hirdetés

3 könnyed túra az ünnepekre, amivel megajándékozhatod magadat és kedvencedet

Molnár Enikő

2023. december 28 - Képek: Az én kutyám

A téli időszakban hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, az ünnepek alatt pedig ez még inkább igaznak bizonyul. Íme 3 könnyen teljesíthető túraútvonal, hogy kedvenceddel felfrissülhessetek az ünnepek alatt, vagy után.

hirdetés

A karácsonyi, meghitt hangulat gyakran arra készteti az embert, hogy bekuckózzon meleg otthonába családjával, és kipihenje az év fáradalmait. Míg ez egy csodálatos aspektusa lehet az ünnepeknek, ha szép idő van kint, akkor megéri elmenni egy rövidebb-hosszabb sétára kutyánkkal (és a családunkkal, ha rá lehet őket venni). Hiszen bárhogy is nézzük, annak ellenére, hogy a nyugalom és a szeretet ünnepéről van szó, karácsony előtt nem sok lehetőségünk van együtt lenni a családunkkal. A szentestét megelőző napok, vagy akár hetek sokaknak rohanással telnek. Vagy azért, mert be kell szerezni még néhány dolgot az ünnepekre, vagy azért, mert végezni szeretnének a munkával (vagy az aktuális vizsgákkal) mire elérkezik december 24-e. Egy aktív program lehetőséget adhat egy közös kis kalandra, amit kedvencünk is megköszön, hiszen ő is érzi az ünnepek előtti feszültséget vagy a vendégségek miatti felfordulást. 

Mielőtt elindulnátok

Igyekeztünk könnyű útvonalakat gyűjteni, amik egy aktív program keretein belül családbarátok, és a téli időszakban is teljesíthetőek. Ha hosszabb ideig tervezünk kint lenni, figyeljünk a réteges öltözékre magunkon és a családunkon. Emellett vegyük figyelembe kedvencünk egészségét, illetve gondoljuk át, hogy szüksége lehet-e kutyaruhára.

Ha rövid szőrű vagy kistermetű, akkor nagy valószínűséggel nem árt legalább egy pulóver, de ha nem tudod, hogy kell-e kedvencednek plusz réteg, akkor  ezt a cikkünket ajánljuk, ahol összeszedtünk néhány szempontot, ami segítségedre lehet.

Egy téli aktív program szuper lehetőség egy kis kimozdulásra. Mindenképp figyeljünk rá, hogy rétegesen felöltöztessük magunkat és családunkat is.

Bár hideg van, ilyenkor is fontos a folyadékbevitel, ezért gondoskodj megfelelő mennyiségű vízről. Még indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy minden szükséges eszköz meglegyen. Felsoroltunk néhány dolgot, ami jobb, ha nálad van, de, ha van még valami, amivel ki szoktad egészíteni a listát, azt se felejtsd el magaddal vinni.

  • Póráz, nyakörv vagy hám: Legalább valamelyiken legyen egy azonosításra alkalmas biléta, vagy írás, ahol telefonszámunkat is feltűntetjük. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de jobb elővigyázatosnak lenni.
  • Szájkosár
  • Láthatósági eszközök: Hamar sötétedik a téli időszakban, illetve sokszor rosszak a látási viszonyok, így mindenképpen érdemes gondoskodni valamilyen világító vagy fényvisszaverő eszközről.
  • „Kakis zacsi”: Mi se szeretnénk belelépni más kutyus elhagyott termékébe, ezért gondoskodjunk arról, hogy ne okozzunk kellemetlenséget az utánunk érkezőknek sem.
  • Oltási kiskönyv
  • Motivációs eszközök: Jutalomfalat és/vagy játék.
Gondold át, hogy kedvencednek kell-e kutyaruha.

A tiltásokra figyeljük!

A téli időszakban számos állatfaj vadászható, ezért minden esetben tájékozódjunk az adott terület korlátozásairól. Ezen a felületen figyelemmel követhetjük az aktuális erdészeti figyelmeztetéseket, illetve a tervezett vadászatok időpontját. Fontos az aktív életmód, de még fontosabb a biztonság.

Könnyed túrák karácsonyra, vagy későbbre

Természetesen nem lehet elvárni, hogy a karácsonyi rohanás és vendégeskedés (vagy vendéglátás) közé még beillesszünk egy téli „mini túrát”. Ahogy azt sem, hogy szakadó esőben, vagy kifejezetten rossz időben is felkerekedjünk. Ennek ellenére érdemes megjegyezni az alábbi útvonalakat későbbre, hiszen egy aktív program mindig remek lehetőség, nem csak az ünnepek alatt.

Hármashatár-hegy szépségei

Egy gyönyörű kilátással megjutalmazó körtúra Buda északi határában, Óbuda és Hűvösvölgy között. Könnyű besorolású, emelkedővel kezdődő, majd a Guckler Károly-kilátót elérve lejtővel folytatódó, 8,2 km hosszú túraútvonal. Emiatt ha havazik, vagy csúszós az idő, akkor kiemelten figyeljünk saját és kedvencünk biztonságára. Gyönyörű a kilátás, szép a környék, és kevesebb, mint 3 óra alatt bejárható.

Szentbékkállai-kőtenger: a Káli-medence látványossága

Ha egy óra alatt szeretnénk valami igazán különlegeset látni egy könnyű útvonal részeként, és el szeretnénk szakadni Budapest vonzáskörzetétől, akkor érdemes elgondolkodni a Szentbékkállai-kőtengeren. Veszprém vármegyében, a Balaton fölött találjuk Szentbékkálla községet, a Tapolcai járásban. A kőtengert érintő körséta csupán 3,4 km hosszú, 69 m-es szintemelkedéssel.

Időszakos Karsztforrások a Bükkben

A Hereg-réti parkolóból startolva sétáljunk egy kört a hegység e fölöttébb izgalmas, őserdei viszonyokkal nehezített terepén!

-Írja Dömsödi Áron a Természetjáróra

Igazán gyönyörű erdei környezetben sétálhatunk közel két órán keresztül ezen a különleges körtúrán. Az 5,8 km hosszú útvonal karsztforrásokat érint, és bár ezek időszakosak, elapadt állapotukban is megcsodálhatjuk őket.

Ha ezek az útvonalak nem győztek meg, vagy további ötleteket szeretnél gyűjteni egy mozgalmas naphoz, akkor ezt az írásunkat ajánljuk. Ha kimondottan Budapest környéki kirándulást tervezel, de még nem tudod, hogy pontosan hova, ezt a cikkünket érdemes lesz elolvasnod.

karácsony kirándulás kirándulás kutyával kutyás kirándulóhely kutyával túrázni téli túra téli túra kutyával túra kutyával ünnepi kirándulás ünnepi séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!