hirdetés

Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák: egyre több szakember kéri, hogy ne vegyünk nyomott orrú ebeket

László Enikő

2022. június 18 - Forrás: MTI /Képek: Getty Images Hungary, Dogs of all nations

Kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol bulldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak egy új tanulmány szerint.

hirdetés

A brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) szerint a fajta tenyésztésén módosítani kell. Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak angol bulldogot – valamint két másik népszerű fajtát, francia bulldogot és mopszot –, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A házi kedvencek tulajdonosaitól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon – írta a The Guardian online kiadása.

A népszerűség az egészség rovásán

Az angol bulldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi „arca” miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások – lapos pofa, ráncos bőr és zömök test – divatja a fajtát sok egészségügyi problémára tette hajlamossá.

Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul „cukivá” teszi az angol bulldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált – mondta Dan O’Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el – magyarázta.

Az angol bulldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt. Az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett, állkapcsa egyre előbbre áll, bőre redőzöttebb, teste zömökebbé vált. A bulldog „elképesztő” népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, gondoskodó ösztönöket vált ki belőle. Amit azonban kívülről aranyosnak ítél az ember, sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak – tette hozzá O’Neill.

Tenyésztését sok ország már betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi.

Az angol bulldog ma és régen.

A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés „javíthat a népszerű fajta jóllétén”  – mondta Alison Skipper, a londoni King’s College állatorvostörténésze.

A tanulmány összehasonlította több ezer, házi kedvencként tartott angol bulldog és más kutyafajták egészségét. Azt találták, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek.
A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor annyiszor fordult elő, az úgynevezett cseresznyeszem – a pislogóhártya mirigyének előreesése –, ami 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeztek.

angol bulldog beteg a kutya francia bulldog mopsz rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!