hirdetés

Csivava fajtaleírás: a tragikus múltú apró önbizalombomba

Buzgó Csilla

2020. július 27

A pehelysúlyú kis öleb talán a legfélreértettebb kutyafajta mind közül. Sokan elkényeztetett nebáncsvirágnak tartják, pedig természetéből fakadóan bátor, védelmezi gazdáját és fajtársait, illetve rendkívül tanulékony is.

hirdetés

A csivavát, azaz eredeti nevén chihuahueñot a hollywoodi sztárok tették igazán népszerűvé. Kevesen tudják róla azonban, hogy bár valóban a legkisebb kutyafajta a világon, egyike a tíz legkiválóbb jelzőkutyának. Eredményesen foglalkoztatható agility és engedelmességi tréningeken is.

Bár jól összeszoktathatod a környezetével, csak nagyobb gyerekek mellé javasolják házi kedvencnek. Felettébb érzékeny és temperamentumos jószág, aki igen vehemensen kéri ki magának, ha kellemetlenséget okoznak neki.

Techichi szájában kukoricacsővel (Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum)

Eredete

A csivavák eredetéről többféle teória terjedt el a köztudatban. Az egyik szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték őket, az Újvilágba pedig a viking vagy a portugál tengerészek révén jutottak el.

A másik elmélet a majákat, az aztékokat és a toltékokat jelöli meg kezdetleges fajtanemesítőkként. A techichi nevű kisállat mindhárom civilizációban hasonló szerepet töltött be, volt, ahol házikedvencként tartották, és akadtak olyan népcsoportok is, amelyek áldozati állatokként és a húsukért nevelgették szegény párákat.

Az apró kutya a temetési rituálékon is szerepet kapott, a dél-amerikai őslakosok úgy hitték, a techichi lelke kíséri át a túlvilágra az elhunyt szellemét. E célból rengeteg állatot öltek meg. Később az amerikai kontinensre érkező felfedezők kutyáival keresztezték őket, majd a mexikói Chihuahua állambeli hegyekből származó apróságokat a helyi földművesek kezdték értékesíteni amerikai látogatóknak.

Az első egyesült államokbeli regisztrált csivava 1904-ben került fel az American Kennel Club jegyzékébe, 1975-re számuk 25 ezerre nőtt az országban.

Hosszú és rövid szőrű csivava

Fajtastandard

Megannyi színkombináció, két fő fejforma – a szarvasfej és az almaformájú fej – jellemzi a hosszú és rövid szőrű változatban is előforduló csivavákat. Érdekesség, hogy akárcsak a kisbabák, a fajta tagjai is nyitott kutaccsal születnek, ami – ellentétben a többi kutyafajtával –  később sem forr össze. Az almakoponyájú változat orra kissé tömzsibb, mint az őzkoponyájúé, a szem kerek, sötét, de nem lehet kifejezetten kidülledő. A foghiány megengedett, mivel ez az apró állkapocsméret következménye, és már a csivavák őseinél is előfordult.

A fülek nagyok és hegyesek, előre állnak, a hát egyenes, rövid, feszes, a farok magasan, félkör alakban hordott.

A rövid szőrű csivaváknál az egész bundának testhez kell simulnia, parányit hosszabb részek engedélyezettek a nyakon és a farkon. A hosszú szőrű változat finom, selymes kültakaróval bír, mely legfeljebb enyhén hullámos lehet, és fürdetés után balzsamozást igényel. Kívánatos jellemző a dús, bundás „nyakgallér”.

Súlyuk 0,5 és 3 kg között mozog, az ennél nagyobb példányokat hibásnak bélyegzik. Komoly problémának számít még a csavarodó farok, a lógó fül és a felhúzott, nyerges hát.

Megtévesztő a rózsaszín Paris Hilton-imidzs, a felszín alatt egy temperamentumos kis vadóc rejtőzhet!

Jelleme

A csivavát egygazdás kutyusként emlegetik, aki imád a szívének kedves emberhez odabújni, s veszélyhelyzetben – vagy olyan szituációkban, melyeket ő akként érzékel – dúvadként védelmezi gazdáját. Gyors észjárású, tanulékony, kissé öntörvényű, és igazán csak csivava-fajtársaival, valamint szűk családi körével jön ki jól. Idegenek előtt félénk lehet, ám gyengéd bánásmóddal és kedvességgel könnyű elnyerni bizalmát.

A  kapcsolatteremtéshez köthető bonyodalmak megfelelő szocializációval kiküszöbölhetőek.

A csivavák a hosszú életű fajták közé tartoznak, akár 18 évig is boldogíthatják szerető gazdijaikat. Jellemző rájuk a Napóleon-komplexus, fittyet hányva parányi termetükre nekimennek a náluk jóval robusztusabb kutyáknak is, így séta közben nem árt az elővigyázatosság.

Ideális környezet

A csivava nem tűri jól a nagymértékű hőingadozást, sem a tűző napsütés, sem a hideg sem kedvez kis testének. Sokan azért szeretik, mert amolyan kompakt kutyus, akár egy kis táskában is elfér, de ettől még ugyanúgy szüksége van a mozgástérre és a rendszeres futkározásra, mint nagyobb társainak.

A kertbe nyugodtan ki lehet engedni, de ha zöldövezetben laksz, sose téveszd szem elől, mert egy-egy arra járó ragadozó madár egy pillanat alatt elragadhatja.

Tévhit, hogy a csivava csak egy butuska öleb, mentális stimuláció híján túljár gazdája eszén, és elkanászodik!

Ápolás

A rövid szőrű csivavák ápolása gyerekjáték, csak heti egyszer fésüld át őket gumikefével vagy ápoló kesztyűvel! A hosszú szőrűek kicsit több törődést igényelnek, esetükben hetente többször is szükség lehet a bunda ápolására.

Mivel hajlamosak a fogproblémákra, például a fogkövesedésre, rendszeresen érdemes mosni a fogaikat, vagy speciális rágókák által kell biztosítani számukra az öntisztítás lehetőségét. Alternatív megoldásként kutyáknak való természetes szájfertőtlenítő-tisztító sprayt is alkalmazhatsz helyileg vagy az ivóvízbe keverve.

Sok egészségügyi probléma sajnos születéstől kezdve jelen van az állat szervezetében.

Gyakori egészségügyi problémák

A hibás tenyésztés során rengetegszer előfordul, hogy egyes példányok túl kicsire sikerednek, ez pedig számos betegséget, illetve azokra való hajlamot eredményezhet. Ebből kifolyólag alakulhat ki légcsőösszeesés, illetve a különböző fogproblémák is gyakoriak.

A csivavára stressz vagy túl alacsony külső hőmérséklet hatására rátörhet az egész testre kiterjedő remegés, melynek pontos eredetét a szakértők is csak találgatják.

Születési rendellenességként a vízfejűség, a szívproblémák, és a patellaficam (a térdkalács ficama) jelentkezhet. A korai szakaszban rosszul táplált kölykök esetében gyakori a hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint. Utóbbi akár végzetes is lehet, tehát a kezdeti jelek, azaz a kiskutya lelassulása, a remegés, a szürkéskékessé színeződött íny és nyelv láttán dörzsölj egy csepp mézet a kutya nyelve alá vagy az ínyére, és azonnal vidd állatorvoshoz!

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia – Chihuahua (dog) )

csivava fajtaleírás öleb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!