hirdetés

Horkol a kutyád? Ezeknél a fajtáknál segíthet az orrlyuktágító műtét!

Bodri Melissza

2021. május 26

Hangosan szuszog, horkol, liheg a kutyád? A jelenség a rövid orrú és lapos arcú kutyákat jobban érintheti, de a probléma kellő szakértelemmel orvosolható, javítható.

hirdetés

Egyes ebek akár nyugalmi állapotban is küzdhetnek légzési nehézségekkel. Ha a légúti tünetek (zajos belégzés, hangos, szaggatott zihálás, fújtatás) súlyosbodnak, akkor az nem csupán a gazdi, hanem a kutyus életét is megnehezítheti. De mit lehet tenni ellene, és milyen fajtákat érinthet? Vajon a probléma orvosolható?

Mi állhat a tünet hátterében?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is akkor fordulhat elő horkolás, ha a légmozgás korlátozott a torokban vagy az orrjáratokban. Egész egyszerű ok is állhat amögött, hogy kedvenced túlzottan horkol: például ha a hátán fekszik, akkor a nyelv részben elzárhatja a légmozgás irányát. Az allergia is lehet a baj okozója, ezt akár a por is kiválthatja. Emellett az elhízás is lehet a zajos légzés háttere, hiszen a túlsúly nagyobb nyomást gyakorol a kutyus levegővételére.

Egyes fajták hajlamosabbak lehetnek rá

Bizonyos fajták anatómiájuk miatt sokkal fogékonyabbak a horkolásra, légzési panaszokra, mint más kutyák. Ezeknek a lapos arckoponyájú, rövid orrú ebeknek kisebb, szűkebb az orrlyuknyílása, ezért a levegő nagyobb ellenállásba ütközik belégzéskor. Másrészt a tenyésztés folyamán sokkal rövidebb lett a koponyahosszuk, ám az orr- és szájüregben található lágyszövetek mérete változatlan maradt. Ez utóbbiak feltorlódnak és elzáródást okozhatnak, szintén nehezítve a belégzést. Ez utóbbi problémák külön-külön vagy együttesen is jelentkezhetnek.

A fenti tünetegyüttesből álló légzőszervi betegséget brachycephal szindrómaként jegyzik az orvosok. Sajnos a légzési nehézségek egyes helyzetekben, különböző tényezők hatására (például hőség, stressz) súlyosbodhatnak (az eb akár öklendezhet, fulladhat is), ezért célszerű mihamarabb orvoshoz fordulni a bajjal.

Milyen fajták érintettek?

A légzési nehézségek a rövid koponyájú, úgynevezett „brachycephal” fajtájú ebeket érinti. A panaszok kialakulása sajnos nagyobb eséllyel fordulnak elő az alábbi ebek esetében:

Érdemes odafigyelni a kutyus állapotára, légzési panaszaira, mert ha nem törődsz vele eléggé, az akár kedvenced egészségügyi állapotának romlásába is kerülhet.

Miben segíthet az orrlyukak tágítása?

Jó hír, hogy a rhinoplasztika, vagyis az orrlyukak plasztikázása során elérhető a kutya orrnyílásainak tágítása, mely segítheti a könnyedebb, akadálytalan légzést.

A műtét előtt az állatorvos felméri az állat fizikai állapotát, ellenőrzi a légzési nehézségek súlyosságát. Ha a beavatkozásra sor kerül, akkor az orrcimpa azon kis részét távolítják el, ahol a nyílásnak eleve nagyobbnak „kellene” lennie. A sebszéleket varratokkal egyesítik. A műtét által az eb szaglószervi nyílásának mérete szerencsésen növelhető.

A gyógyulási idő körülbelül egy hónap, mely időtartam alatt fontos a kellő mennyiségű pihenés és a testmozgás csökkentése. Javallott a plasztikát az állat minél fiatalabb korában elvégeztetni, mert akkor a szövetek kevésbé vastagok, emellett így sok légzési panasz is megelőzhető. A rhinoplasztika által az eb könnyebben fog levegőt venni, és a horkolás, röfögés jelensége is csökkenthető.

(Képek: Getty Images Hungary)

angol bulldog boston terrier boxer brachycephal szindróma cavalier king charles spániel francia bulldog légzési nehézség légzőszervi betegség lhasa apso mopsz orrlyuktágító műtét pekingi palotapincsi rövid orrú kutya si-cu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink