hirdetés

A 10 legnépszerűbb designer kutyatípus: van értelmük ezeknek a hibrideknek?

Csupor Erik

2022. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az utóbbi évtizedekben futótűz gyorsasággal terjednek a világban a fajtatiszta kutyák keresztezésével létrehozott új kutyatípusok, vagy designer hibridek. Miért hozzák, hozták létre ezeket és miért kedvelik őket azok, akik megvásárolják ezeket a kutyákat?

hirdetés

Mik is ezek a designer keverékek valójában? Ezek a fajtatiszta kutyákból tervezetten és tudatosan létrehozott keverékek elsősorban Amerikában és az angolszász kutyás környezetben találhatóak meg. E keverékek kialakítói általában azt hangsúlyozzák, hogy a céljuk egy a modern emberi környezetbe jobban beilleszkedő „fajta” létrehozása. Gyakran hivatkoznak arra is, hogy a napjainkban fajtatisztaként nyilvántartott kutyafajták mindegyike is hasonlóan alakult ki, csak éppen a 19. század végén, vagy a 20. század elején. E gyakorlat ellenzői viszont arra kérdeznek rá joggal, hogy mi szükség van új keverék hibridek kialakítására, amikor a menhelyek amúgy is tele vannak keverék kutyákkal. Igen gyakran felvetik azt is, hogy inkább a nagy anyagi haszon lehet a valós motiváció és nem a magasztos elvek. Ezt tűnik alátámasztani a designer hibridek divatossága és magas piaci ára is. Itt és most, mi nem szeretnénk állást foglalni ebben a vitában, habár hajlunk az ellenzők érveinek igazát elismerni. Melyek tehát a legismertebb keverék hibridek, amelyekből egyre több jelenik meg hazánkban is?

10. Jug

A jug a jack russell terrier és a mopsz (angolul pug) keresztezésével alakult ki azért, hogy egy olyan kutya jöjjön létre, ami egyesíti a mopsz jellemét a jack russell terrier egészségével és mozgékonyságával. A kialakítás célja volt az is, hogy a jack russell hosszabb orra tovább öröklődjön és megszűnjenek a mopszokra jellemző légzési nehézségek.

9. Schnoodle

Ez az 1980-as években megjelenő hibrid kutya az uszkár (angolul poodle) és a közép schnauzer keresztezésével jött létre. A cél az volt, hogy az új hibrid egyesítse az uszkár intelligenciáját a schnauzer karakánságával és egészségességével. Rajongói szerint ez a cél jól teljesült.

8. Goberian

A golden retrieverek és a szibériai huskyk keresztezésével alakították ki, az eredeti cél a huskyk egészségességének és a golden retrieverek kedvességének ötvözése volt.

7. Molosso Presa Mayo

Ezt a megdöbbentő megjelenésű hibrid kutyát egy Chad Mayo nevű „tenyésztő” alakította ki, bullterrierek, amerikai bullyk és presa canariók keresztezésével. Saját bevallása szerint, egy kiváló munkaképességű, molosszer típusú és erejű kutyatípust szeretett volna kialakítani, ami mentes a bullterrierek gyakori egészségügyi problémáitól és magában hordozza a presa canariók kiváló tulajdonságait és szívósságát.

6. Bullpup

A bullpupot az angol bulldogok és a mopszok keresztezésével hozták lére és azóta a népszerűségük folyamatosan nő. Jogosan vetődik fel a kérdés velük kapcsolatban, hogy az anyagiak mellett vajon mi lehetett a kialakítás célja, tekintettel arra, hogy sem az angol bulldogok, sem pedig a mopszok nem az egészségükről híresek, sőt ezek a problémák halmozottan fordulhatnak elő e két fajta esetében.

5. Miniatűr német juhászkutya

E kis méretű, de a német juhászkutyákhoz nagyon hasonlító hibridet német juhászkutyák és border collie-k, vagy uszkárok keresztezésével alakították ki. A létrehozás célja esetükben meglehetősen jól ismert: a német juhászkutya mindig az első 10 legkeresettebb kutya közé tartozott mindenhol a világon, ugyanakkor termete miatt a kisebb térben, pl. lakásokban élők nem tarthatták. A kialakítók erre a „piaci résre” startoltak rá, sajnos sikerrel.

4. Labradoodle

A labradorok és uszkárok keresztezésével kialakított hibridek, akik talán a legnagyobb múlttal rendelkeznek a designer hibridek körében, hiszen először az 1980-as években jelentek meg. Érdekes módon az egykori kialakítás eredeti célja az volt, hogy egy olyan vakvezető kutyát hozzanak létre, ami rendelkezik a labradorok jó természetével, ugyanakkor hordozza magában az uszkárok azon tulajdonságát is, hogy hipoallergének. Napjainkban az angolszász világban az egyik legnépszerűbb és legnagyobb számban tartott hibrid.

3. Goldendoodle

A golden retriever és az uszkár keverésével létrehozott hibrid kutya típus, akiket az 1990-es években alakítottak ki a hibridek őshazájában, Észak-Amerikában. Rendkívül népszerűek és térnyerésük folyamatosan nő az eladási statisztikák számai alapján.

2. Pomsky

Ez a rendkívül népszerű és sokak által rajongott kutya a pomerániai törpespicc és a szibériai husky keveréke, amit 2016-ban alakítottak ki először. Népszerűségük üstökösként ível felfelé, elsősorban azért, mert a huskyk külseje a kutyakedvelők többségének megmozgatja a fantáziáját, ugyanakkor természete és igencsak speciális karaktere miatt kevesen alkalmasak a tartásukra. Erre éreztek rá a hibrid kialakítói és a pomerániaival igyekeztek csökkenteni a huskyk méretét és oldani a karakterét.

1. Puggle

Jelenleg az összes ismert hibrid közül a legnépszerűbb és legnagyobb számban vásárolt kutya (a kiemelt képen látható – a szerk.), amit az 1980-as években kezdtek el kialakítani, hol máshol, mint Amerikában. Létrehozásuk során két kutyafajtát használtak fel, az igencsak népszerű beagle-öket és a szintén népszerű mopszot. A kialakítók által megfogalmazott cél az volt, hogy a beagle egészségével és hosszú életével, de a mopsz karakterével rendelkező kutya jöjjön létre, ami széles körben népszerűvé válhat. Például azok körében, akiket a mopszok tartásától korábban a várható egészségügyi problémák riasztottak el.

Csupor Erik designer kutya hibrid labradoodle

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink