hirdetés

Cavalier King Charles spániel fajtaleírás: a brit nemesek híres ágymelegítője

László Enikő

2021. február 1

A kifejezetten társasági kutyának tenyésztett Cavalier King Charles spániel ideális társ szinte mindenki számára. Nagyon emberszerető, ragaszkodó kiskutya, elbűvölő megjelenéssel.

hirdetés

A Cavalier King Charles spániel tökéletes négylábú társ. Játékos, vidám, ragaszkodó természetével és néhány puszival mindenkit levesz a lábáról. Gyerekek és idősek mellé is kitűnő választás. Nagyon hasonlít a King Charles spánielre, csupán magasabb termete és hosszabb orra alapján tudjuk megkülönböztetni a két fajtát egymástól.

Eredete

A kisebb termetű spánielek ősei feltehetőleg spanyol és francia vadász spánielek. I. és II. Károly kedvelt kutyái voltak az efféle ebek, számos festményen szerepelnek kedvenceikkel együtt. A négylábúak hatalmas népszerűségnek örvendtek az angol királyi udvarban és a nemesi körökben. A korabeli, 17. századi festményekről sugárzik a spánielek ember- és gyerekszerető természete. A King Charles fajtát a 19. században jegyezték be hivatalosan, azonban orra rövidülni kezdett, hogy jobban hasonlítson az akkoriban divatos mopszokra. Ennek politikai okai is voltak, ugyanis az uralkodóház bukása után II. Mária és III. Vilmos a királyi udvar kutyájaként a mopszot preferálta. Ami szép lassan keveredett a spánielekkel, illetve utóbbiak fokozatosan kezdtek szinte teljesen eltűnni.

Egy történet szerint Sarah Churchill sokszor volt magányos, amíg férje, John Churchill, Marlborough hercege Blenheimben harcolt. Szorongását csak hű társa, a vemhes spániel oldotta. A történet szerint a Cavalierek jellegzetes ujjlenyomatszerű mintázata azért alakult ki, mert a hercegné az ujját az eb feje tetejéhez érintette. A megszületett öt kölyök mindegyike ezt a mintázatot viselte fején. Ezt a jegyet Blenheim pontnak vagy hercegnő ujjlenyomatnak nevezik. A blenheim egyúttal a fehér-gesztenyebarna színváltozatot is jelenti.

A fajta egyre veszített népszerűségéből, egészen 1926-ig. Ekkor ugyanis egy amerikai üzletember, Roswell Eldridge elkezdte felkutatni a hosszabb orrú King Charles spánieleket. Olyan kutyákat akart, akiket a régi angol festményeken látott. Ezért a Crufts nevű neves kutyás rendezvényen hatalmas összeget, 25 fontot ajánlott annak, aki az elkövetkezendő öt évben a legszebb, legeredményesebb hosszabb orrú spánieleket szerepelteti a kiállításon. Ez mai árakkal számolva majd’ 5 millió forintnak megfelelő összeg.

Az alábbi videóban 7 hetes kölykök játszanak a kertben, mindegyikőjük feje búbján a „hercegnő ujjlenyomata”:

Az első évben négy eb nevezett a versenyre, de számuk később folyamatosan gyarapodott. Eldridge sajnos sosem láthatta őket, ugyanis a verseny lezárulta előtt egy hónappal, 70 éves korában elhunyt. Mint kiderült, a hosszabb orrú spánielek nem tűntek el, sok alomban fellelhetőek voltak ilyen egyedek. Mivel a divat nem ezt diktálta, eleinte nem nevezték őket versenyekre, csak házi kedvenceknek adták el őket. Hivatalos fajtának 1945-ben jegyezték be. A megkülönböztetés jeléül a Cavalier nevet kapta a King Charles (azaz Károly király) elé. A cavalier szó herceget, lovagot jelent, utalva nemesi múltjára, amikor még a királyi udvarok ágymelegítőjeként szolgált.

John Churchill és felesége spánieljükkel.

Fajtastandard

A Cavalier King Charles spániel hivatalosan is társasági- kísérőkutya. Szőrzete hosszú, selymes, dús és enyhén hullámozott is lehet. Négy színváltozata a fekete-cser; a tricolor, azaz fekete-fehér-cser; a gesztenyevörös és a már fent említett blenheim, azaz a fehér-gesztenyebarna. Feje a koponya és a fülek között majdnem lapos. Szemei nagyok, sötétbarnák. Fülei hosszúak, szőrösek, lelógnak. Orra fekete, hosszabb mint a King Charles spánieleké. Mozgása szabad, elegáns. Marmagassága nemtől függően 30-35 cm, testsúlya 5-8 kg. Várható élettartama 9-14 év.

Jelleme

Ez a bájos kiskutya nem csoda, hogy rengeteg embert könnyűszerrel levesz a lábáról. Igazi társasági eb. Nagyon ragaszkodó, szerető, hűséges és vidám társ. Tökéletes családi kutya, aki igényli a gazda figyelmét. Játékos, gyerekszerető, tökéletes barátja lesz a kisebbeknek. Igazi pusziosztó, nem csak az embereket, de fajtársait is szereti. Okos, könnyen tanul. Agressziótól teljesen mentes, hiszen arra lett kitenyésztve, hogy az emberek hű társává váljon. Ezt a tulajdonságát pedig a mai napig megőrizte. Mindenkit kirobbanó szeretettel fogad, igazán kedves teremtés. Gazdájához ragaszkodó, de nem nyomulós típus. Szinte bárki számára tökéletes.

Ideális környezet

A Cavalier King Charles spániel szinte bárhol jól érzi magát, így a lakásban is. A napi sétára azonban szüksége van, mint bármelyik négylábúnak. Szeret játszani, a gyerekeknek ideális társ. De az idősebbek számára is, gyakran választják azért, mert remek társaságot nyújt az egyedül élők számára.

Ápolás

Érdemes már kölyökkorától hozzászoktatni a napi egyszeri fésüléshez, így felnőtt korában már rutinként tekint a folyamatra. Fülei ápoltságára, tisztaságára nagy figyelmet kell fordítani, hiszen nehezen szellőznek, a sok szőr pedig könnyen gubancolódik rajtuk. Szemüket is tisztán kell tartani, karmukat vágni, ha szükséges.

A standard nem ajánlja a trimmelést.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta leggyakoribb egészségügyi problémája a szívbetegség. Egyes források szerint a Cavalierek fele már 5 éves kora előtt szívelégtelenséggel küzd, 10 éves korára pedig szinte az összesnél előfordul. Nem meglepő módon halálozásuk legfőbb oka is ez. Éppen ezért kutatók már génterápiával kísérleteznek rajtuk, amivel a probléma kiküszöbölhető lenne. Rendkívül fontos a szülők megfelelő szűrése, hogy az örökletes betegségek elkerülhetők legyenek.

(Képek: Getty Images Hungary)

cavalier king charles spániel kistestű kutya öleb spániel társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink