hirdetés

Másodszor műtötték meg a vakvezető kutyát, akit támadás ért: farka végét kellett amputálni

László Enikő

2021. május 18 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Februárban kutyatámadás érte Gyömbért és gazdáját, Kiss Barnabást. Barnabás Abaújszántón lévő munkahelyére igyekezett, amikor egy kertből kiszabadult kutya megtámadta őt és vakvezető kutyáját. A vak férfi elesett, a sárga labrador pedig olyan sérülést szenvedett a támadó kutyától, hogy a farka végét le kellett amputálni.

hirdetés

Februárban kutyatámadás érte a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sárga labardorját. Gyömbéren azóta két műtétet kellett végrehajtani, sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét. A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült. Azóta szinte teljesen feldolgozta a traumát, és magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is. A történtek miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szeretné felhívni a kutyás gazdák figyelmét, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére.

Gyömbér kölyökkorában. /Fotó: Vannai Judit

A támadás után felzaklatott állapotba került kutya napokon belül megnyugodott, és március közepe táján úgy tűnt, hogy meg fog gyógyulni. De Barnabás arra lett figyelmes, hogy Gyömbér csonkolt farka végén tapintással érzékelhető lett a csontvég. Azonnal az alapítványhoz fordult, és kiderült, hogy az első műtét után a gyógyulás során a szövetek összehúzódtak, és már nem védték a csontvéget. Emiatt a farokcsonk további rövidítésére volt szükség. Az első műtét során 3 centimétert távolított el az állatorvos, a második alkalommal 5 centimétert.

„A második műtét után hazafelé felébredt az autóban, először kicsit sírt, aztán odabújt a fejével. A kutyatámadás óta gyakrabban jön oda hozzám bújni, érzékenyebb lett, több szeretetre, foglalkozásra van szüksége” – mondta gazdája, Kiss Barnabás.

Gyömbér a második műtét után. /Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Gyömbér újra magabiztos

Barnabás arról számolt be, hogy a támadás után Gyömbérrel a lakóhelye környékén magabiztosan közlekednek. A kutyája a munkahelyéhez is szépen vezeti őt, ahol a támadás történt. Annyi változás van csupán, hogy érzékenyebben reagál a kerítésnek rontó kutyákra.

„Gyömbér viselkedése hosszú távon kell megfigyelnünk. Az normális, hogy egy ilyen trauma után érzékenyebb lett. Ha megfelelően tudjuk támogatni a kutyát a trauma feldolgozásában, akkor ezek nyomtalanul el fognak tűnni. Mi minden segítséget megadunk Gyömbérnek és Barnabásnak” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Gyömbér kiképzőjével. /Fotó: Vannai Judit

Gyömbér sérülése első hallásra nem tűnik veszélyesnek, azonban gyakori, hogy ilyen esetben nehézkes a gyógyulás. Szerencse, hogy a második műtétből komplikáció nélkül felépült. A kerítésnek hangosan nekiugró kutyáktól van még benne félsz, de egyre kisebb mértékben. Lényeges, hogy nem hátráltatja abban, hogy vezesse gazdáját. Így mindennap együtt mennek Barnabás munkahelyére, egy varrodába.

„Van olyan nap, hogy három helyen is megfordulunk az üzemben. Teljesen magabiztosan vezet bent, ahogy korábban is. A munkatársaim szeretik, imád ott lenni. A kutyatámadás óta sokan megszólítanak a piacon, utcán, hogy van Gyömbér, felépült-e már. Szerencsére mindenkit meg tudok nyugtatni, hogy igen, napról napra érzem, hogy jobban van” – mondta Barnabás.

Gyömbér és Barnabás /Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Vigyázzatok a vakvezető kutyákra!

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola arra kéri a gazdákat, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére. Ők látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, az alapítvány pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő ebeket. Egy vakvezető kutya teljes költsége több mint 5 millió forint.

A kutyák nyugdíjazásának oka elsősorban idős koruk, hiszen 8-10 év munka után szükségük van a megérdemelt pihenésre. Másodsorban valamilyen váratlanul felmerülő egészségügyi probléma szokott lenni. Ezért igyekeznek minél több kutyát képezni. Az viszont nagyon fontos, hogy az emberi gondatlanság ne kerüljön be a nyugdíjazás okai közé, mert akkor hosszabb ideig kell várniuk a vakvezető kutyák segítségére számító látássérült embereknek. Az alapítványnál hosszú a várólista, éves szinten folyamatosan 40-50 fő vár vakvezető kutyára.

Gyömbér kölyökként. /Fotó: Vannai Judit

A támadó kutya gazdája állta a szavát, kifizette az összes orvosi költséget, és érdeklődött Gyömbér hogyléte iránt. Fontos tájékoztatni a nyilvánosságot a támadásról, hiszen egy vakvezető kutya és gazdája testi épségének veszélyeztetését el kell ítélni és meg kell előzni. Eddig nem volt ilyen esete az alapítványnak, és remélik, nem is lesz.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. A teljes életét felölelő költség jelenti: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió forint a munkadíj), gazdi képzése. Átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat, stb. Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.

(Képek: Vannai Judit, Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

amputálás kutya Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyatámadás vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink