hirdetés

Az Angol Kennel Klub nem támogatja többé a túl lapos orrú francia bulldogok tenyésztését

László Enikő

2022. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a francia bulldog azon lapos orrú kutyafajták egyike, amelyek külsejét olyan extremitások jellemzik, amik egészségügyi problémákat is okozhatnak. Az Angol Kennel Klub ezért fontos döntést hozott meg.

hirdetés

A francia bulldogok lapos orrukról, nagy szemükről és ráncos arcukról ismertek. Sok, a fajtát kedvelő ember azonban meglepődve tapasztalja, hogy ez az eb nem mindig így nézett ki. Lehet tenyészteni francia bulldogokat és más brachycephal fajtákat hosszabb orral és szélesebb orrlyukakkal, de sajnos sokan nem gondolják, hogy ez a megjelenés olyan „aranyos” vagy „trendi” lenne.

Az alábbi képen az látható, hogy 10, túlságosan rövid orrú bulldog közül 8 esetében fellép légzési probléma. Míg a hosszabb változatnál csak 10-ből két és félnél.

A lapos orrú kutyák imádnivalóan nézhetnek ki, de sokkal több egészségügyi problémának vannak kitéve, mint a hosszabb orrú fajtársaik. Könnyen előfordulhatnak náluk légzési nehézségek, fertőzések és sok más probléma is. Egy friss tanulmány szerint egy francia bulldognál 46%-kal nagyobb az esélye annak, hogy egészségügyi probléma üti fel a fejét, mint egy másik fajtánál. 42-szer nagyobb a veszélye annak, hogy a kutya orrlyukai túl szűkek, 30-szor gyakrabban fordul elő légzési probléma, 14-szer magasabb a kockázata fülfertőzéseknek, 11-szer nagyobb az esélye bőrredő-gyulladásnak, és kilencszer nagyobb a kockázata annak, hogy ellés közben problémák lépnek fel. A UK Kennel Klub arra ösztönzi a kutyatenyésztőket, hogy ezentúl kerüljék a francia bulldogok eltúlzott jellemzőit.

A francia bulldog fajtastandardjának módosítása

A lapos arcú és beszűkült orrlyukú francia bulldogok évek óta díjakat nyernek a kutyakiállításokon, ami arra ösztönöz másokat, hogy hasonló kutyákat vásároljanak. Az egészségesebb tenyésztés előmozdítása érdekében az Angol Kennel Klub módosította a francia bulldogokra vonatkozó standardot. A frissített változat hangsúlyozza, hogy fontos elkerülni az extrém tulajdonságokat ezeken a kutyákon.

A légzési problémák kockázata nagymértékben csökken, ha a kutya pofarésze legalább a feje 1/3-a. Természetesen nem minden francia bulldognak vannak légzési problémái, de összenyomott arccal sokkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki, mint a hosszú orrú kutyáknál. Az egészségesebb vonásokkal rendelkező francia bulldogok párosításával több hosszabb orrú francia bulldog fog megszületni.

„A francia bulldogok bizonyos egészségügyi problémáira hatással volt népszerűségük hatalmas növekedése, és továbbra is rendkívüli aggodalommal tölt el bennünket, hogy az olyan túlzások, amelyekről úgy gondolják, hogy „aranyos” megjelenést vagy hangzást hoznak létre, fokozatosan normálisnak, sőt kívánatosnak tűnnek.” – mondta a Kennel Klub egészségügyi és jólléti szakértője, Bill Lambert.

Várható ettől változás?

A módosítás azonban csak a UK Kennel Klub fajtaszabványára vonatkozik, tehát nem érinti az Amerikai Kennel Klub és az FCI előírásait. De a szakértők úgy vélik, hogy ez egy lépés a helyes irányba.

Eleinte ez a változás nem biztos, hogy nagy hatással lesz a francia bulldog populációra. Különösen az Egyesült Királyságon kívül élőkre. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ezeknek az új szabályozásoknak hosszú távon nagy befolyása lesz. Ha hosszabb orrú francia bulldogokat vonultatnak fel a kutyakiállításokon, akkor többen szeretnének hasonló kedvencet. Nagyon sok kutyabarát nézi ezeket a versenyeket, és sokat tanulnak így a fajtákról. Tehát, bár rövidtávon csak néhány kutyát érint, hosszútávon a fajta egészének hasznára válik.

„Reméljük, hogy ezek a módosítások határozott üzenetet küldenek annak fontosságáról, hogy a megvásárolt kölyökkutya ne rendelkezzen túlzó tulajdonságokkal” – mondta Lambert.

Természetesen a rövid orrú ebek aranyosak, mint minden más kutya, de egy szőrös barát kiválasztása sokkal többől áll, mint a külcsínből. A UK Kennel Klub azt reméli, hogy több tenyésztőt tudnak arra ösztönözni, hogy az ebek egészségére összpontosítsanak a trendek helyett. Hiszen a kutyák családtagok, nem aranyos kiegészítők.

egészség fajtastandard francia bulldog népszerű kutyák rövid orrú kutya tenyésztés trendek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!