hirdetés

Rókát kerget a kutyád? Ezekre ügyelj, ha erdőben sétáltok!

Bodri Melissza

2021. június 25

Az erdei séta megannyi izgalmas szagot, ingert tartogat kedvenced számára. Ám nem árt ügyelni arra, hogyan viselkedjen az eb a sűrűben, és hogy reagáljon, ha vadakat lát.

hirdetés

Az erdőben számos élőlény éli mindennapjait, és a kutyus bizony könnyen megzavarhatja a nyugalmukat. Nem csupán az a fontos, hogy ne engedd szabadon kedvencedet a fák között, és legyen mindig pórázon, hanem az is, hogy engedelmeskedjen neked. De mi a teendő akkor, ha vadállatokkal találkoztok? Nem árt pár dolgot észben tartani a biztonság érdekében.

Váratlan találkozás

Ha rendellenesen szelíd állatra bukkantok a rengetegben, akkor érdemes a jószágot elkerülni, és nem közeledni hozzá. Ha ilyet észlelsz, akkor nem árt figyelmeztetni erről a helyi vadgazdálkodót, hiszen akár veszett rókába is belefuthattok. Az is fontos, hogy ha állatkölyökre bukkantok, például kisnyúlra, őzgidára, akkor ne háborgassátok, mert a kíváncsi kutya véletlenül kárt tehet benne. Nem mellesleg az anyaállat is eltaszíthatja magától az utódait, ha érzi az idegen szagot a csemetén. Különösen a vadmalacra kell ügyelni, mert bármikor megjelenhet az anyaállat, és agresszívan védheti a kicsinyét.

Mi a teendő, ha vadállatot üldöz a kutya?

Ha a kutya valamilyen zörejt hall, és nincsen éppen pórázon, akkor hajlamos lehet a sűrűbe vetni magát, hogy kiderítse a zaj forrását. Nagyon kell ügyelni, hogy ez ne történhessen meg, hiszen az erdőben szabadon futkározó eb könnyen balesetet szenvedhet. Például, ha olyan területre téved, ahova nem szabadna mennie, akkor kihelyezett csapdákba is léphet, mely az életébe is kerülhet. Ráadásul a hajszolt vadállat életét is veszélyezteti, hiszen a menekülés folyamán az akár el is pusztulhat. Ahogy kedvenced is: egy vadász ki is lőheti.

Amennyiben az eb üldözőbe vett egy rókát, őzet vagy nyulat, akkor a következőket teheted. Próbáld meg hangosan visszahívni úgy, ahogy általában szoktad. Ha ez nem válik be, akkor szólongasd tovább, tapsolj vagy fütyülj neki. Az eb nagyon gyors tempóban igen messzire is elkeveredhet egy ilyen hajsza közben, ezért lehetőleg ne kíséreld meg követni. Egyrészt a járatlan ösvény veszélyes lehet, másrészt te magad is eltévedhetsz. Inkább maradj egy helyben, és várd meg, amíg az eb visszatér hozzád. Ha ez nem történik meg, akkor, ha tudsz, hívj segítséget. Ha többen vagytok, egyszerűbb megtalálni a jószágot.

Egy ilyen hajsza után kedvenced előbb-utóbb előkerül, ha türelmes vagy. Hogy hasonló esetek ne forduljanak elő, tartsd pórázon az ebet, és legyen bombabiztos a behívás parancs, mert sok kellemetlenségtől megkímélheted magad. A biztonság kedvéért felszerelheted az ebet egy nyomkövetővel, hogy a váratlan helyzetekben is megtaláld őt.

Veszélyes jószágok

A vaddisznókkal nem árt vigyázni, jobb őket messziről elkerülni és nem háborgatni. Ugyanez érvényes akkor, ha esetleg medvével találkozol. Mivel hazánkban is fordulnak elő medvék, ezért bizonyos területeken nem árt erre is felkészülni. A kutya megijedhet és elfuthat, ha a nagyragadozóval találkozik, a maci pedig akár üldözőbe is veheti őt. Ha a hatalmas bundással véletlenül összefutottatok, akkor az eb legyen pórázon, és kerüljétek a hirtelen mozdulatokat. Semmiképpen se rohanjatok el, mert a medve nagyon gyorsan tud futni, és könnyen utolérhet titeket. Ezért mindig tartsd be a szabályokat, és légy körültekintő.

(Képek: Getty Images Hungary)

erdő kirándulás kutyával kutya az erdőben kutya behívása őz róka séta az erdőben üldözés vaddisznó vadnyúl veszély az erdőben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!