hirdetés

Vlagyimir Putyin kutyaszeretete csak PR-fogás? Ezek az ebek az orosz elnök kedvencei

Csupor Erik

2022. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

Döntő világpolitikai történések idején az emberek érdeklődését felkeltik az ezekben részt vállaló hatalmak vezetőinek személyes életkörülményei. Így volt ez korábban, az amerikai elnökválasztások során, s számos más esetben is.

hirdetés

Ugyanez a helyzet napjainkban, amikor szomszédunkban egy szörnyű és véres háború zajlik, ahol Oroszország és Ukrajna állnak szemben egymással. Mivel sajnos az ukrán vezető kutyákhoz fűződő viszonyáról nem érhetőek el nyilvános információk, ebben a cikkben Vlagyimir Putyin állatait mutatjuk be. Az információk mindegyik esetben nyilvános forrásokból származnak, ami azt is jelenti, hogy a legtöbb esetben egy PR-akció eredményeként kerülhettek nyilvánosságra.

Uszkárokkal kezdődött, labradorral folytatódott

Az elérhető információk szerint Putyin még első és egyetlen házassága során a család két uszkárral élt együtt, akik a válást követően, a megállapodás szerint a volt feleségnél találtak otthonra. A hivatalos források szerint az orosz elnök kedvenc kutyájává Konni, a fekete labrador retriever volt, aki 1999-ben került hozzá, első elnökké választásával egy időben. Konni a média kedvencévé vált, mert gyakran tűnt fel Putyin oldalán tárgyalásai, megbeszélései során, egyáltalán nem véletlenül.

Ezek közül az események közül talán az vált a leghíresebbé, hírhedtebbé, amikor az orosz elnök Angela Merkellel ült egy tárgyalóasztalhoz és a szobába a fekete labradort is „véletlenül” beengedte a stáb. Merkelről köztudott, hogy gyermekkora óta kutyafóbiában szenved, szabályosan retteg a kutyák közellététől és érintésétől. Konni „spontán” megjelenése rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta, ami alatt Putyin csendesen mosolygott a nem létező bajsza alatt. Az általános vélekedés szerint ez egy rendkívül bárdolatlan diplomáciai „húzás” volt Putyin részéről. Konni 2014-ben hunyt el, sokak szerint ő volt Putyin kedvence.

Keleti pásztorkutyák és a japán vonal

2010-ben az orosz elnök ajándékként jutott hozzá egy bolgár pásztorkutyához, egy karakacsanhoz, akivel Bojko Boriszov bolgár elnök lepte meg egy látogatás során. A kutya eredeti neve nem jött be Putyinnak, ezért egy felhívást tett közzé: névjavaslatokat várt az orosz lakosságtól. A „versenyt”egy Gyima nevű 5 éves orosz kisfiú nyerte meg, ő javasolta a Buffy nevet, amit Putyin végül elfogadott. Hogy mindez így történt-e a valóságban, illetve megtörtént-e egyáltalán, vagy az elnöki PR munkatársak játszották ki a „kutya-gyerek örök nyerő cukiságkártyát”, ezt soha nem fogjuk megtudni.

Yume, az akita inu 3 hónaposan került Putyinhoz, a japánok ajándékaként. Konnihoz hasonlóan, Yume is gyakran előfordult nyilvános eseményeken és sajtótájékoztatókon, sőt, küldöttségek fogadása során is. A nevéhez fűződő egyetlen botrány során éppen egy japán delegációt ugatott meg meglehetősen harciasan és riasztó módon. A japánok természetesen mosolyogtak és meghajoltak a kutya és gazdája előtt…

Putyin és Yume.

2017-ben a türkmén elnök lepte meg Putyint egy türkmén alabai-jal, akit Verninek neveztek el, ami hűségest, lojálist jelent magyarul. Talán e név is reprezentálja, mit vár el az elnök a közvetlen környezetétől.

Putyin legújabb kutyája egy sarplaninac, amit 2019-ben kapott ajándékba Vucic szerb elnöktől, belgrádi látogatása során. A kutyát Pashának nevezték el és Putyin dácsájában él azóta is. Szóval, Putyin 4 kutyával rendelkezik napjainkban: Buffyval, a karakacsannal, Yuméval, az akita inuval, a Verni nevű alabai-jal és Pashával, a sarplaninaccal.

Pasha és az orosz elnök.

2006-ban, amikor Putyin Budapestre látogatott, és eltöltött egy kis időt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök otthonában, sok fotó készült róla, amin közösen szerepel Totóval, a pulival. Sokan hiszik azt ma Magyarországon, hogy az orosz elnök ajándékba kapta a kutyát akkor, ami nem felel meg a valóságnak. Totó Gyurcsányék saját kutyája volt, az orosz elnök kutyái között nem volt és azóta sincs magyar fajta.

Csupor Erik elnöki kutya hírességek kutyái putyin kutyája

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink