hirdetés

Miért rázza meg magát a kutya? Több meglepő magyarázat is áll a gyakori viselkedés hátterében

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák testbeszédét fontos értened, hogy mindig tudd, mit szeretne épp kedvenced. Azzal, hogy megrázza magát, mikor nem is vizes, számos dolgot üzenhet.

hirdetés

Ha fürdés után megrázza magát a kutya, azt természetesnek vesszük, gondolván, meg szeretne szárítkozni. De mi van akkor, ha kedvenced nem vizes, mégis rázza magát? Több lehetséges oka lehet.

Egy kis torna

Ha száraz, mégis megrázza magát a kutya, azzal tulajdonképpen kommunikál. Ez a testbeszéd egyik formája. Történhet alvás után, amit gyakran hosszú, teljes testre kiterjedő nyújtózkodás kísér. Ezzel tulajdonképpen átmozgatja a szunyókálás alatt ellazult izmait.

Válasz a stresszre

A megrázkódás a feszültség jele is lehet. Lauren Novack kutyaviselkedési tanácsadó, oktató szerint minden, adott helyzetben furcsa reakciót tekinthetünk válasznak a negatív vagy pozitív stresszhatásra, legyen az érzelmi vagy fizikai.

Egy szokatlan illat vagy egy túl sokáig kitartott kényelmetlen testhelyzet szintén feszültséget teremthet az állatban. A rázkódás ilyenkor úgy működik, mint mikor veszel egy jó mély lélegzetet. A kutya teste kap egy adrenalinlöketet.

Ha ismerkedésnél rázza meg magát a kutya

Egy új kutyával vagy egy idegennel való találkozás szintén stresszhelyzet lehet a kutyád számára, ami után gyakori, hogy jól megrázza magát. Ezzel tulajdonképpen elengedi a helyzet szülte feszültséget, és megnyugtatja magát.

Játékból feszültség

Gyakran megesik, hogy két vagy több kutya önfeledt játéka hirtelen félbeszakad, majd a résztvevők megállnak és jól megrázzák magukat.

Ilyenkor az történik, hogy a kezdetben önfeledt móka vagy az egyik, vagy mindegyik fél számára eldurvult, kényelmetlen lett, amiből szabadulni szeretnének. Ezt követően vagy visszavesznek a tempóból, vagy befejezik a közös tevékenységet.

Nagy aktivitás után

Nagy energiát felhasználó aktivitásoknál, sportoló kutyáknál is gyakran megfigyelték a jelenséget. Ilyenkor a rázkódás az extra izgalmat és az izmok feszültségét is segít levezetni, illetve feloldani.

Ugyanez történik, ha kutyád már nagyon izgatott a közelgő séta miatt, és amíg te előveszed a pórázt, ő fel-le ugrál, szaladgál türelmetlenségében. Aztán mikor rákerül a nyakörv vagy a hám, megáll és megrázkódik: elengedi a benne felgyűlt izgalmat, hogy nyugodtan indulhasson neki az olyannyira várt programnak. Mondhatni ez a test újraindításának kutyaverziója.

Ennyire várt

Gyakran tapasztalhatod, hogy kedvenced megrázza magát, mikor hazaértél. Ez azt jelenti, hogy nagyon várt téged, és érzékeny fülével már rég meghallotta, hogy érkezel. A belépésedig eltelt idő pedig fokozott izgalmi állapotban telt, amit láttadkor elenged.

Tudja, hogy nem szabad

Ha hazaérve jószágodat rajtakapod, amint a kanapén henyél, vagy a fotelben kuckózik – amit amúgy nem szabad neki –, majd jöttödre hirtelen leugrik, és megrázkódik, az azt jelenti, hogy pontosan tudja, tilosban járt. Az, hogy meg kell szakítania egy számára kellemes tevékenységet, szintén érzelmi stresszt szül. Ám az is lehet a stresszforrás, hogy szégyelli magát.

Betegséget is jelezhet

A rázkódás bizonyos esetekben bőr- vagy fülproblémákat jelezhet. Ilyenkor amellett, hogy az állat megrázza magát, gyakran a mancsával is odakap, ahol fájdalmat, kellemetlenséget érez. Nagyon figyelj a jelzéseire, és ha úgy ítéled meg, valamilyen betegség lehet a háttérben, vidd állatorvoshoz!

kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya szokásai kutya testbeszéd kutya testbeszéde kutya viselkedése kutyaszokások stressz stressz jelei stresszes kutya stresszoldás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink