hirdetés

Ha designer fajta vásárlásán töröd a fejed, inkább nézd meg ezt a különleges kutyát: a vidravadász kopó méltatlanul ilyen ismeretlen

Hangai Lilla

2023. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ahol csak lehet, igyekszünk felhívni a figyelmet a designer fajták csalóka népszerűségére és a bennük rejlő veszélyekre, de azzal is tisztában vagyunk, hogy elképesztően aranyosak ezek az ebek. A csábítás tehát érthető, így törtük kicsit a fejünket, és előálltunk egy alternatív megoldással.

hirdetés

Ha rajongsz a designer fajták megjelenéséért, de szeretnéd, ha kedvencednek nem kellene szenvednie számos genetikai betegségtől és viselkedészavartól, akkor lehetséges, hogy a bohókás külsejű vidravadász kopó szeretetteljes és kedves személyisége lesz az ideális számodra.

Röviden a designer ebek vélt előnyeiről

A designer ebeket gyakran kizárólag a megjelenésüket figyelembe véve tenyésztik, aminek számos betegség és viselkedészavar lehet az eredménye. A hibrid fajtákkal ellentétben a vidravadász kopónak nemcsak a külső megjelenése lesz megjósolható, de a temperamentuma és a viselkedése is egy felelősségteljes tenyésztő közreműködésével.

Sokan azért választanak hibrid fajtát, mert egy okos marketingfogásnak köszönhetően elterjedt róluk az a tévhit, hogy többségük hipoallergén. A legtöbb esetben nem feltétlenül a kutya szőrére vagyunk allergiásak, hanem a bőrsejtjeiben és a nyálában is megtalálható can f 1 allergén váltja ki a tüneteket. Így tulajdonképpen a nem vedlő kutyafajták sem számítanak hipoallergénnek.

Tökéletes tervezés külsőleg…

A vidravadász kopó egy régi múlta visszatekintő vadászkutya, amely szagminták alapján követi a vadat. Fedőszőrzete nagyon hasonlatos például a labradoodle bundájáéhoz. Aljszőrzete selymes és puha, mely melegen tartja a kutyust munkavégzés közben. Legyen szó szárazföldi vagy vízi vadászatról, semmi sem foghat ki rajta. Különlegessége még a bundának, hogy nemcsak taszítja a vizet, de nagyon gyorsan meg is szárad. És a legjobb az benne, hogy nyírni sohasem szükséges. Nem kell vele rendszeresen kozmetikushoz járni, elég, ha otthon, hetente egyszer egy kefével rendesen átfésülöd.

Ezen a kutyán mindent – a méretétől a bundáján keresztül a nagy, masszív tappancsán át a kefeszerű sarlófarkáig – úgy terveztek meg, hogy hatékonyan azonosíthassa és üldözhesse a zsákmányt a szárazföldön és vízen is.

És belsőleg is

Kitartó és független eb a vidravadász kopó, falkakutyaként remekül megérti magát más kutyákkal, macskákkal, és természetesen az emberekkel is. Ennek ellenére az ösztöne nagyon erősen működik, ráadásul ahogy már említettük is, kifejezetten független eb, aki szeret önálló döntéseket hozni (munkájából adódóan erre szüksége is volt), így a képzéséhez is egy következetes, határozott gazdi szükségeltetik. Azt azonban fontos leszögezni, hogy ahogy más kutyánál, úgy nála sem működik a félelem alapú, durva kiképzés.

A kihalás szélén

Érdekes módon a designer populáció magas vételára és még magasabb fenntartási költsége ellenére is egyre növekszik. Az olyan ősi fajták, mint a vidravadász kopó a kihalás szélén állnak. Azért különösen szívügyünk ez a téma, ugyanis a magyar kutyafajták jelentős része is hasonló problémákkal küzd.

Ha nem is ez lesz a te fajtád, akkor is szorgalmazzuk, hogy az aktuálisan divatos vagy hibrid fajták helyett inkább válassz olyat, mint például a vidravadász kopó vagy a magyar fajták, hogy az utókor számára is megmaradjanak ezek az egyedi és pótolhatatlan ebek.

designer kutya divat kutyafajták divatos kutyafajta hibrid kutyafajta kutyafajta választása veszélyeztetett fajta vidravadász kopó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!