hirdetés

Német juhászkutya fajtaleírás: a legnépszerűbb rendőrkutyák egyike

László Enikő

2020. augusztus 5

A német juhászkutyát szinte mindenki ismeri. Népszerű a filmvásznon, munkakutyaként és családi kedvencként is.

hirdetés

A németjuhászt sokszor farkaskutyaként is emlegetik. Leginkább azért, mert nagyon hasonlít a mai ebek ősére, a farkasra. Rendkívül jól alkalmazkodik minden élethelyzethez. Nagyszerű adottságai miatt használják sok helyen mentő-, kereső- vagy rendőrkutyának. Ez a különleges fajta gyakran kapott népszerű filmekben is szerepet. Az első kutya, akit igazi sztárnak mondhatunk, Rin Tin Tin volt, akit már az 1920-as években láthattak a mozivásznakon. De mindezek mellett a németjuhász nagyszerű családi kedvenc is. Imádja a gyermekeket és nagyon türelmes velük.

Rin Tin Tin 1925-ben.

Eredete

Ahogyan az nevéből is kiderül, Németországból származik. Az ónémetjuhászból és egyéb pásztorkutyákból tenyésztették ki. A fajta atyjának Max von Stephanitz német lovassági kapitányt tekintik. 1899-ben jegyezte be a német juhászkutyát hivatalos fajtaként. Egy tökéletes munkakutyát akart létrehozni, ami minden kétséget kizárólag sikerült is. Bátor, hűséges és kiváló munkabírással megáldott négylábút tenyésztett ki az idők során.

A kölyköknek sokszor lekonyul a fülük.

Ezeket a tulajdonságokat német „erényeknek” is hívták a világháborúk alatt. A fajta a német szocializmus jelképévé vált. Adolf Hitler négylábúja is egy német juhász volt, akit Blondinak hívtak. A britek átnevezték a fajtát alsatian dog-ra (ez is farkaskutyát jelent), hogy ne szerepeljen benne a német szó, s csak 1977-ben változtatták vissza.

Adolf Hitler németjuhászával.

A fajta a háborúk után családi kutyává vált. Népszerűségét Rin Tin Tinnek, az első kutya-filmsztárnak is köszönheti, akit egy amerikai katona mentett meg még az első világháborúban. A fajta a sokak által ismert Rex felügyelő című német sorozat által még nagyobb világhírre tett szert. Ebben egy német juhász játszotta a csalhatatlan szimatú nyomozókutyát. Napjainkban is akadnak köztük kiváló nyomozó-, mentő- és rendőrkutyák, de az őrző-védő és a családi kedvenc szerepét is tökéletesen betöltik.

A németjuhászt határőrzésre is használják.

Fajtastandard

A német juhászkutya testfelépítése erős, izmos, kissé megnyúlt, könnyű csontozatú. Atletikus, kifejezetten ügyes mozgású. Színe legtöbbször barna vagy sárga és fekete, ordas jegyekkel, de ritkán előfordul teljesen fekete példány is. Fehér színváltozata egyelőre hivatalosan nem elfogadott, sőt hibának minősül. A hosszú szőrű változata 2008 óta hivatalosan is elismert. Nem tekintjük külön fajtának, mindkét szőrzettípus jellemző a német juhászra.
Hivatalosan közepes termetű kutyának számít. Marmagassága nemtől függően 55-65 cm. Testtömege 22-40 kg lehet. Fülei kölyökkorban – akárcsak a farkasoknak – lekonyulnak, felnőtt korukra hegyesen felállnak. Szeme mandula formájú, sötét. Orra hosszúkás, fekete. Harapása rendkívül erős, ollószerű. Farkát dús szőrzet borítja. Várható élettartama 9-13 év.

A 2017-es Westminster Kennel Club Kutyakiállítás győztese.

Jelleme

A német juhász nagyon alkalmazkodó, fáradhatatlan jellem. Rendkívül intelligens, mozgékony és értelmes fajta. Gazdájához nagyon ragaszkodik, gyermekekkel szemben türelmes, nem agresszív, kiváló játszótársuk lehet. Szeret dolgozni, különböző feladatokat végrehajtani, hiszen igazi munkakutya. Kutyás sportokhoz is kiváló társ, mivel ügyes és gyorsan tanuló fajta. Területét éberen őrzi az idegenektől, nagyon bátor, ez a tulajdonság teszi kiváló rendőrkutyává. Szaglása is rendkívül fejlett, ezért keresőkutyának is gyakran alkalmazzák. Szocializációját minél korábban el kell kezdeni, hogy megszokja az emberek társaságát. Családjához egy életen át hűséges, bármikor készen áll őket megvédeni a bajtól.

Fekete színváltozatú német juhászkutya.

Ideális környezet

Mivel rendkívül jól alkalmazkodik szinte minden életkörülményhez, ezért lakásban is tartható, ha megfelelően lefárasztják, mozgásigényét kielégítik. Igen mozgékony, agilis kutya, szívesen válik futó- vagy túrapartnerré. Szellemileg is igényli a lefárasztást, örömmel teljesíti a rá kiszabott feladatokat. Gyermekek mellé ideális társ, türelme irigylésre méltó. Családjával szemben sohasem agresszív.

Nagyon szereti a gyerekeket, megvédi őket a bajtól.

Ápolás

Dupla rétegű bundája erősen vedlik, ezért érdemes gyakran fésülni. Egyéb különleges ápolásra nem szorul, a rendszeres szem- és fültisztítás, illetve az időszerűen szükséges fürdetés mellett.

Gyakori egészségügyi problémák

Egészséges fajtának számít. A nagyobb testű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia azonban nála is előfordulhat. Először ezt a betegséget egy német juhászkutyánál diagnosztizálták. A totyogó járás, a sántítás, az alacsony mozgásigény utalhatnak a problémára, ha tenyésztőtől vásárolunk, csak olyan kutyát hozzunk el, aki igazoltan egészséges, azaz  kérjük el a szülők és nagyszülők hivatalos szűrővizsgálatát igazoló dokumentumot! A kialakult betegséget gyógyítani nem lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás közepes testű kutya német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink