hirdetés

Akita inu fajtaleírás: a hűséges kutya, aki egyesek szerint egy medvét is képes leteríteni

László Enikő

2021. június 7

Az egykori japán vadászkutya igazán karakteres jellem. Idegenekkel szemben kifejezetten tartózkodó, családjához viszont rendkívül ragaszkodó, hűséges. Hatalmas erővel bír, ami példás kitartással és elhivatottsággal társul.

hirdetés

Az akita inu egy igazán erős személyiség, rendkívül elszánt, ezért olykor makacs, határozott, de köztudottan hűséges fajta. Első kutyának nem való, mivel tapasztalt gazdát igényel nevelése. Mindig éber, családjához pedig nagyon ragaszkodik. Hacsikó történetét ismérve a fajta lojalitása, elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen.

Akita inu kölyök.

Eredete

A japánból származó akita inuhoz (Akita egy japán közigazgatási egység, az inu szó kutyát jelent) hasonlító kutyák rajzait már több ezer éves leleteken is megtalálták a régészek. Az akita a csau csauval, a shiba inuval és az alaszkai malamuttal egyetemben a farkas egyik legközelebbi rokona, az ő génkészleteik állnak a legközelebb hozzá. Az akiták hűségéről számos történet született az évszázadok során. Napjainkban hatalmas tisztelet övezi a fajtát, azonban ez nem volt mindig így, mivel többször is a kihalás fenyegette.

Az akita kialakulása az 1600-as évekre tehető, de ősei már jóval korábban is fellelhetőek voltak. Eleinte vadászkutyának használták, erre tenyésztették ki az akkor még közepes méretű ebeket. Nemcsak őzzel, de vaddisznóval vagy párban akár medvével is szembeszálltak, ami jól mutatja rendkívüli bátorságukat és elhivatottságukat. Az e célból tartott kutyákat matagi inunak nevezték. A matagik az észak-japán Tōhoku régió hagyományos, téli vadászai voltak, akik jellemzően medvéket és őzeket ejtettek el. Kutyáikat a havas vidék kutyáiként is emlegették. Az idő előrehaladtával az akiták gyakran őrizték a portát, őrkutyaként is kiválóan beváltak. Nagyon erős bennük a területvédő ösztön, az idegeneket pedig a mai napig nem szívesen tolerálják.

Egy japán szokás szerint az újszülött gyermeknek egy akitát ábrázoló kicsi szobrot szoktak ajándékozni. Ez jelképezi a hosszú életet, boldogságot és egészséget.

A kutyaviadalok korszaka Japánt, így az akitákat sem kerülte el. A 19. században masztiffokkal, tosákkal keresztezték őket, hogy még sikeresebb harcosokká váljanak. Ennek következtében az akita kezdte elveszíteni spicces megjelenését és mérete is jelentősen megnövekedett. 1908-ban betiltották a kutyaviadalokat, a fajta kedvelői pedig igyekeztek az akita eredeti karakterét visszaállítani a tenyésztés során. 1931-ben kilenc egyedet nemzeti kinccsé nyilvánítottak, és a mai napig nemzeti kutyaként tisztelik a fajtát. A kutyák Japánból való kivitele 1945-ig tiltott volt.

Hacsikó, a legismertebb akita szobra Japánban.

A második világháború ismét megtizedelte az állományt, az embereknek nem volt mivel etetnie kutyáikat, sőt, olykor magukból a házi kedvencekből vált étel. A háború idején a katonák az ebek bundáját ruházati célra használták fel. Elrendelték, hogy a szolgálati németjuhászokon kívül minden kutyát fogjanak be. A fajta kedvelői úgy próbálták meg kijátszani a szigorú rendszert, hogy német juhászkutyákkal keresztezték akitáikat. Így született meg az amerikai akita néven ismert változat. Hivatalosan 2000. január elseje óta különítjük el két önálló fajtának az akita inut és a nagy japán kutyaként is ismert amerikai akitát.

A leghíresebb akita bizonyára Hacsikó, habár más fajtatársairól is ismertek történetek. A japán kutya kilenc éven át várta a vasútállomáson halott gazdáját. Egészen addig, amíg ő maga is életét vesztette 1935-ben. Hacsikót a mai napig a leghűségesebb kutyaként emlegetik, emlékére pedig szobrot is állítottak a Shibuya pályaudvaron.

Fajtastandard

A spiccek és ősi típusú kutyák csoportjába sorolt nagytestű akita egy arányos testfelépítésű, tekintélyt parancsoló fajta. Az akita inut tekintjük az eredeti japán vérvonalnak, míg az amerikai akita néven emlegetett változat az USA-ban terjedt el. Az amerikai típusú egyedek valamivel nagyobbak az inunál és a fekete színű maszk a kívánatos esetükben, míg a japán változatnál ez egy versenyből kizáró tényező. Az akita inuknál a fehér, vörösesbarna, szezám, illetve csíkos szőrzet a kívánatos, az amerikai akitánál minden színváltozat megengedett.

Az akita inu szőrzete durva tapintású, egyenes szálú. Aljszőrzete puha és sűrű. Feje mérete arányos a testtel, szemei viszonylag kicsik és kissé háromszög alakúak. Színük sötétbarna. Fülei kicsik, vastagok, felfelé állnak. Orrnyerge egyenes, állkapcsa erős. Orra nagy és fekete színű, a fehér szőrzetű egyedeké lehet hússzínű is. Nyaka vastag, erőteljes, háta egyenes. Mellkasa mély, hasvonala felfelé ível. Farka vastag, hátára kunkorodó. Ez lehet jobb vagy bal oldali, csigás vagy dupla kunkorodás is. Mancsa vastag, kerek, a lábujjak között úszóhártyák találhatók. Mozgása magabiztos, lendületes és erőt sugárzó. Marmagassága nemtől függően 58-70 cm, testtömege 38-50 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

Megnövekedett népszerűsége ellenére ez a fajta nem való akárkinek. Céltudatos, határozott és olykor önfejű is tud lenni. Igazi védelmező, óvja gazdáit és területét a rossz szándékú idegenektől. Ezeket a tulajdonságait ismernie kell egy gazdának, meg kell tanulnia kezelni, és jellemének megfelelő módon nevelni. Idegenekkel szemben az akita igen tartózkodó, előfordulhat, hogy azonos nemű kutyatársaival szemben domináns. Ezért nagyon fontos számára a korai szocializáció és a következetes, pozitív visszacsatoláson alapuló nevelés. Leleményes és ügyes kutya, aki gyorsan feltalálja magát minden helyzetben. Feleslegesen nem ugat, sokan kifejezetten csendes ebként jellemzik.

Beszélő akiták?
Az akiták gazdái sokszor számolnak be arról, hogy olyan, mintha kedvencük beszélne,  az orra alatt motyogna. A csendes fajtának titulált kutya hajlamos woo-zni, amivel szeretetét, kedvességét fejezi ki.

Családjával szemben az akita igen bátor, szeretetteljes, ragaszkodó és hűséges társ. Nem szeret egyedül lenni, rosszul viseli a magányt. Mindig tudni akar mindenről, céltudatossága révén szeret intézkedni, jönni-menni, figyelni. Intelligens, büszke kutya, nehéz túljárni az eszén. Gyakran cipel különböző játékokat, tárgyakat a szájában, így üdvözli a hazaérkezett gazdát (ezt sokszor különleges örömtánccal ötvözi), esetleg így akarja az ember tudtára adni, mit szeretne csinálni. Fontos számára, hogy levezethesse felesleges energiáit – akár túrákkal, sétákkal, akár különböző feladatok elvégzésével –, de nem egy kifejezetten örökmozgó kedvenc.

Az alábbi videóban megismerheted Fodor Rajmund olimpiai bajnok vízilabdázó akitáit:

Habár a kutyás sportokhoz meglenne a tehetsége, gyakran értelmetlennek találja a sok rohangálást, ezért nehéz rávenni ilyen feladatokra. Természetesen akadnak kivételek, egyes akiták agility-ben remekelnek, vagy engedelmességi versenyeken tűnnek ki kiemelkedő teljesítményükkel. Ha egy kutya unatkozik, hajlamos lehet destruktív viselkedésre, ezért fontos, hogy gazdája foglalkozzon vele, ne csak egymás mellett éljenek!

Ideális környezet

Sokak szerint az akita egy magának való kutya, így legtöbbször csak egyedüli házi kedvencnek ajánlják. Persze megfelelő összeszoktatással más ebekkel is jó kapcsolatot alakíthat ki. A kisebb állatokat, például macskákat zsákmánynak is tekintheti vadászösztöne miatt. A megfelelő összeszoktatás esetükben kiemelten fontos.

Rosszul viseli a magányt, így nem ajánlott sok időre magára hagyni. Ha mégis így történne, hajlamos más elfoglaltságot keresni magának, aminek a család nem feltétlen fog örülni. Például szétrághatja a bútort, lyukakat áshat a kertben vagy akár el is szökhet. Saját és mások biztonsága érdekében is fontos, hogy jó kerítéssel legyen körbevéve az udvar. Családcentrikussága miatt nem ajánlott csak kinti tartásra, a legjobb számára, ha kint és bent is lehet. A háztartásban lévő gyerekekkel szemben kedves, türelmes, de idegenek dögönyözését kevésbé tűri. Aki egy akitával él együtt, annak el kell fogadnia a fajta nyugalomra vágyó, határozott, de rendkívül ragaszkodó jellemét.

Ápolás

Az akita ápolása nem igényel különösebb erőfeszítést. Erősen vedlik, évente kétszer. Ilyenkor minél gyakrabban kell fésülni, hogy eltávolítsd bundájából az elhalt szőrszálakat. Az akita igen tiszta kutya, sokan a macskákhoz hasonlítják őket, mert szeretik tisztogatni magukat. Fürdetni csak akkor szükséges, ha nagyon muszáj.

Gyakori egészségügyi problémák

Habár az akita inu egészséges fajtának számít, minden kutyánál előfordulhatnak betegségek. A nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia a megfelelő tesztekkel szűrhető, így az érintett egyedek kizárhatók a tenyésztésből. A fajtánál szembetegségek is kialakulhatnak, mint például a progresszív retina atrófia.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

akita akita inu Hacsikó kísérő kutya nagytestű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink