hirdetés

Háromlábú kutya lett a gyerekek legnagyobb támasza

Király Barbara

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

Lucky, akinek egy deformitás miatt el kellett távolítani elülső lábát, ma egy iskola segítőkutyájaként dolgozik.

hirdetés

Lucky egy elülső lábát érintő deformitással született, amely befolyásolta volna könyökének fejlődését. Az orvosok azt javasolták, hogy inkább amputálják le a lábát, hogy teljes életet tudjon élni. Mielőtt az operációra sor került, a kutyus találkozott Christy Gardnerrel, aki kiképezte őt segítőkutyának.

Rengeteg kutya él három lábon is teljes életet / A cikkben szereplő képek illusztrációk

A háromlábú kutya igazi példakép a gyerekeknek

Chirsty Gardner egy tenyésztőnél találkozott Luckyval. Az amerikai hadsereg veteránja a helyi iskolának szerette volna kiképezni a háromlábú kutyát. A műtétet követően sikerült elérni céljukat, és a kutyát a Maine-i Leeds általános iskolába helyezték. Bár a koronavírus-járvány megváltoztatta Lucky szerepét az iskolában, Gardner azt mondja,

a kihívásai miatt lehet jó példa Lucky. Meg tudja mutatni a gyerekeknek, hogy rendben van, ha valaki más, és nem kell mindennek tökéletesnek lennie ahhoz, hogy csodálatosak legyenek valamiben.

A szolgálati segítőkutyák az aktív katonáknak és a sérült veteránoknak is hatalmas támaszt jelentenek

Gardner tapasztalatai segítették a háromlábú kutya képzését

A nyugalmazott őrmesternek és paralimpiai sportolónak saját szolgálati segítőkutyája van, egy Moxie nevű golden retriever személyében. Gardner 2006-ban Koreában egy békefenntartó misszió során megsérült, ami mindkét lábának amputációjához vezetett. Ráadásul az agyi sérülései gyakori rohamokat okoztak nála, ami szinte lehetetlenné tette, hogy egyedül éljen. A dolgai akkor kezdtek jobbra fordulni, mikor találkozott Moxie-val, a számára kiképzett retrieverrel. Orvosai javasolták neki, hogy válasszon maga mellé egy segítő társat. A speciálisan képzett kutya rögtön tökéletesen helytállt a szerepben.

Moxie éles szaglását használja Gardner közeledő rohamainak észlelésére, és figyelmezteti barátját, ha veszélyben lenne. Segítségével Gardner visszakapta a nyugodt mindennapokat, és olyan tevékenységeket talált, amit korábban sérülése miatt lehetetlennek tartott. Mára veterán világbajnok parasportoló. Az USA női szánkó jégkorong csapatának segédkapitánya, háromszoros országos bajnok diszkoszvetésben és lövészetben, nemrégiben csatlakozott az Egyesült Államok paraszörfcsapatához is.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Gardner állítja, hogy Moxie mindennél jobban inspirálta őt az életre, és ez volt a célja Lucky kiképzésével is, hogy a gyerekeknek is egy ilyen segítséget tudjon adni a kutyán keresztül. Így a háromlábú kutya nemhogy hátrányt szenvedne az állapotából, de sokak életét teszi teljessé a munkájával.

Ha érdekel hogy hogy melyik kutyafajták a legokosabbak, ebben a cikkben összeszedtünk 15-öt, akik a leggyorsabban tanulnak.

amputáció amputált lábú kutya háromlábú kutya segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!