hirdetés

Miért kergeti a kutya a farkát?

Kövess Péter

2023. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

Dog biting his tail on a summer Baltic seashore.

Gyakran látni, hogy a kutya végtelen köröket róva kergeti a saját farkát. Mi lehet az oka rá?

hirdetés

Szakemberek szerint a kutya viselkedésének többféle magyarázata lehet. Íme, a leggyakoribb okok, amelyek miatt azt tapasztalhatod, hogy kedvenced kergeti a farkát.

Előfordul, hogy a kutya mániákusan kergeti a farkát

A kutya néha szórakozásból kergeti a farkát

A kölykök és fiatal kutyák még nincsenek tisztában azzal, hogy a farkuk a testük része. Rájuk jellemző, hogy pusztán szórakozásból kergetik azt.

„A másik elterjedt ok az unalom – különösen akkor, amikor a kutya hosszabb időre magára marad.”

Ezt a véleményt osztja Russell Hartstein kutyaviselkedési szakértő is. Ilyen esetben az lehet a megoldás, hogy elviszed a kutyát sétálni és/vagy rászánod az időt apportírozására. A legtöbb kutya szívesebben kerget egy labdát, mint a saját farkát.

Figyelemfelkeltésként is szolgálhat

A figyelemfelkeltés szintén gyakori oka annak, hogy a kutya kergeti a farkát. Ha rendszeresen csinálja, ebban közrejátszhat, hogy nevetésével a gazdi megerősíti viselkedését. Hasonló eredménye lehet a szidásnak is, hiszen a kutya így megkapja, amire vágyik: az osztatlan figyelmet.

Ha szeretnéd erről leszoktatni kedvencedet, csak azzal tudsz bármit is elérni, ha figyelmen kívül hagyod a viselkedését.

A kutya többféle módon is kifejezheti, hogy figyelemre vágyik

Van, amikor betegségből fakad

„Egyes kutyafajták – köztük a bullterrierek és a német juhászkutyák hajlamosabbak az olyan kényszeres viselkedésformákra, mint a farokkergetés” – mondja Hannes Lohi, a Helsinki Egyetem genetikusa.

„A farokkergetéshez számos testi eredetű betegség is kapcsolódhat. Ide tartozik a farok sérülése, a bélparazitákkal való fertőződés vagy a bolhák okozta viszketés.”

Néha az is előfordul, hogy a kutya ételallergia miatt nyalogatja, harapdálja vagy kergeti a farkát. Végül, de nem utolsó sorban ez a viselkedésforma összefügghet bizonyos neurológiai rendellenességekkel is, amelyek kényszeres magatartással párosulnak.

Egy 2012-es tanulmány keretében a genetikus és munkatársai összesen 368 kutyát vizsgáltak meg négy fajta tagjai közül, amelyekre jellemző a farokkergetés. A kutatók megfigyelései szerint a viselkedés általában 3-6 hónapos korban alakult ki, és az érintett kutyák közel fele másfajta kényszeres megnyilvánulásokat is mutatott.

„Érdekes módon azok a kutyák, akik táplálék-kiegészítőket – különösen vitaminokat és ásványi anyagokat – kaptak, kevesebbszer kergették a farkukat.”

Ugyanezt tapasztalták az ivartalanított nőstényeknél is, ami arra utalhat, hogy a petefészekhormonok befolyásolhatják a szokást. Megfigyelték azt is, hogy a faroküldözők gyakran bizalmatlanabbak, és sok esetben elmondható róluk, hogy korán elválasztották őket az anyjuktól.

A játék és a tréning segíthet leszoktatni róla

Fontos, hogy lekösd a figyelmét

Ha a kutya egyébként egészséges, akkor a rendszeres trenírozás, valamint életének mentális és érzelmi aspektusainak megfelelő kezelése segíthet, hogy leszokjon a farokkergetésről. A szakértő szerint érdemes olyan helyzeteket kialakítanod, amelyek nem egyeztethetők össze szokásával. Amikor például a kutya a sarkon ül melletted, és az utasításodra vár, nagy valószínűséggel nem fog eszébe jutni a farkát kergetni.

 

farok figyelemfelkeltés kergeti kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!