hirdetés

Kiből lehet mentőkutya? A csöppségek tűrőképessége és hozzáállása is fontos

László Enikő

2020. július 30

Magyarországon számos segítő- és mentőkutya él, de vajon mely példányok alkalmasak a feladatra, és hogyan válnak a világ legügyesebb életmentő kutyáivá?

hirdetés

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, és ez kiemelten igaz akkor, amikor a négylábú kedvenc a mindennapi feladatokban segít. Hogyan lett például Smile-ból hazánk egyetlen romkutató és személykereső tacskója?

Smile nagytestű társai mellett remekül helytáll.

Mi lesz a feladatuk?

A legtöbb kutyának annyi a dolga, hogy aranyos és hű társ legyen. Egy részükre azonban fontos küldetés vár: segítőkutyák vagy mentőkutyák válnak belőlük. A segítőket egy-egy dedikált tevékenységre képzik ki, hogy gazdijukat szolgálhassák egy életen át. Vakvezető, személyi segítő, rohamjelző és még számtalan egyéb területre szakosodhatnak.

Kiképzés közben.

A mentőkutyák egyszerre több területen is remekelnek. Vannak köztük rendőrkutyák, személykeresők, drogkeresők, romkutatók, de vízi bevetésre alkalmas állatok is.

A segítőkutyákra nagy szükség van.

Hatalmas szerepük lehet a terepbiztosítás során: a bombakereső vagy romkutató kutyák 100%-os megbízhatósággal tudják jelezni, hogy az adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt, nincs-e elrejtve robbanószer. A mentőkutyák a felderítésben is jeleskednek: személyi eltűnések esetén ugyanúgy bevethetők, mint különböző tárgyak, szerek utáni nyomozáskor. A hazai mentőcsoportok személykeresési akciói 80%-ban sikeresek, részben a dolgozó kutyáknak köszönhetően.

A kiképzés már kölyökkorban elkezdődik.

Turi László, az ország legrégebben bejegyzett speciális mentőszervezete, a szolnoki Életjel Mentőcsoport elnökeként arról mesélt, hogyan zajlik a kiválasztás:

– Adott mentőkutya kiválasztása nincs fajtához kötve, a lényeg mindössze annyi, hogy milyen a kis csöppség hozzáállása és tűrőképessége. Ez már kölyökkorban, 3-5 hetesen felmérhető különféle szakmódszerekkel. A leendő mentőkutyák 8-10 hetesen költöznek ahhoz a családhoz, ahol nem csupán kedvenccé, hanem tanonccá is válnak. Kiképzésük alaphangon 3 évet igényel, ugyanakkor ez egy életen át tartó tanulási folyamat.

A kis csöppségekből hamarosan hősök válnak.

Turi László így folytatta:

– Vallom, hogy ebben az esetben is a kutya választja ki gazdáját és kiképzőjét. Én általában úgy mérem fel a kutyák rátermettségét, hogy a közelükbe dobom a kulcscsomóm. Ha nem ijednek meg, nem szaladnak el, hanem érdeklődést mutatnak, akkor az már egy jó pont.

Mi jelenleg három kutyával dolgozunk: egy németjuhásszal, egy labradorral és a hazai palettán az egyetlen tacskóval, Smile-val. Ebből is látszik, hogy bármelyik kutyafajból válhat igazi hős!

– Smile például a 2016-os ecuadori földrengést követő mentési munkálatokban is részt vett romkutatóként, a Hableány hajóbalesetnél pedig nagyban hozzátett az áldozatok felkutatásához.

Magáról a teljes kiképzési folyamatról a Viasat Nature természetcsatorna Kutyacsapat – kölyöksuli című műsorából tájékozódhatsz 2020. június 15-től hétköznaponként 18:25-től. Vigyázat! A cukiságfaktor 100%-osan kimaxolva!

Cikkünk a Viasat Nature-nek köszönhetően jött létre.

(Képek: Getty Images Hungary, Viasat Nature)

mentőkutya segítőkutya vakvezetőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink