hirdetés

Vakvezető kutyát támadtak meg Győrben: kétszer is előfordult már az elmúlt 4 hónapban

László Enikő

2023. március 2 - Forrás és képek: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül. A vakvezető kutyák nagy értéket képviselnek, ezért a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívást intéz a kutyás társadalomhoz.

hirdetés

Az alapítvány vakvezető kutyája, Száva és gazdája félelemmel lép ki az utcára Győrben, mert két alkalommal támadtak rájuk kutyák az elmúlt négy hónapban. H. A., a középkorú látássérült hölgy csak a neve kezdőbetűinek közléséhez járult hozzá.

Teljesen kiszolgáltatottak voltak

Az első támadás a Szabadhegyi új köztemető közelében lévő területen történt. A nyitva hagyott kertkapun kiszabadult németjuhász esett neki a szabadon játszó vakvezető kutyának. Az agresszív kutya ráfogott Száva hátára a farka fölötti részen.

„Szerencsére nem sérült meg a kiskutyám, de nagyon megijedt. Én semmit nem látok, teljesen megrémültem a támadástól, az idegen kutya morgásától, acsarkodásától, és hogy éreztem a támadás elől elhúzódó kutyám félelmét. A vakvezető kutyákban semmi agresszió nincs, sosem támadnak vissza, én nem segíthettem neki, mert vak vagyok, ki voltunk szolgáltatva a támadásnak mind a ketten” – mondta H. A.

Három hete történt, hogy az otthoni kiskapun kilépve odafutott egy németjuhász morogva, majd egy másik hasonló kutya is. (A kutyák kinézetéről az eseményt látó járókelők számoltak be.) Száva részéről teljesen normális reakció volt, hogy elfutott előlük, mentette magát, hiszen egy vakvezető kutya sosem támadhat vissza, viszont elszakadt a gazdájától. A hölgy a nővére segítségét kérte, aki lát, és a keresésére indultak. „Nagyon megijedtem, hogy Száva elveszett, és hogy mi lesz vele. Borzalmas volt” – mondta a két és fél éves sárga színű labrador szuka gazdája. A megrémült kutyát végül egy bölcsőde mellett találták meg, ahová félelmében behúzódott.

„Szerencsére lelki nyoma nincs a támadásoknak, Száva szépen dolgozik, de rosszabbul is járhatott volna. Arra kérem a kutyatartókat, hogy mindenki vigyázzon jobban a kutyájára” – mondta H. A.

Fontos megemlíteni, hogy a látássérült nőt a munkahelyére is Száva vezeti, általánosan elmondhatjuk, hogy a vakvezető kutyák a megélhetéshez és az aktív élethez is segítséget adnak gazdáiknak.

Gyömbért kétszer kellett műteni

Két évvel ezelőtt kutyatámadás érte az alapítvány egyik sárga labardorját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón. Gyömbéren két műtétet kellett végrehajtani, sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét. A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült. Azóta feldolgozta a traumát, és magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is.

Az alapítvány arra kér mindenkit, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, hiszen gazdáik számára valódi kincset jelentenek, nagyon értékesek, valamint igen hosszú egy ilyen segítőkutyára a várólista.

agresszív kutya kutyatámadás kutyatámadások segítőkutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink