hirdetés

Ez az 7 dolog mindig legyen nálad, ha hosszabb sétára, túrára indultok a kutyával

Pető Blanka

2022. május 7 - Képek: Getty Images

Ha kutyával indulunk túrázni, a saját holmink mellett kedvencünkéről is gondoskodnunk kell. Ilyen elengedhetetlen tartozékok például a póráz, hám, itatótál, de mindet érdemes a túrára szabni. Ha komolyabb útra indulunk, akkor pedig szóba jöhet a kutyahátizsák, a világítós nyakörv vagy kutyahálózsák.

hirdetés

A tavasz, s lassan a nyár beköszöntével újra birtokba lehet venni a természetet. De nem csak mi szeretjük járni az erdőt, hanem négylábú barátaink is, így mindenképpen érdemes magunkkal vinni őket. Viszont mielőtt túrázni indulnál a kutyával, sorba kell venni, mi az, amit mindenképpen szükséges bekészíteni a túrazsákba.

Kutyával nem lehet túrázni póráz nélkül

Az erdőben általában pórázon kell tartani a kutyát a különböző vadállatok és más túratársak miatt. Ez a kutya épségét is ugyan úgy szolgálja, mint az emberekét és a többi állatét. Ezért fontos beszerezni egy megfelelő minőségű és méretű pórázt, ami nem hosszabb, mint két méter. Az anyagának alkalmazkodnia kell a különböző időjárási viszonyokhoz, bírnia kell a vizet, a meleget, a napot, de a hideget is.

Személyes tapasztalat alapján az sem hátrány, ha a kutya nehezen tudja elrágni. Túra közben az egyik pihenőnél a kutyusunk nekünk háttal feküdt le, és míg nem figyeltünk rá, szépen elrágta a pórázát. Az autó még szerencsére közel volt, így jobb híján vontatókötéllel mentünk vele tovább. Az ilyen, vagy ehhez hasonló esetek miatt célszerű lehet bekészíteni egy pótpórázt és egy pótnyakörvet is, nehogy valahogy elszakadjon.

A hám szintén legyen strapabíró, de egyben kényelmes is. Alkalmazkodjon a kutya testalkatához, ellenőrizzük, hogy nem szorítja-e sehol, de nem is annyira laza, hogy ki tudjon belőle bújni.

Sötétben is, bozótban is találd meg

Ha mégis elengednénk kutyánkat, fontos, hogy visszahívható legyen, és mindig tudjuk, pontosan merre jár. Erre a célra beszerezhető nyakba akasztható kis csengő, világítós és fényvisszaverő nyakörv, de akár GPS-t is köthetünk rá, hogy minél pontosabban tudjuk, éppen merre csavarog. Sokan ezt egy régi telefonnal oldják meg, amit a kutyára tesznek mondjuk kutyahátizsákkal, vagy olyan hámmal, aminek van tokja. Így csak az érdekesség kedvéért azt is megmérhetjük, hány kilométerrel rohangál többet, mint amennyit mi sétálunk.

Nem szabad túrázni tál és víz nélkül

Vigyünk magunkkal kutyatálat is, amiből kedvencünk biztonságosan tud inni. Erre már lehet kapni összecsukható, helytakarékos tálkákat, amelyek könnyebben beférnek a hátizsákba. Fontos, hogy elegendő vizet vigyünk magunkkal, és térképezzük fel előre a várható vízlelőhelyeket (kutak, patakok, források). Ezt már tudjuk ellenőrizni különböző térképeken és alkalmazásokon keresztül, mint például a mapy.cz, vagy a heyjoe.hu, az erdőben pedig a kör jelzést követve juthatunk el víznyerőhelyhez. Ha első alkalommal megyünk a kutyával, akkor vigyünk annyi vizet, amennyit tudunk, és legközelebb már ahhoz viszonyítva lehet tervezni a mennyiséggel.

Ételt csak abban az esetben muszáj vinni, ha több napos túrára vállalkozunk, egyéb esetben a jutalomfalatkák bőven elegek. Sok kutya ilyenkor nem is eszik egyáltalán a nagy izgalmak miatt. Ezt azonban szintén ki kell tapasztalni, mert előfordulhat, hogy a saját kedvencünknek inkább meghozza az étvágyát a kiruccanás. Teli viszont ne tömje a pocakját, mert úgy nem egészséges a mozgás – legrosszabb esetben gyomorcsavarodás is előfordulhat.

Nagy túrázóknak

Ha már ennyi minden kell az útitársunknak, vegye ki a részét a munkából. Manapság már lehet kapni kifejezetten kutyáknak készített hátizsákokat, amelyekbe be tudjuk pakolni a holmiját, így ő viheti a saját vizét, tápját, pótpórázát vagy a kakizacskóját. Az örömteli pillanatokért cserébe valószínűleg nem fogja bánni ezt a kis terhet. Ha pedig éjszakázni is a vadonban fogunk, beszerezhetünk direkt kedvencünknek készült kempingágyat, illetve hálózsákot is. Nagyon fontos, hogy a kutya hátizsákja az eb súlyának megfelelően könnyű legyen, mi pedig vigyünk magunkkal külön a kakizacskónak, illetve a keletkező szemétnek való tárolót, amit megfelelően le tudunk zárni.

felszerelés gps nyakörv kutyáknak hám kirándulás kutyával kutya erdőben kutyával túrázni túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink