hirdetés

Szökdösős a kutyád? Nem kell egy vagyont költened a biztonságra

Buzgó Csilla

2020. október 6

Sokan úgy vélik, az ebeket elég egy bombabiztos kerítéssel és zárt ajtókkal óvni az elszabadulástól. De mi lesz, ha a védelmi rendszerbe hiba csúszik, és kedvenced egyszer világgá szalad?

hirdetés

Nem csak önmagának árthat egy kislisszolásra hajlamos eb, sajnos környezetében is kárt tehet, és a felelősség téged terhel majd. Legtöbbször az alábbi okok állhatnak a szökdösés hátterében.

Unalom és magány

Ha a kutya egész nap egyedül van, téged is hiányolhat, illetve fájhat a szíve a többi kutyáért, akiknek a hangját hallja a szomszédságban, esetleg látja is őket a kerítésen keresztül. A szeparációs szorongás még egy jól nevelt kutyából is kihozhatja a görcsös szabadulási vágyat. Ha nem megoldható, hogy kedvenced mellé fogadj egy másikat, próbálj minél több minőségi időt eltölteni vele! Amennyiben nem jársz sikerrel, kérd szakértő kutyakiképző tanácsát!

Területvédelem

Amikor kedvenced úgy véli, veszély fenyegeti birtokotokat egy idegen vagy egy szabadon lézengő macska személyében, akár a “betolakodó” után is eredhet. Ez a viselkedésmód nagyobb eséllyel üti fel a fejét azoknál a fajtáknál, melyeket őrzésre tenyésztettek, ilyen például a dobermann, a németjuhász, a kuvasz, vagy a staffordshire terrier.

Párkeresés

Nincs vonzóbb egy kiéhezett kankutya számára, mint a tüzelő szukák illata. Akár a rivális hímek kipárolgását és jelenlétét is érzékelheti a kerítésen belülről, ez pedig szinte leküzdhetetlen vágyat ébreszt benne az angolos távozásra. Vigyázz, nem csak a kanok ennyire rakoncátlanok párzási időszakban! Egy tüzelő nőstény is ugyanolyan erősen vágyhat egy közelében lévő kutyára, és el is szökhet emiatt.

Prédaösztön

Ugyan szinte minden kutyában egyaránt jelen van a vadászösztön, egyes fajták hajlamosabbak üldözőbe venni a potenciális áldozatokat, mint mások. Az agárfélék, a retrieverek, egyes terrierek és a vadászkutyák fokozottan hajlamosak “vérszemet kapni”, és a macskák, galambok, mókusok vagy kisebb ebek nyomába eredni.

Így akadályozd meg a kutya kiszabadulását!

Nem csak a lakhelyed felújításával, de az eb testi-lelki kiegyensúlyozásával is elejét veheted ennek a bosszantó viselkedésmódnak.

Mozgasd le és foglald el a kutyádat!

Mielőtt hatalmas kiadásokba vernéd magad, és felfogadnál egy kertépítőt, próbálj először a kutya elméjére hatni! Lehetséges, hogy egy kicsivel több edzés, érdekes közös programok, vagy egy-egy új játék bevezetése visszatereli kedvenced energiáit a normális mederbe.

Ivartalaníts!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kasztrált kanok 90%-a kezelhetőbbé válik, és kevésbé vágyik a szökés izgalmaira, mint az ivaros állatok. A nőstény kutyák kiszabadulva bármikor teherbe eshetnek, nem kívánt szaporulatot eredményezve. Sajnos legtöbbször nem elég a műtét, nevelési korrekcióra is szükség lehet. Amelyik kutya megszokta, hogy probléma nélkül kislisszolhat a lakásból vagy a kertből, a bevésődésnek köszönhetően az operációt követően is megpróbálhatja azt.

Turbózd fel a kert védelmi rendszerét!

Ma már számos módja létezik a kert kutyabiztossá tételének. Elérhetőek a föld alá egy méter mélyen beszúrható kerítésaljak, melyek megakadályozzák, hogy az eb az általa ásott gödrön keresztül másszon ki. Továbbá védheted magát a talajt is földre helyezhető fémráccsal. A magasugró bajnokok bent tartására a 45 fokos szögben, a kert irányába dőlő kerítéstoldó a megoldás, ezen nem tudnak egykönnyen átjutni.

Több helyen is árulják az ún. láthatatlan kerítést. Ez az elektromos nyakörvvel párosított szerkezet a földre helyezett érzékelőkön való áthaladás esetén enyhe impulzussal sokkolja a kutyát, tehát nagyjából úgy funkcionál, mint egy villanypásztor. Erről azonban a tapasztalt kutyatartók biztosan lebeszélnének, hiszen egyrészt nem túl humánus megoldás, másrészt számtalanszor előfordult már, hogy az ebek szabadulási vágya nagyobb volt annál, mintsem hogy a pillanatnyi kellemetlenség visszatartsa őket.

(Képek: Getty Images Hungary)

kert kutya szökése ellen kutya szökik szökés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink