hirdetés

Már megint nyalja kutyád a mancsát? Lehet, hogy kényszeres viselkedészavar áll a háttérben

Várhelyi Dóra

2021. június 26

Sok kutya kergeti a farkát, gyakran nyalja a mancsait vagy folyamatosan hurcolja játékait, esetleg ok nélkül ugat az udvaron. Ha ezek közül bármelyik napi szinten előfordul, érdemes állatorvoshoz fordulnod, mert lehet, hogy a kutyád OCD szindrómában szenved.

hirdetés

Az Obsessive Compulsive Disorder, azaz az OCD az embereknél is ismert betegség. Rögeszmés, kényszeres rendellenességek alatt olyan viselkedéseket értünk, amit megtalálunk a normális kutya mindennapjaiban is, például nyalja a mancsát. Az OCD-s kutyák ezeket a viselkedéseket túlzásba viszik, a vártnál hosszabb ideig csinálják. Kényszeresnek minősíthető, ha a kutya szokásos magatartásai közé tartozik a körbe-körbe forgás, a farok üldözése, a csipkedés, a fények, vízcseppek kergetése, az ok nélküli ugatás, a mancs rágása, a játék hurcolása vagy szopogatása.

Mi okozza a kényszeres viselkedészavarokat a kutyáknál?

Ezeket a rendellenességeket okozhatja konfliktus, stressz vagy frusztráció. Minden stresszes esemény, amivel a kutyád találkozik, felszabadítja a stresszreakcióval kapcsolatos neurotranszmittereket. Egy ilyen frusztrált helyzetben a kutya pótcselekvésekbe kezd, például felkap egy játékot a földről és hurcolássza, hogy enyhítse a stresszes érzést. Ha ez a viselkedése valóban csökkenti a frusztrált állapothoz kapcsolódó neurotranszmittereket, akkor az eb valószínűleg ezt a viselkedést újra alkalmazni fogja. (A neurotranszmitterek ingerületátvivő anyagok, feladatuk, hogy az egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak.) Ez a folyamat rituálissá, ismétlődővé válhat, mert a kutya így jutalmazza magát, mivel ezzel csökkenti a stressz érzését.

Ezeknél az állatoknál kimutatták a magas koleszterinszintet is, ami jelentősen befolyásolhatja a hangulatot, viselkedést.

Az idő múlásával a probléma kezelése nélkül a kényszeresség rosszabbodhat, mert már minden stresszes eseménynél elkezdheti a berögzült mintát. És ha tovább romlik az állapot, kitöltheti a kutya egész napját vagy akár kárt is tehet magában. Ilyen eset a farkát üldöző kutya, aki a kényszeres viselkedés felerősödése miatt akár képes megcsonkítani magát. Vagy amikor az állat a lábát rögeszmésen nyalogatja és súlyos bőrfertőzéssel kerül állatorvoshoz.

Figyelemfelhívás vagy betegség?

Nehéz eldönteni, hogy a kényszeres viselkedés hátterében a betegség vagy a figyelemhiány áll. Mivel nem tudjuk, hogy a kutya, amikor nem látjuk, akkor is végzi-e a nem kívánt cselekvést. Azok a viselkedések, amik frusztrációval indulnak, majd figyelmet kapnak, még jobban felerősödnek és kényszeressé válhatnak. Egy egyszerű kamerával megfigyelheted, hogy amikor a kutya otthon van egyedül, akkor csinálja-e azt, amit megszállottnak vélsz.

Hogyan kezelik a kényszeres betegségeket kutyáknál?

Amennyiben úgy gondolod, hogy kutyád bizonyos viselkedése nem normális, és az OCD szindróma tüneteit véled felfedezni, nagyon fontos, hogy kiszűrj minden egyéb egészségügyi okot a viselkedésével kapcsolatban. Állatorvos segítségét kell kérned, hogy kizárhass bizonyos betegségeket. A neurológiai, endokrin, emésztőrendszeri és ortopédiai rendellenességek szintén okai lehetnek az ismétlődő cselekvéseknek. Ennek szűréséhez alapos fizikai és laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Egy teljesen egészséges, fájdalmaktól mentes kutya furcsa viselkedései már alátámasztják az OCD gyanút. Ezt érdemes minél hamarabb kezelni, különben krónikussá válhat. Ebben az esetben a gyógyulás is lassabb és hullámvölgyekkel tarkított.

Enyhe esetben helyettesítő cselekvéssel, aktív fizikai leterheléssel, intenzív mozgatással és mentális fárasztással megoldható, hogy a kényszeres viselkedést háttérbe szorítsuk vagy „kineveljük” a kutyából. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel csökkenti a stresszt az állatorvos. Ez igen gyakran egy egész életen át tart.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

farokkergetés kutya nyalja a lábát kutya rágja a mancsát kutya viselkedése OCD stressz stressz jelei viselkedési probléma viselkedészavaros kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!