hirdetés

Horkol a kutyád? Ezeknél a fajtáknál segíthet az orrlyuktágító műtét!

Bodri Melissza, 2021. május 26

Hangosan szuszog, horkol, liheg a kutyád? A jelenség a rövid orrú és lapos arcú kutyákat jobban érintheti, de a probléma kellő szakértelemmel orvosolható, javítható.

hirdetés

Egyes ebek akár nyugalmi állapotban is küzdhetnek légzési nehézségekkel. Ha a légúti tünetek (zajos belégzés, hangos, szaggatott zihálás, fújtatás) súlyosbodnak, akkor az nem csupán a gazdi, hanem a kutyus életét is megnehezítheti. De mit lehet tenni ellene, és milyen fajtákat érinthet? Vajon a probléma orvosolható?

Mi állhat a tünet hátterében?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is akkor fordulhat elő horkolás, ha a légmozgás korlátozott a torokban vagy az orrjáratokban. Egész egyszerű ok is állhat amögött, hogy kedvenced túlzottan horkol: például ha a hátán fekszik, akkor a nyelv részben elzárhatja a légmozgás irányát. Az allergia is lehet a baj okozója, ezt akár a por is kiválthatja. Emellett az elhízás is lehet a zajos légzés háttere, hiszen a túlsúly nagyobb nyomást gyakorol a kutyus levegővételére.

Egyes fajták hajlamosabbak lehetnek rá

Bizonyos fajták anatómiájuk miatt sokkal fogékonyabbak a horkolásra, légzési panaszokra, mint más kutyák. Ezeknek a lapos arckoponyájú, rövid orrú ebeknek kisebb, szűkebb az orrlyuknyílása, ezért a levegő nagyobb ellenállásba ütközik belégzéskor. Másrészt a tenyésztés folyamán sokkal rövidebb lett a koponyahosszuk, ám az orr- és szájüregben található lágyszövetek mérete változatlan maradt. Ez utóbbiak feltorlódnak és elzáródást okozhatnak, szintén nehezítve a belégzést. Ez utóbbi problémák külön-külön vagy együttesen is jelentkezhetnek.

A fenti tünetegyüttesből álló légzőszervi betegséget brachycephal szindrómaként jegyzik az orvosok. Sajnos a légzési nehézségek egyes helyzetekben, különböző tényezők hatására (például hőség, stressz) súlyosbodhatnak (az eb akár öklendezhet, fulladhat is), ezért célszerű mihamarabb orvoshoz fordulni a bajjal.

Milyen fajták érintettek?

A légzési nehézségek a rövid koponyájú, úgynevezett „brachycephal” fajtájú ebeket érinti. A panaszok kialakulása sajnos nagyobb eséllyel fordulnak elő az alábbi ebek esetében:

Érdemes odafigyelni a kutyus állapotára, légzési panaszaira, mert ha nem törődsz vele eléggé, az akár kedvenced egészségügyi állapotának romlásába is kerülhet.

Miben segíthet az orrlyukak tágítása?

Jó hír, hogy a rhinoplasztika, vagyis az orrlyukak plasztikázása során elérhető a kutya orrnyílásainak tágítása, mely segítheti a könnyedebb, akadálytalan légzést.

A műtét előtt az állatorvos felméri az állat fizikai állapotát, ellenőrzi a légzési nehézségek súlyosságát. Ha a beavatkozásra sor kerül, akkor az orrcimpa azon kis részét távolítják el, ahol a nyílásnak eleve nagyobbnak „kellene” lennie. A sebszéleket varratokkal egyesítik. A műtét által az eb szaglószervi nyílásának mérete szerencsésen növelhető.

A gyógyulási idő körülbelül egy hónap, mely időtartam alatt fontos a kellő mennyiségű pihenés és a testmozgás csökkentése. Javallott a plasztikát az állat minél fiatalabb korában elvégeztetni, mert akkor a szövetek kevésbé vastagok, emellett így sok légzési panasz is megelőzhető. A rhinoplasztika által az eb könnyebben fog levegőt venni, és a horkolás, röfögés jelensége is csökkenthető.

A cikket Dr. Gulyás Nóra, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosa lektorálta.

Dr. Gulyás Nóra, a Suttogó Állatorvosi Rendelő klinikus állatorvosa

Dr. Gulyás Nóra a Suttogó Állatorvosi Rendelőben is gyakran rendel, szakterülete a bőrgyógyászat, az endokrinológia és a gasztroenterológia. Életében mindig is hatalmas szerepet töltöttek be az állatok, már gyermekkorától kezdve gondoskodni szeretett volna róluk. Az állatok tisztelete, szeretete miatt döntött úgy, hogy az állatorvosi pályát választja. A Svédországban nevelkedett Nóra 2006-ban költözött Budapestre, ahol az Állatorvostudományi Egyetemen kezdte meg tanulmányait. Azóta már több mint 200 elhagyott, kóbor állat fordult meg otthonában, akiknek megmentette az életét. 2013-ban egy budapesti rendelőben kezdett dolgozni, ahol a belgyógyászat keltette fel legjobban érdeklődését. Ezért 2016 óta az Állatorvostudományi Egyetem Kisállat Klinikáján, a kutyák és macskák belgyógyászati osztályán dolgozik. Az egyetemen gyakorlati órákat is tart a hallgatók számára a kisállat belgyógyászattal kapcsolatban. Munkája során mindent megtesz azért, hogy pozitív élményt nyújtson a kedvenceknek és gazdáiknak egyaránt.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon