hirdetés

A magyar agarak és az agarászat helyzete Magyarországon: interjú a tenyésztővel

Csupor Erik

2023. február 17 - Képek: Kolozsi-Kecskés Zsófia

Pár évvel ezelőtt megváltozott a vadászati törvény, részben az egyik magyar fajta, a magyar agár érdekében. Az új rendelkezés lehetővé teszi az agarak használatát vadászatokon, ami ezt megelőzően egyértelműen tilos volt.

hirdetés

Melyik fajtára vonatkozik a könnyítés, kik és milyen körülmények között használhatják ezeket a kutyákat vadászati tevékenységre? Kolozsi-Kecskés Zsófiával, a Fényűző Magyar Agár kennel tulajdonosával beszélgettünk.

AÉK: Igazak-e a hírek és megfelel-e a valóságnak, hogy agarakkal lehet aktívan már vadászni Magyarországon?

KKZS: A vadász szót azonnal helyesbíteném agarászra, ami semmi egyebet nem jelent, mint a kifejezetten agarakkal vadászó szakembereket, akik pontosan ismerik a szabályokat. A vadászati törvény 2015-ben változott meg, és akkoriban mindenki lelkesen várta a folytatást. A végrehajtás kissé elhúzódott, és végül 2022 végén hárult el minden akadály. A törvény egyébként azt mondja ki, hogy hazánkban hivatalosan is lehet kizárólag magyar agarakkal vadászni abban az esetben, ha a tulajdonos rendelkezik egy vadászvizsgával, aminek letételét megelőzi egy vadásztanfolyam és sikeresen elvégez egy kiegészítő agarász tanfolyamot. A kutyák esetében pedig szükség van arra, hogy hitelt érdemlő módon bizonyítsuk, hogy a vadászkutya egy magyar agár, amihez ebben az esetben egy törzskönyv vagy egy tenyészszemlén megszerzett regisztrációs lap szükséges. A vadászati alkalmasságot a kutyáknak is bizonyítaniuk kell, amire 12 hónapos koruk után kerül sor.

Fotó: Kolozsi-Kecskés Zsófia

AÉK: Milyen vadakra lehet vadászni magyar agarakkal a törvény értelmében?

KKZS: A törvény értelmében mezei nyúlra, vörös rókára és aranysakálra lehet magyar agarakkal vadászni, ha a korábban elmondott feltételek teljesülnek. Ami miatt ez a törvény megszületett, annak az egyik legfőbb oka, hogy a magyar agár populáció hazánkban is nagyon alacsony, még a többi magyar fajtához viszonyítva is, a divatfajtákhoz képest pedig pláne. Egykoron a magyar agarakat ez a vadászati forma alakította ki és hozta létre, és ahhoz, hogy az ősi erényeiket meg tudjuk menteni és őrizni, a szelekciónak elsősorban munkaalapúnak kell lennie. Ezeket a kutyákat, meglehetősen természetellenes módon, nagyon sokáig nem lehetett arra használni, amire egykoron kitenyésztették őket. Ezért is látjuk egy óriási lehetőségnek, hogy erre végül mód nyílt 2022 végétől. A magyar agarak vadászatát egyébként úgy kell elképzelni, hogy a zsákmány elejtésére futás közben kerül sor, tehát nem egyfajta közelharc során. Ez egy rendkívüli erőfeszítést kívánó tevékenység a kutya részéről, amire alaposan fel kell készíteni őket, még az aktív agarászat előtt.

Fotó: Kolozsi-Kecskés Zsófia

AÉK: Ha már a magyar agarakról beszélgetünk, ejtsünk szót arról is, hogy milyen helyzetben van ez a fajta napjainkban. Mekkora a populáció, hány fajtatiszta magyar agár születik évente?

KKZS: Jelenleg nem vagyunk jó helyzetben, hiszen a jobb években 100-150 agár születik Magyarországon. Ha az elmúlt 10 évet vesszük alapul, sajnos nem egy olyan év is előfordult, amikor 100 kölyök sem született, így tehát egy rendkívül kis populációról beszélhetünk. Ez alapján mi körülbelül 1000, ha nagyon optimisták vagyunk 1500 egyedre becsüljük a papírral rendelkező magyar agarak számát. Mi gyakran indulunk kutatóutakra és esetenként fel is fedezünk olyan egyedeket, akik mind munkában, mind pedig küllemben teljes mértékben magyar agaras tulajdonságokat mutatnak, de papírral nem rendelkeznek. A 2010-es évek végén egy rövid ideig volt lehetőség arra, hogy ezek a kutyák korlátozottan bevonhatóak legyenek a tenyésztésbe a törzskönyv megnyitásával, de 2020 óra erre már nincs lehetőség. Az én gyakorlatomban volt példa arra, hogy egy fantasztikus képességű és kiváló almokat hozó kant találtunk, akit sikerült bevonnunk a tenyésztésbe.

Fotó: Kolozsi-Kecskés Zsófia

AÉK: Egy laikus számára, aki nem igazán ért az agarakhoz, te hogy foglalnád össze? Mi a különbség a magyar agarak és más agárfajták között?

KKZS: Azt gondolom, hogy ezt érezni kell, amihez természetesen sok agarat kell munka közben látni. Ami talán a legegyszerűbben megérthető megközelítés, ha a munkájukat és a teljesítményüket vesszük figyelembe. A magyar agár általában hosszútávon bírja a futást, jól viseli a talajegyenetlenségeket és gyorsan regenerálódik egy-egy rándulás, kisebb sérülés után. Velük szemben az angol agarak a félelmetesen gyors sprintekben kiválóak. Ez a kétfajta munka jól látszik igazi és műnyúl üldözése közben is. Az angol agarakat napjainkban már elsősorban pályákra szelektálják, Magyarországon is ebből a típusból van a legtöbb. Érdemes a sport világára gondolni, mik a különbségek a hosszútávfutók és a sprinterek között.

agár agarászat Csupor Erik interjú magyar agár tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!