hirdetés

Mi a teendő, ha a kutyádat megtámadja egy másik kutya? Halász Árpád interjú

Csupor Erik

2022. december 20 - Képek: Getty Images Hungary

Halász Árpád több mint 30 éve foglalkozik állatok, többségében kutyák kiképzésével. Az általa felkészített állatok gyakran szerepelnek filmekben. Volt már Angelina Jolie, Anthony Hopkins, Arnold Schwarzenegger, Jean Reno és Robert Redford munkatársa is. A Fehér Isten című magyar filmben egyszerre 200 kutyát készített fel és irányított a forgatáson.

hirdetés

Korábban már beszélgettünk Halász Árpáddal arról, hogy mit tehetünk, ha egy idegen kutya támad meg minket. Most arról kérdeztük, mit tehet, ha saját kedvencünk a célpont.

AÉK: A legutóbbi beszélgetésünk óta a leggyakrabban feltett olvasói kérdés az volt, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy idegen kutya nem minket, hanem a kutyánkat támadja meg? Mit tehet egy gazda ilyen esetben?

HÁ: A kérdés teljesen jogos, a probléma pedig valós, sajnos ez egy gyakran előforduló probléma és veszélyforrás. A problémának két oldala van: azt reméljük feltételezni, hogy ez az esemény a másik kutya gazdájának sem jó történés. Ha valakinek olyan kutyája van, aki egy lakókörnyezetben más kutyákat megtámad, ez állandó problémát jelent a tulajdonos számára, hiszen nem tudja bevinni egy állatorvosi rendelőbe, nem tudja elengedni a kutyafuttató területén és számos egyéb dolog. A jó hírem az, hogy az ilyen esetekre és viselkedésre van megoldás. Vannak nagyon jó szakemberek, akik meg fogják fejteni, hogy mi okozza ezt az agressziót és általában orvosolni tudják azt. Egy kis idő ráfordítással, ami néhány héttől néhány hónapig terjedhet, ezek a viselkedések meg tudnak változni, ha a gazda beleteszi ebbe azt az energiát, amire szükség van. Aki egy ilyen helyzetben kényelmesen érzi magát, no, ott a gazdával van elsősorban probléma.

Nézzük a másik oldalt, akit megtámadnak. Nekem, mint kutyatartónak is oda kell figyelnem a saját biztonságomra és az állatom biztonságára. Ezért, ha olyan helyre viszem a kutyámat, ahol nem vagyok járatos, a környezetünket sokkal figyelmesebben és körültekintőbben nézem. A fő kérdés természetesen az, hogy mi a teendő, ha ennek ellenére egyszer csak „rárongyol” a kutyámra egy agresszív másik. Itt is sok kategória van, amik közül az első a kistermetű kutyusok. Ők sajnos eleve, a megjelenésük és termetük miatt, sok esetben „zsákmányképet” mutatnak. Ha ez fokozódik azzal, hogy megfelelő szocializáció és korábbi tapasztalatok híján nem tudnak náluk nagyobb kutyák környezetében megfelelően viselkedni, akkor ez tetőzi a bajt. Mit jelent ez? Elkezd visítani vagy fenyegetően ugatni, vagy azonnal szaladni, menekülni, ez általában azonnal kiváltja a másik kutyából a kulcsingert, és „le fogják vadászni”. A kicsik esetében is fontos a szocializáció és meg kell tanulniuk a más kutyákkal való együtt létezés szabályait.

Egy támadás esetén a helyeztet nehezíti, hogy egy kutyasétáltatás során nem háborúba indulok, általában nincs nálam semmi. Én nagyon szeretem és a tapasztalataink jók, hogy az egészen kistermetű kutyáknak lehet kapni úgynevezett kutyatáskákat, vigyünk egy ilyet magunkkal. Ha én látom, hogy baj van, hiszen nem a telefonomat nyomkodom, hiszen a kutyámmal akarom a hasznos időt tölteni, és figyelek a környezetemre, felveszem a kiskutyát, beleteszem a táskába és így már eltüntettem a másik kutya elől a zsákmány képet. Ha nincsen táska, akkor megtehetem, hogy olyan felsőben, kabátban sétálok, amibe be tudom tenni. Természetesen a kutyának korábban meg kell tanítani és gyakorolni kell, hogy ha ez történik, ne kapálózzon és ha eltettem az állatot, próbáljon meg nyugton maradni.

Ha már felvettem, akkor ne ordítson a kiskutya a másikra, mert ebben az esetben továbbmegy ez az öngerjesztő spirál. Fölveszem, csönd. Elteszem a táskába, csönd. Mindez azt igényli, hogy a kutyám érdekében gyakoroljam mindezeket. Ha egy nagyobb testű kutyám van, amit nem tudok így elrakni, akkor én első körben magam mögé venném a kutyát és én állnék a támadóval szemben, hiszen a másik kutyát támadó agresszív kutya általában nem az embert, tehát nem engem akar. Ha van a közelben egy ajtó, egy bolt, egyéb zárt tér, menjünk be.

Még az is megoldást jelenthet, ha a kiskutyát megfogom és átrakom a kerítésen. Természetesen akkor, ha bent nincsen másik kutya. Sok hasonló helyzetben igen jól beválnak az automata esernyők. Rossz időben, jó időben, viszek magammal egy esernyőt. Viszonylag gyorsan ki lehet nyitni, egész nagy teret képez magunk előtt, magunk körül. Ez meglepő a másik kutya számára, hiszen egy nagy „fal” kerül elé. Ha tudom, hogy ilyen helyen lakom, járok, egy automata esernyő már a gazdinak egyfajta biztonságérzetet jelenthet, legyen ott velünk, biztos, ami biztos. Ami hasonlóan elrettentő jellegű eszköz lehet, az egy gázspray, hangspray vagy egy hangduda használata.

Ha már akkora a baj, hogy az én kutyámat a másik tényleg megfogta és nem volt nálam semmi, amivel háríthattam volna a támadást, akkor a sajátomat elengedem, nem fogom le, így  meg tudja magát védeni. A legtöbb ilyen „történet” szerencsére nem végződik halállal, hanem egy verekedéssel és esetleg egy-egy sérüléssel. Két kutya küzdelmébe senki ne akarjon belenyúlni. Ne akarjuk a nyakörvet megfogni, a kutyák fejét megfogni, mert ebben a felfokozott helyzetben még a saját védekező kutyám is megharaphat. Függetlenül attól, hogy ki volt a „hunyó”, igyekezzünk a másik kutya gazdájával kommunikálni és a helyzetet gyorsan fixálni. Mondjuk meg a másik kutya gazdájának, hogy fogja meg a kutyája farkát, vagy hátsó lábát.

Ha nincs jelen a másik gazda, én személy szerint a másik kutya hátsó lábait fognám meg, hogy az én kutyám menekülni tudjon, vagy fölénybe kerüljön. Nem szabad rúgni és nem szabad kiabálni, hiszen az gerjeszti a helyzetet, le kell hűteni ezeket az ösztönállapotokat. Ha ebben a helyzetben az idegen kutya fogást talált a miénken, akkor lehetőség szerint ne húzzuk, ne szakítsuk, hiszen, ha húzzuk, akkor szakad, ami ott van. Tépjük a bőrt, vagy bármit amit fog.

A legfontosabb dolgot én a megelőzésben látom, hogy ne essünk áldozatul. A felelősség természetesen az agresszív kutya tulajdonosáé, akinek különösen oda kell figyelnie mások biztonságára és testi épségére. De minden kutya gazdájának fel kell készülnie egy váratlan esetre. Egy automata esernyő pl. nem nagy dolog, bárkinél elfér téli időben, de nyáron is.

Csupor Erik interjú kutya harap kutyát kutya támad kutyatámadás kutyatámadások támad a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink