hirdetés

Megkéselték az amerikai elnök kutyáját, miután gazdájával is végeztek: állati tények a Fehér Házból

Csupor Erik

2022. június 17 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Fido (Lincoln dog)

Harry Truman, az Amerikai Egyesült Államok 33. elnöke egyszer azt mondta, hogy ha Washingtonban valaki barátokat akar szerezni, akkor vegyen egy kutyát magának. Az amerikai elnökök közül sokan gondolkodhattak hasonlóan, hiszen kevés kivétellel szinte mindegyiküknek volt kutyája, akik ráadásul az elnöki ciklus(ok) alatt a Fehér Házba is beköltöztek.

hirdetés

Az USA legelső elnöke, George Washington hatalmas kutyarajongó volt a maga korában. Élete során majdnem 50 kutya gazdája lehetett. Ez a szenvedélye olyan komolynak bizonyult, hogy egy új fajta, az amerikai rókakopó kialakítását is ő végezte el. Az Amerikai Kennel Klub regisztereiben mind a mai napig ő szerepel e fajta első példányának bejegyzőjeként. A kopókon felül rendelkezett még dalmatákkal, terrierekkel, spánielekkel és újfundlandival is. Két elnöki ciklusa alatt összesen 17 kutyájával osztotta meg az elnöki rezidenciát.

George Washington kutyáival.

Abraham Lincoln, az állatbarát

Kevesen tudják, de az Egyesült Államok egyik leghíresebb elnöke, Abraham Lincoln is nagy állatrajongó volt. Kedvtelésből tartott pulykákat, macskákat, pónijakat, egy fehér nyulat és természetesen kutyákat is. Fido nevű sárga kedvencét az amerikai polgárháború időszakában nem a Fehér Házban tartotta, hanem egy hozzá közel álló szomszédot kért meg az eb megfelelő ellátására. Még kedvenc kanapéját is a szomszédnál hagyta, hogy Fido semmiben ne szenvedjen hiányt. Abraham Lincoln elnök a polgárháború megnyerését követően merénylet áldozata lett és megdöbbentő módon ugyanez történt a kutyájával is. Pár nappal az elnök halálát követően az utcára szökő Fidót egy részeg csavargó megkéselte az utcán.

Lincoln Fido nevű kutyája.

Ulysses S. Grant szeme fénye volt újfundlandija

1869-ben az amerikai polgárháború hősét, Ulysses S. Grantet választották elnökké, aki elválaszthatatlan volt újfundlandi kutyájától. A Fehér Házba frissen beköltöző új elnök az ott dolgozók számára szóló első utasítását mindörökre feljegyezték a krónikák, az ugyanis így hangzott:

hölgyeim, uraim, ha ennek a kutyának bármi baja esik, magukat az utolsó szálig kirúgom innen úgy, hogy a lábuk sem éri a földet.”

Érthető volt ezek után, hogy az elnöki eb legalább akkora figyelmet kapott, mint híres gazdája.

Roosevelt állatkertje

1901-ben az amerikaiak által azóta is nagyon kedvelt elnök, Theodore Roosevelt költözött az elnöki lakosztályokba, akit talán az összes közül a legnagyobb állatrajongónak nevezhetünk. Roosevelt 40 állatot vitt magával Washingtonba. Köztük voltak kígyók, lovak, macskák, egy borz, papagájok és egyéb egzotikus állatok, köztük hat kutya is. A falka két leghíresebbé vált tagja volt Pete, a bullterrier, és Rollo, a majdnem 100 kilós bernáthegyi, akiről azt is feljegyezték, hogy gyakran megkergette a Fehér Ház látogatóit is.

Roosevelt kutyáival.

Az amerikai elnökök történetében összesen egy elnökkel, Harry S. Trumannal kapcsolatban jegyezték fel, hogy kifejezetten nem kedvelte a kutyákat és a rajongóktól ajándékba kapott kölykök mindegyikét elajándékozta. Amikor újságírók megkérdezték tőle, hogy miért teszi mindezt, ő annyit válaszolt: nem kértem őket és nincs is szükségem rájuk. Ez akkora felháborodást váltott ki az amúgy rendkívül kutyapárti amerikai közvéleményben, hogy Trumant követően egészen Barack Obama elnökségéig, minden amerikai elnöknek volt kutyája. Ha pedig nem, akkor gyorsan szereztek egyet, amint a Fehér Házba költöztek.

Truman lánya sétáltatja az egyik ajándékba kapott kutyát, Mike-ot.

A Kennedy család tíz kutyával osztotta meg az elnöki rezidenciát. Lyndon B. Johnsen a beagle-kért rajongott. Richard Nixon pedig három kutyával, egy ír szetterrel, egy uszkárral és egy yorkshire terrierrel osztozott az Ovális Irodán. Amikor a Reagan-házaspár a Fehér Házba költözött, még nem volt kutyájuk. A népszerűséget azonban ők is szerették, így hamarosan megtartottak maguknak egy ajándékba kapott flandriai bouviert. Reagan-ék megkedvelték a kutyákat, így hamarosan Rex, a spániel is csatlakozott a csapathoz.

PR szempontból is jó választás

Az Egyesült Államok 42., leginkább nőügyeiről elhíresült elnöke, Bill Clinton is kutya nélkül érkezett a Fehér Házba. A jó PR-osok azonban Buddyval, a csokoládébarna színű labradorral igyekeztek feledtetni a Monica Lewinsky-ügyet, nem is sikertelenül.

Az elnöki történelem talán legnagyobb kutyás PR-kampánya az Obama házaspár körül zajlott, akik egyébként korábban nem tartottak kutyákat. A hivatalos verzió szerint Barack Obama azt ígérte a lányainak, hogy amennyiben megválasztják, és a család a Fehér Házba kerül, a kislányok megkapják életük első kutyáját. Ez az óriási sajtóvisszhangot kiváltó ígéret természetesen nemcsak az Obama lányokat, de a kutyakedvelő amerikaiakat is lázba hozta. Milliók szorítottak azért (és természetesen szavaztak is), hogy teljesülhessen az ígéret. A sztori végét ismerjük: Obama nyert, a kislányok pedig boldog tulajdonosai lehettek egy, majd még egy portugál vízikutyának, akik így bevonulhattak az amerikai elnökválasztások történetébe.

Donald Trumpnak nem volt és nincs is kutyája, ami Truman óta nem fordult elő amerikai elnökökkel. Mint újságírói kérdésre egyszer elmondta, azért nem tart kutyát, mert nincs annyi ideje, hogy felelős gazdaként tudjon viselkedni. A politikai népszerűség miatt pedig, saját bevallása szerint, nem fog állatot tartani.

Az USA jelenleg hivatalban levő elnöke, Joe Biden, két német juhászkutyával költözött a Fehér Házba. Egyikük időközben elhunyt, Major-t, a másikukat pedig kis időre visszaszállították a Biden család Delaware-i otthonába, miután megharapta az elnöki stáb egyik tagját.

amerika Csupor Erik elnöki kutya fehér ház híres kutyák hírességek kutyái joe biden obama kutyája

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink