hirdetés

3D nyomtatóval készült lábakon lépked a bántalmazott kutya: így változtatja meg az ebek életét a protézis

László Enikő

2021. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

Manapság egyre több kutyát láthatunk, akik művégtagot viselnek, mert egy súlyos szerencsétlenség következtében elveszítették lábaikat, mancsaikat. Nemrégiben Monika, a bántalmazott keverék kapott 3D nyomtatóval készült protéziseket.

hirdetés

Egy orosz mentett kutyának, Monikának nemrégiben titán protézislábakat szereltek fel. Csupán néhány hónappal azután, hogy az orvosok azt javasolták, hogy súlyos sérülései miatt altassák el.

Monika gyorsan gyógyul

A műtétet Szergej Gorskov állatorvos végezte, aki Novoszibirszk városában él, és 2015 óta 37 állatot szerelt fel végtagprotézissel. Néhány héttel a műtét után a kutya már hozzászokott új végtagjaihoz, és Gorskov azt mondja, hamarosan normális életet fog élni. Elmondása szerint még őt is meglepte a gyógyulás gyorsasága. „Nem voltunk túl optimisták a felépüléssel kapcsolatban. De a harmadik napon felállt, és körbejárta a klinikát, szobáról szobára.” – mondta a CNN-nek.

Összefogás a bántalmazott kutyáért

Monikát azonban hosszú, fájdalmas út vezette a műtőasztalra. 2020 decemberében Plastunovszkaja falu munkásai találtak rá mancsok nélkül. Az önkéntesek, akik megmentették, azt gyanították, hogy a kutyát bántalmazták.

Monika a dél-oroszországi Krasznodar városában élő állatmentő önkéntesek, Marina Gapich és Alla Leonkina gondozásába került. Amputálták sérült végtagjait, és vérátömlesztést is kapott. Gapich elmondta, hogy neki és Leonkinának sok álmatlan éjszakát okozott Monika sajnálatos esete, és nem értettek egyet az állatorvosi tanácsokkal, hogy altassák el. A két nő felvette a kapcsolatot Gorskovval, és 400 000 orosz rubelt (több mint 1 700 000 forintot) gyűjtöttek össze a műtétre.

Monika protézisét ezután egy 3D nyomtatóval ki kellett nyomtatni a Moszkvától nem messze fekvő Troitstk városában, majd biobevonattal ellátni a Tomszki Műszaki Egyetemen, mielőtt Gorskov elvégezte volna az eljárást.

Nem csak az állatokon, az embereken is segít az állatorvos

Az állatorvos számára az elmúlt 18 hónap során munkája nagy része új jelentőséggel is bír. Hiszen a pandémia miatt az emberek még jobban kötődni kezdtek háziállataikhoz, mint korábban. „Örülök, hogy új életet adhatok az állatoknak, különösen most, a Covid idején. Az emberek vigasztalást találnak az állatokban, és így nemcsak kedvenceiken, hanem rajtuk is segítek.” – mondta Gorshkov.

Monika pedig máris megtalálta az utat megmentői szívébe. Arra a kérdésre, hogy a kutyus Novoszibirszkben marad-e, Gapich határozottan nemmel válaszolt. „Mi vagyunk a gondozói, felelősek vagyunk érte!” – mondta a CNN-nek, hozzátéve, hogy ő és Leonkina kapcsolatban állnak egy londoni székhelyű állatviselkedés-kutatóval, akivel most fognak konzultálni Monikával kapcsolatban.

Kutyák művégtagokkal

Magyarországon az első protézissel élő kutya Rush, a német juhászkutya volt, akinek egyik lábát 2014 novemberében kellett amputálni egy daganat miatt. Mivel nehezen szokta meg új végtagját, hidroterápia segítségével szoktatták hozzá a protézishez. A mentett kutya egyébként valóságos túlélő volt. Fiatalkorában egy aknába esett, ahol tíz napig várta, hogy valaki segítsen rajta. Végül tűzoltók mentették ki a lesoványodott, törött lábú túlélőt.

Egy másik, méltán híres protézissel élő kutya Chi Chi volt. A golden retriever keverék Dél-Koreában egy kutyahús-üzem áldozatává vált. Az utcán találták meg egy szemeteszsákban, szorosan összekötözött lábakkal. Egész testét sérülések borították, valószínűleg azért is tették az út szélére, mert a verések következtében elfertőződtek sebei. Hónapokig ápolták egy szöuli klinikán, ahol mindegyik mancsát amputálni kellett. Chi Chit egy amerikai család fogadta örökbe, és mancsai helyére protéziseket is kapott. Terápiás kutya vált belőle, és 2018-ban elnyerte a neves Hero Dog díjat is. Chi Chit később rákkal diagnosztizálták, melynek következtében 2019-ben az örök vadászmezőkre költözött.

híres kutyák mentett kutya művégtag kutyáknak protézis protézis kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!