hirdetés

Így túrázz a kutyáddal hegyvidéken: hogyan lesz biztonságos?

Bodri Melissza

2021. június 27

A hegyvidéki túrázás a kutyával korántsem veszélytelen, különösen akkor, ha valaki nincs kellően felkészülve a körülményekre. Legyen szó csupán középhegységről vagy magasabb hegyvidékről, fontos az odafigyelés.

hirdetés

Érdemes a hegyvidéki kiruccanás előtt átgondolnod, hogy a kutyád mire képes, és mennyit bír menni naponta. Légy tisztában vele, hogy mikor fárad el, és mikor van szüksége pihenőre. Ha kell, vidd el állatorvoshoz, aki felméri a fizikai állapotát, hogy minden rendben van-e, és hogy nincs rejtett betegsége. Ha a kutyusnak jó az állóképessége és majd kicsattan az egészségtől, akkor semmi akadálya útra kelni. Azonban van pár fontos szempont, melyekkel nem árt tisztában lenned.

Mit tartalmazzon a felszerelés?

Mielőtt nekivágnátok a hegyeknek, fontos, hogy a birtokodban legyen a megfelelő felszerelés. Enélkül semmiképpen se indulj útnak, mert különösen veszélyes lehet. Az embereknek való alapvető kellékek mellett tehát kutyád szükségleteiről is gondoskodnod kell. Legyen nálad mindenképpen elsősegélycsomag, amely tartalmaz fertőtlenítőszert, gyógyszert, csipeszt, kötszert, kenőcsöt. Kisebb balesetek, zúzódások, csípések esetén vagy kullancs befúródása esetén ezek nagyon jól jöhetnek.

Mindig vizsgáld át a kedvencedet, nehogy kullancs legyen benne.

Továbbá ne feledd otthon az állatnak való táplálékot és kellő mennyiségű vizet. Manapság már lehet kapni praktikus utazószetteket, amelyeket könnyű szállítani, és tartalmaz etetőtálat és palackot is. Emellett a megfelelő póráz, hám vagy nyakörv is elengedhetetlen. Egy speciális kutyacipő sem árthat, mely megvédi az állat mancsát az éles kövektől, és ezek által elkerülhető a repedezett talppárna vagy bőrkeményedés kialakulása. Érdemes a nyakörvet ellátni egy fényvisszaverő bilétával is, mert sötétedéskor így kevésbé fogod szem elől téveszteni a kedvencedet.

Ismerje az alapvető parancsokat

Az is nagyon fontos, hogy az eb engedelmeskedjen neked, és ismerje az alapvető parancsokat. Például ha kell, üljön le és maradjon egy helyben, ha hívod, akkor fogadjon szót, és menjen oda hozzád. Nem szabad messzire kószálnia, ha éppen leveszed róla a pórázt az erdőben, és tudjon viselkedni, ha vadállatokkal találkozik. Nincs rosszabb a túrázás alatt, mint egy neveletlen jószág, hiszen nagyon sok bosszúságot tud okozni, ha nem fogad szót. Ráadásul a nem megfelelő viselkedés balesetveszélyes is lehet. Ha biztosra szeretnél menni, lásd el kedvencedet egy nyomkövető nyakörvvel, hogy semmiképpen se veszítsd szem elől.

Fontos a hozzászoktatás

Ha az eb még nem gyakorlott túrázó, akkor eleinte csak kisebb, rövidebb távú kirándulásokra vidd magaddal. Figyeld az állat reakcióit, és ha azt tapasztalod, hogy nagyon elfáradt, akkor mindig tarts szünetet. Nem érdemes erőltetni a tempót, először tapasztald ki, hogy hogyan viseli a helyzetet. Ha már rutinosan mennek a könnyebb túrák, akkor lehet fokozatosan hozzászoktatni a hosszabb távokhoz. Ne feledkezz meg róla, hogy a négylábú egészsége a legfontosabb! Ügyelj az időjárásra is, a nagy meleg és a tűző napon való tartós sétálás árthat a kutyának, akár hőgutát is kaphat.

Kerüld a veszélyes helyeket

Mindig gondold át, hogy merre szeretnél túrázni az ebbel. A meredek sziklafalak, létrával ellátott meredélyek, ahol te magad is csak négykézláb tudnál mászni, nem valók az állat számára. Ezért tanulmányozd át alaposan az útvonalat, és próbáld elkerülni az olyan veszélyes terepeket, ösvényeket, ahol az eb könnyen balesetet szenvedhet. Ha olyan helyen jársz, ahol meredek szakadékok, mély vízmosások fordulhatnak elő, akkor tartsd az állatot pórázon. Arról is győződj meg, hogy az adott terepen nincs-e véletlenül vadászszezon, ezért figyeld mindig a figyelmeztető táblákat, és az adott természetvédelmi terület, környék kiírásait.

(Képek: Getty Images Hungary)

erdő felszerelés hegyvidéki túra kirándulás kutyával a hegyvidéken kutyával az erdőben kutyával túrázni túra veszély az erdőben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink