hirdetés

Erre tenyésztették egykor a ma népszerű fajtákat: te meg tudod adni nekik, amit igényelnek?

Gerhát Petra

2024. április 6 - Képek forrása: Az én kutyám

A kutyafajták kialakulásának egyik oka haszonállat mivoltukban rejlett. Nem csak a külcsín, az egyes belső tulajdonságok is alakítottak rajtuk, ma ismert vonásaik és tulajdonságaik alapjai több száz évre nyúlnak vissza. 

hirdetés

 

Az 1911-ben alapított FCI jelenleg 335 különféle kutyafajtát ismer el, azonban jócskán akad ennél több, el nem ismert változata is a kutyák nagy családjának. A tenyésztők nem kis munkát fektetnek a különféle kutyafajták kialakításába, tökéletesítésébe. Területenként, országonként, sőt, kontinensenként is egészen eltérő, mi minden alakította ki ezt a hatalmas variabilitást egy fajon belül.

Munkára szelektálták az első kutyafajtákat

Nem véletlen, hogy az egyes fajták között méretben, testarányokban, és bizony tulajdonságokban, erősségekben és gyengeségekben is komoly különbségek lehetnek, hiszen sok évszázaddal ezelőtt gazdáik és tulajdonosaik nagyon jól tudták, mi mindenre szeretnék maguk mellett alkalmazni a kutyát. Manapság azonban, amikor a négylábúak jelentős része házi kedvencként, családtagként él mellettünk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kedves tekintetek, bolyhos bunda és az odaadó szeretet mögött bizony megbújnak régről maradt késztetéseik, ösztöneik.

Az én kutyám hasábjain igyekszünk napról napra bemutatni nemcsak az egyes fajtákat, hanem azt is, mi is volt egykor a feladatuk, és számtalan cikkünkben foglalkoztunk már azzal is, mit érdemes figyelembe venni akkor, hogyha társállatként kutyát vennénk magunk mellé.

Most a legkedveltebb családi kutyák eredeti feladatairól olvashattok. Ismét hangsúlyozzuk, hogy ezen alaptulajdonságok, melyek sok generációra visszanyúlva határozták meg az egyes kutyafajták munkáját, és adták értéküket is, ma is ott rejtőznek a bunda alatt. Ehhez az ITT olvasható cikkünket vettük alapul. Lássuk, mivel is foglalkoztak egykor a ma Magyarországon leginkább kedvelt kutyafajták!

Ha kíváncsi vagy arra, mennyire fontos volna, hogy napról napra feladatot adjunk kedvenceinknek, EZT a cikkünket és a benne található DOGZ Podcast-epizódot ajánljuk neked.

Kotorékebek és juhászkutyák a legnépszerűbb fajták között

A MEOESZ összegezte 2023 legnépszerűbb kutyafajtáit, az élen töretlenül a francia buldog áll, immár közel egy évtizede. S míg a valójában Angliából származó francia buldogot eleve a szegényebb társadalmi rétegek kedvencének tenyésztették, a listában bizony keményvonalas munkakutyákat is találunk mögötte. A tacskó követi a népszerűségi dobogó második fokán, de drótszőrű változata is az előkelő, 4. helyen szerepel. Mérete és kedves természete miatt a városi kutyatartók egyik kedvencévé vált hamar, különleges, ám sokszor egészségtelen színárnyalatai is népszerűvé teszik egyes kutyatulajdonosok körében az egykor vadászatra tenyésztett kotorékebet. Mint megnevezése is mutatja, eredetileg borz- és rókavadászatra használták, innen is német neve: Dachshund, azaz borzkutya. Mivel eredetileg vadászkutyának tenyésztették, önálló fajta. Éppen ezért érdemes elkezdeni korai szocializációját, nevelését, különben hamar túl makaccsá, önfejűvé válhat.

 

A lista harmadik helyét egy magyar fajta, a vizsla hazai változata foglalhatta el. Szintén nevében rejlik fő tulajdonsága, a mindig éber, elegáns megjelenésű négylábú órákon át képes szaladni a zsákmány után, és ezt a mozgékonyságát a négy fal között élve sem felejtette el. Kifejezetten aktív, atletikus fajta, imád mozogni, labdázni, kergetőzni. Állóképessége, munkaszeretete sokakat lenyűgöz.

Lovakkal kellett tartaniuk a tempót, a napi séta kevés nekik

Nem csak hazánkban, világszerte is rendkívül népszerű a német juhász, mely  egy tudatosan, majdhogynem mérnöki precizitással szelektált és megalkotott fajta. Szelektálásuk során az első pillanattól az volt a fő cél, hogy egy nagy munkaképességű, sokoldalú fajta szülessen meg, amelyik tökéletesen alkalmas a fegyveres erők igényeinek kiszolgálására. A fajta megálmodója, Max von Stephanitz lovassági kapitány volt, és ebből azért már sejthetjük, hogy egy lovas katona számára a teherbírás, a fáradhatatlanság, a tempó elengedhetetlen volt kutyáját tekintve is. Az első német juhászok ma élő utódai éppen ezért nagyon nehezen viselik a tétlenséget és az inaktivitást. Életük a munka és a feladatok megoldása, ami sok aktivitással jár. Ha mindez elmarad, szinte biztos, hogy személyiségük torzulni fog.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Akik a vad helyett ma már a labdát hozzák vissza

Három évtizedig állt a nemzetközi lista élén a kedveltséget tekintve a labrador retriver, mely ma hazánkban a 6. legnépszerűbb kutyafajta. Napjaink legelterjedtebb családi kutyáját szintén a vadászok mellett kellett volna száz éve keresnünk, az elejtett, lelőtt vadakat a labradorok kutatták fel és juttatták el a vadászokhoz ekkoriban. Intelligenciája, állhatatossága legendás, a szakemberek igazán aktív gazda mellé ajánlják. Kiváló segítő kutya, ebben a feladatban is feltalálja magát, hiszen lételeme a munka. 

Egy sapka szolgáltatta a szagmintát / Fotó: Az Én Kutyám

Nem kevésbé mozgékony a világ legintelligensebb kutyafajtájának tartott border collie sem. Anglia és Skócia határáról származik a fajta, az ott élő pásztorok tenyésztették ki, akik egy tökéletes terelőkutyát akartak a nyájak mellé. Mindig azt tartották szem előtt, hogy a legjobb képességekkel megáldott egyedeket pároztassák. Városi utódaik is szívesen terelnek, autókat, buszokat, bicikliseket, gyerekeket is, a hangsúlyosan aktív fajta kifejezetten intenzív közreműködést vár gazdájától abban, hogy ne csak fizikai, de mentális szükségletei is kielégülhessenek. 

Bár nevében juhász, ma már kevesen alkalmazzák erre a feladatra a közép-ázsiai juhászkutyát. Vélt agressziója, nehezebben kontrollálható természete miatt számtalan országban tiltott fajta, mely kiválóan alkalmas őrző-védő feladatokra is. Más állatokkal szemben kifejezetten dominánsan lépnek fel, erős karakterük miatt kimondottan erélyes, határozott és tapasztalt gazda mellé valók. Ősi idők óta az önálló döntésekre szocializálódtak, így bizonytalan környezetben hajlamosak átvenni az irányítást, akár gazdájuk kezéből is.

Egy gyönyörű mudi

A TOP 10-es lista utolsó előtti helyén ismét egy terelésre szelektált pásztorkutyát találunk, egy hungarikumot, a mudit. Hihetetlenül önálló, a szakemberek szerint képességei megközelítik a terelőkutyák királyának, a border collie képességeit. Könnyen és gyorsan tanul, kifejezetten munkamániás, és vágyik a megoldandó feladatokra. Ő is egy vérbeli munkakutya, a mozgás hiányát megsínyli a személyisége és a fizikuma is. 

Sokan ölebként tartják, de a csivaváknak is volt munkája

Bár apró termetű négylábú a csivava, mégis felfért a 10-es listára a legkedveltebb hazai kutyák sorában. Temperamentumtesztek alapján már tudhatjuk, a kicsi a bors, de erős, rájuk is jellemző, még a pitbulloknál is ingerlékenyebbek lehetnek. Ők felelnek a kutyatámadások legnagyobb részéért világszerte, bár ezt a fajtát nem ismerők biztos nehezen tudják elképzelni. Egykor jelzőkutyának tenyésztették, nem véletlen, hogy ez az ösztönszerű viselkedése egy panelben élve is megmaradt, hangos, figyelmes, koncentrációban verhetetlen apróság. Felettébb érzékeny és temperamentumos jószág, tipikus egygazdás kutya, aki az élete árán is megvédi szeretett emberét.

Jól látható tehát, hogy minden kedvelt kutyafajta esetében ott lapulnak eredeti feladataik a felszín alatt, akár a szocializációt, akár a munkakedvet nézzük. Érdemes ehhez igazodva kialakítani a napi rutint is. Így számtalan kellemetlen viselkedési formától megkímélhetjük magunkat, a környezetünket, és bizony kedvencünket is.

Ha kíváncsi vagy, mit gondol az etológus-tréner arról, miként lehet egy kutya jóllétét a városban is biztosítani, fizess elő Az én kutyám YouTube-csatornájára, és informálódj exkluzív beszélgetésünkből a városi kutyák jóllétéről, melyet ITT érhetsz el.

border collie családi kutya csivava fajtaleírás francia bulldog golden retiriever házi kedvenc közép-ázsiai juhászkutya kutyafajták labrador magyar vizsla mudi munkakutya német juhász tacskó tulajdonságok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink