hirdetés

Ezért ne az aktuális divat szerint válassz magadnak kutyát: Tornóczky Anita különvélemény

Tornóczky Anita

2023. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák a legtöbb családban többnek számítanak, mint csak háziállatok – hűséges társak és a család tagjai. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az emberek olyan kutyát szeretnének választani, amely nemcsak az életmódjukhoz, hanem a személyes stílusukhoz is illik. Ez vezetett ahhoz, hogy néhány kutyafajta divatosabbá vált, mint mások, az emberek pedig egyszerűen azért választják őket, mert ez a trendi. Azonban a divat alapján történő kutyaválasztás súlyos problémákat okozhat, úgy a kutyának, mint a tulajdonosának.

hirdetés

A divatos kutyafajták jönnek és mennek, de jelenleg a francia bulldog, a mopsz és a boston terrier népszerűek. Ezek a fajták különleges megjelenésükkel és egyedülálló személyiségükkel hódítanak. Tanulmányok szerint a kerek, kisbaba-szerű koponya és a babaszerű nagy szemek atyai/anyai ösztönöket hívnak elő. Emellett kicsik, így ideálisak azok számára, akik lakásban élnek vagy kevés helyük van. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a fajták komoly egészségügyi problémákat hordozhatnak, mint például légzési nehézségek, allergiák és ízületi problémák, amelyek kezelése költséges lehet.

A szaporítótelepek és a túltenyésztés

Egy másik probléma a divat alapján való kutyaválasztásban az, hogy túltenyésztéshez és szaporítótelepek létrejöttéhez vezethet. A divatos kutyafajták iránti kereslet kielégítése érdekében megjelennek a szaporítók, akik a hasznot előnyben részesítik a kutyák egészségével és jólétével szemben. Ez azt eredményezi, hogy a kiskutyákat rossz körülmények között tenyésztik megfelelő gondozás nélkül. Az ilyen kutyák persze egészségügyi problémákkal születhetnek, amelyek a jövőben megnehezíthetik az életüket és drágábbá tehetik a gondozásukat. Az ilyen kiskutyák vásárlása nemcsak az egyénnek okozhat csalódást, hanem generál és fenntart egyfajta túltenyésztési gyakorlatot is.

A szaporított kutyák nem fajtatiszták, csak egy adott fajtajelleget hordoznak. A felelőtlen szaporítás pedig beteg egyedeket hoz létre.

Alaposan át kell gondolni a döntést

A legfontosabb, hogy ne válasszon senki egy adott kutyafajtát csak a divat miatt. Helyette fontolja meg, mi a legjobb mindenkinek. Gondolja végig, mennyi időt és figyelmet kíván a gondozása, mennyi mozgásra van szüksége és milyen egészségügyi problémái lehetnek. Az is fontos, hogy a kutya személyiségét figyelembe vegye, és hogy a gazda életmódjához és családjához illő legyen. Az energiaszint egy jó kiindulópont, fajtatiszta kutyánál pedig az eredeti tenyésztési cél. Hiába divatos és szép a weimari vizsla, ha az eredeti tenyésztési cél a vadászat, az erdőben való barangolás, akkor a kutya csak megfelelő mentális és fizikai terhelés mellett lesz boldog, kiegyensúlyozott.

Sose vásárolj szaporítótól!

Végül, ha egy fajta mellett döntünk, próbáljuk meg elkerülni a szaporítókat és a helyi mentőszervezetektől vagy fajtamentőktől válasszuk ki a kutyát. Ezzel nemcsak egy értékes életet menthetünk meg, hanem segíthetünk abban is, hogy a túltenyésztési gyakorlatokat megállítsuk.
Egy kutya több mint csak egy divatbáb. Az egyik legfontosabb tényező a kutyák választásában a jóllét és az egészség, és nem a divat. Az embernek olyan kutyát kell választania, amely személyisége, igényei és életmódja szerint megfelelő, nem pedig olyat, amely tetszik és divatos.

divat kutyafajták divatkutyák divatos kutyafajta népszerű kutyák Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink