Ezért ne az aktuális divat szerint válassz magadnak kutyát: Tornóczky Anita különvélemény

Tornóczky Anita, 2023. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák a legtöbb családban többnek számítanak, mint csak háziállatok – hűséges társak és a család tagjai. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az emberek olyan kutyát szeretnének választani, amely nemcsak az életmódjukhoz, hanem a személyes stílusukhoz is illik. Ez vezetett ahhoz, hogy néhány kutyafajta divatosabbá vált, mint mások, az emberek pedig egyszerűen azért választják őket, mert ez a trendi. Azonban a divat alapján történő kutyaválasztás súlyos problémákat okozhat, úgy a kutyának, mint a tulajdonosának.

A divatos kutyafajták jönnek és mennek, de jelenleg a francia bulldog, a mopsz és a boston terrier népszerűek. Ezek a fajták különleges megjelenésükkel és egyedülálló személyiségükkel hódítanak. Tanulmányok szerint a kerek, kisbaba-szerű koponya és a babaszerű nagy szemek atyai/anyai ösztönöket hívnak elő. Emellett kicsik, így ideálisak azok számára, akik lakásban élnek vagy kevés helyük van. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a fajták komoly egészségügyi problémákat hordozhatnak, mint például légzési nehézségek, allergiák és ízületi problémák, amelyek kezelése költséges lehet.

A szaporítótelepek és a túltenyésztés

Egy másik probléma a divat alapján való kutyaválasztásban az, hogy túltenyésztéshez és szaporítótelepek létrejöttéhez vezethet. A divatos kutyafajták iránti kereslet kielégítése érdekében megjelennek a szaporítók, akik a hasznot előnyben részesítik a kutyák egészségével és jólétével szemben. Ez azt eredményezi, hogy a kiskutyákat rossz körülmények között tenyésztik megfelelő gondozás nélkül. Az ilyen kutyák persze egészségügyi problémákkal születhetnek, amelyek a jövőben megnehezíthetik az életüket és drágábbá tehetik a gondozásukat. Az ilyen kiskutyák vásárlása nemcsak az egyénnek okozhat csalódást, hanem generál és fenntart egyfajta túltenyésztési gyakorlatot is.

A szaporított kutyák nem fajtatiszták, csak egy adott fajtajelleget hordoznak. A felelőtlen szaporítás pedig beteg egyedeket hoz létre.

Alaposan át kell gondolni a döntést

A legfontosabb, hogy ne válasszon senki egy adott kutyafajtát csak a divat miatt. Helyette fontolja meg, mi a legjobb mindenkinek. Gondolja végig, mennyi időt és figyelmet kíván a gondozása, mennyi mozgásra van szüksége és milyen egészségügyi problémái lehetnek. Az is fontos, hogy a kutya személyiségét figyelembe vegye, és hogy a gazda életmódjához és családjához illő legyen. Az energiaszint egy jó kiindulópont, fajtatiszta kutyánál pedig az eredeti tenyésztési cél. Hiába divatos és szép a weimari vizsla, ha az eredeti tenyésztési cél a vadászat, az erdőben való barangolás, akkor a kutya csak megfelelő mentális és fizikai terhelés mellett lesz boldog, kiegyensúlyozott.

Sose vásárolj szaporítótól!

Végül, ha egy fajta mellett döntünk, próbáljuk meg elkerülni a szaporítókat és a helyi mentőszervezetektől vagy fajtamentőktől válasszuk ki a kutyát. Ezzel nemcsak egy értékes életet menthetünk meg, hanem segíthetünk abban is, hogy a túltenyésztési gyakorlatokat megállítsuk.
Egy kutya több mint csak egy divatbáb. Az egyik legfontosabb tényező a kutyák választásában a jóllét és az egészség, és nem a divat. Az embernek olyan kutyát kell választania, amely személyisége, igényei és életmódja szerint megfelelő, nem pedig olyat, amely tetszik és divatos.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon