hirdetés

7 aktív kutyafajta, akik alkalmasak sportolni vágyó gazdiknak

Jóvári Krisztina

2021. november 1

Ha sportos életmódot folytatsz, vagy szeretnél valamilyen kutyás sportot magasabb szinten űzni, akkor az alábbi fajták közül bizonyára megtalálod a hozzád illőt.

hirdetés

A kutyák között is vannak sportosak, akiknek a lételeme a mozgás és a mentális feladatok végrehajtása, valamint vannak kevésbé aktívak is. A felsorolás az általános fajtajellemzőkön alapszik.

1. Border collie

A border collie könnyen tanítható és rendkívül intelligens kutyafajta. Szinte valamennyi kutyás sportban kiválóan szerepel, legyen szó agilityről, frizbiről, flyballról, dog dancingről vagy obedience-ről. Kitűnő terelőösztönének köszönhetően a terelőversenyeken is elsők között végez. Rendkívül okos és lesi gazdája kívánságait, igényli a mentális és fizikai tréninget.

2. Pumi

A pumit eredetileg terelőkutyának tenyésztették ki, ez máig a vérében van és kiválóan alkalmas terelő sportokra. Intelligens, tanulékony eb, aki igényli a feladatokat. Energikus természetű és szeret a gazdája kedvében járni, így agilityben, flyballban, dog dancingben is remekül megállja a helyét. Az engedelmességi feladatokat is gyorsan elsajátítja, de túrázásban, kocogásban is a gazdi rendszeres társa tud lenni.

3. Malinois

A szolgálati kutyák koronázatlan királya, aki leginkább az őrző-védő sportokban tölt be vezető szerepet. Az IGP sportban remekel, de obedience-re is kiválóan alkalmas. Az egyik legintelligensebb fajta, számos kereső-, mentő-, szolgálati- és katonai kutya is malinois. Rengeteg figyelmet és hozzáértő gazdát kíván. Mindig szüksége van valamilyen feladatra, amit elvégezhet.

4. Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutyát marhaterelésre tenyésztették ki, így erre kiválóan alkalmas. Szeret gazdája kedvében járni, és könnyedén elsajátít szinte bármilyen feladatot. Dog dancing versenyek aktív fellépője, emellett agilityre és obedience-re is kiváló választás. Intelligens kutya, akinek feladatot kell adni, mert aktív és tettrekész jellemű.

5. Német juhászkutya

A német juhászkutya nagyon alkalmazkodó, intelligens és tanulékony kutya, éppen emiatt annyira népszerű. Engedelmességi versenyek, őrző-védő sportok állandó résztvevője. Aktív, fáradhatatlan jellem, akinek a gazdája a mindene, és bármit megtenne érte. Szeret dolgozni és feladatokat végrehajtani, ügyes és bátor kutya.

6. Magyar vizsla

Sportos, aktív életmódú gazda mellé ajánlott a magyar vizsla, hiszen túrázásban, kocogásban, biciklizésben bármikor szívesen részt vesz. Kiváló vadászkutya, állóképessége és munkaszeretete lenyűgöző. Imád labdázni, így a flyball-ban ezt a tulajdonságát, valamint gyorsaságát, atletikusságát könnyen kamatoztatja.

7. Weimari vizsla

A weimari vizsla intelligens, tanulékony és kedves jellemű. Családi kutyának ideális, ám szüksége van a rendszeres mentális és fizikai lefárasztásra. Szeret mozogni, így sportoló gazdinak tökéletes választás, hiszen örömmel el fog kísérni kocogni vagy túrázni is. Agilityben, dog dancingben és más kutyás sportokban is előkelő helyen szokott végezni.

Természetesen minden kutyafajtán belül előfordulhatnak aktívabb és lustább egyedek, valamint a nevelés és szocializáció is rendkívül meghatározó szerepet tölt be abban, milyen lesz a felnőtt eb jelleme.

(Képek: Getty Images Hungary)

aktív kutyafajták ausztrál juhászkutya border collie magyar vizsla malinois német juhászkutya pumi sportos kutyafajták weimari vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink