hirdetés

Ebek a legfelsőbb szinteken: ők a királyok és elnökök híres kutyái

Buzgó Csilla

2020. szeptember 5

“Lehet kutya nélkül élni, de minek?”- hangzik a népszerű mondás. Reménykeltő, hogy ezt a világ legbefolyásosabb vezetői is így gondolják.

hirdetés

Egyes országokban hagyomány az elnöki kutya állandó jelenléte, de akadnak olyan vezetők is, akiket csupán állatszeretetük vezérelt, amikor maguk mellé vették kutyusaikat. Lássuk, kik ők!

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke

Az Államok egykori első embere számára nem volt kérdés, hogy kutya kell a Fehér Házba, csak az, hogy milyen fajtájú legyen. Hipoallergén, családbarát és játékos ebet szerettek volna, így a portugál vízikutyára esett a választásuk. Bo, a fekete-fehér kan és Sunny, a fekete szuka 2013-ban lettek hivatalos “First Dogok”. Érdekesség, hogy az alomnak, melybe Bo született, az elnök megválasztásának tiszteletére a tenyésztők a Hope and Change, azaz a Remény és Változás nevet adták.

A két cukiságot az egész világ a szívébe zárta, olyan sokan érdeklődtek irántuk, hogy Michelle Obamának minden hónapban előre jóvá kellett hagynia hivatalos nyilvános megjelenéseik listáját.

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Oroszország elnökét jelenleg négy kutya boldogítja.

  • Pasha, a sarplaninai juhászkutya, őt Aleksandar Vučić szerb elnöktől kapta ajándékba.
  • Verni, a közép-ázsiai juhász, ő Gurbanguly Berdimuhamedow, Türkmenisztán elnökének meglepetése volt. Nevének jelentése “hűséges”.
  • Yumét, a nőstény akitát a japán Akita prefektúra vezetése küldte Putyinnak. A 2011-es tóhokui földrengést és cunamit követő mentési munkálatok során Oroszország példaértékű segítséget nyújtott a szigetországnak, ezt kívánták meghálálni a kutyus ajándékozásával. Yume neve japánul álmot jelent.
  • Buffyt, a karakacsant 2010-es bulgáriai látogatása során kapta Boyko Borisov egykori miniszterelnöktől. A kutya nevét egy ötéves kisfiú választotta ki egy nemzeti felhívás keretében.

Bár Vlagyimir Putyin rengetegszer tölti szabad-, sőt, munkaidejét ezen négylábúk társaságában, egyik leghíresebb incidensének főszereplője egykori kedvence, Konni, a labrador volt. Köztudott, hogy Angela Merkel német kancellár fél a kutyáktól, és Putyin egy 2007-es sajtótájékoztató során odaengedte hozzá Konnit, miközben a kancellárasszony láthatóan feszengett. Az orosz elnök később elmondta, hogy ő mit sem tudott Merkel fóbiájáról, csak kedveskedni szeretett volna.

II. Erzsébet brit királynő

A királynő kislánykora óta imádja a corgikat, uralkodása alatt több mint 30 kutyusa volt ebből a fajtából. Első corgija Dookie névre hallgatott, az akkoriban még hercegnői titulust viselő Erzsébet és húga, Margit rendszeresen kézből etették, s elhalmozták őt szeretetükkel.

A királynő később tenyészteni is kezdte ezeket az imádnivaló szőrgombócokat. A palotában ők is fejedelmi ellátásban részesültek, akárcsak gazdáik: elegáns hálóteremben aludtak és mesterszakácsok készítették napi menüiket prémium alapanyagok felhasználásával.

II. Erzsébet kívánságához híven azonban a tenyészprogram 2015-ben véget ért, mert mint mondta, nem akarta, hogy az újonnan született fiatal ebeknek nélkülözniük kelljen őt, ha már nem lesz velünk.

Sauli Niinistö finn köztársasági elnök

Finnország elnöki párjának boston terriere, Lennu rendkívül fotogén: mosolygós képei több százezer like-ot gyűjtve  járták be a világsajtót és tették mindenki kedvencévé az ország első ebét. Niinistö és felesége, Jenni Haukio a legexkluzívabb eseményekre és helyszínekre is magukkal viszik a pajkos apróságot, aki mindig kitalál valamit, hogy szórakoztassa a nagyérdeműt.

A kutyust természetesen az elnök kisfia, Aaro is imádja, a képek alapján máris a legjobb pajtások lettek. Lennu annyira népszerű a finnek körében, hogy egy exkluzív helyi cukrászda még tortát is tervezett képmása felhasználásával – ha a desszert a magas cukortartalomnak köszönhetően önmagában nem lett volna elég édes.

Michael D. Higgins ír elnök

Írország első emberét szinte mindenhová követi két berni pásztora, Síoda és Bród. Világutazó mivoltukból kifolyólag olyan befolyásos barátokat szereztek már, mint Vilmos herceg és Harry, valamint hitveseik, Katalin hercegné és Meghan, akik mindannyian nagy kutyarajongók. A két zseniális négylábú karakter Instagram és Twitter fiókkal is rendelkezik, melyek szerint valójában ők az ország igazi vezetői, és biztos, hogy megharapnák Donald Trumpot.

A legutóbbi választások során előszeretettel használták ki cukiságukat, mialatt gazdijuknak kampányoltak, és természetesen sikerrel jártak: Higginst 2018-ban újraválasztották. Itt látható, amint kitörő örömmel ünneplik a győzelmet.

Emmanuel Macron francia elnök

A francia államfők körében hagyomány, hogy regnálásuk éveiben maguk mellé vesznek egy kutyát, hacsak beiktatásuk idején nem rendelkeznek már eggyel. Emmanuel Macron és felesége, Brigitte 2017-ben fogadta örökbe Nemot, a labrador-griffon keveréket, aki Jules Verne regénye után kapta a nevét.

Macron azóta számos alkalommal felhívta az emberek figyelmét az örökbefogadás előnyeire, legutóbb júniusban posztolt Nemoról egy aranyos montázst ezzel a nemes üzenettel.

A fekete cukiság egyik legviccesebb akciója kétségkívül egy 2017-es tárgyaláson esett meg az elnöki palotában. Mint aki jól végezte dolgát – és láthatóan jól végezte -, egy váratlan pillanatban felemelte lábát, és belepisilt az elegáns antik kandallóba. Felpezsdítette a hangulatot, az egyszer biztos!

Meghan hercegné és Harry herceg

A királyi családtól különvált pár nagy rajongója az állatoknak, jelenleg két kutyájuk van, Meghan saját beagle-je, Guy, és Pula, az örökbefogadott labrador. A hercegné másik kutyusát, Bogartot az állat idős korára való tekintettel jóbarátaira hagyta Kanadában, ám az év elején újra találkozhattak, ugyanis a szerelmesek odautaztak egy hosszabb látogatás erejéig.

Pula, a labradorlány neve romantikus emlékeket ébreszt Harryben és Meghanben. Annak idején, amikor randevúzni kezdtek, az afrikai Botswanába utaztak először közösen. A köztársasági pénznemet pulának hívják, illetve ezzel a névvel illetik az esőt is, mely a jó szerencsét és az áldást jelképezi a helyiek szemében.

Katalin hercegné és Vilmos herceg

Lupot, az angol cocker spánielt Katalin szülei ajándékozták a hercegi párnak. A csöppség a Middleton családnál született, nevét pedig a hercegné dédnagymamája, Olive Christiana Middleton, leánykori nevén Lupton után kapta. A család címerállata a farkas, a lupo pedig latinul szintén ezt jelenti.

Az első trónörökös érkezését megelőzően hatalmas feladat hárult a kedves spánielre: a földre helyezett, nevekkel ellátott papírok közül kellett választania, s végül a György feliratút célozta meg először.

Middletonék családi kutyája, Tilly is gyakran kíséri előkelő gazdiját a nívós eseményekre, melyekről több ezer követővel rendelkező Twitter-fiókján is rendszeresen tudósít.

(Képek: Getty Images Hungary)

elnöki kutya higgins kutyája híres kutyák macron kutyája obama kutyája putyin kutyája

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink