmész otthonról, ugyanis a simogatással jót teszel kutyád számára. A teória pedig, hogy ez árt kedvencednek, megdőlt.

gazdi elmegy otthonról kutatás kutya simogatása kutya viselkedése simogatás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink