hirdetés

Kutyasétáltatás erdőben: ezeket a szabályokat kell betartani Tornóczky Anita szerint

Tornóczky Anita

2022. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyasétáltatás szabályai viszonylag egyszerűek, mégis nagyon kevesen tudatosak a témával kapcsolatban. Van a szabadelvű gazda, és a mindig feszes pórázon sétáló, és a kettő között széles a spektrum. Az nagyon fontos, hogy ne kerüljünk összetűzésbe a nem kutyás emberekkel, a vadászokkal, és ne keltsük senkibe azt az érzést, hogy utálni kell a kutyásokat.

hirdetés

Magyarországon mindenhol kötelező pórázon sétáltatni a kutyákat, kivételt az erre kijelölt futtatók képeznek. Futtató nemcsak egy kerítéssel körülzárt terület lehet, vannak olyan helyek, ahol az adott terület felelőse engedélyezi, hogy a kutyák póráz nélkül sétáljanak. Tehát minden esetben, amikor nem futtatásra kijelölt helyen a póráz hiánya miatt probléma adódik, mi leszünk a felelősek érte.

A vadat űző kutya kilőhető

Az erdőben ráadásul a vadállomány védelme mindig előnyt élvez a kutyánkkal szemben. Amennyiben a kutyánk vadat űz, a vadász le is lőheti őt. Sajnos ha ez megtörtént, pedig a kutya nem is űzött vadat, de nem volt rajta póráz, tanúk nélkül ezt nem tudjuk bebizonyítani. Egy szó mint száz, nagyon oda kell figyelni, hogy a kutyánkat hol és milyen körülmények között engedjük el. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kutyánkat le tudjuk-e hívni bármilyen felugró vadról, mert ha nem, akkor ebből baj lehet. Vannak különböző eszközök, amelyeket ilyen esetben használhatunk. Ilyen például a 10-15 méter hosszú, úgynevezett nyomkövető póráz, amit a kutya maga után húz. Ha feltűnik egy vad, ezzel még pont nyerünk annyi időt, hogy beavatkozhassunk. Vannak elektromos nyakörvek, amelyek rezegnek, hangot adnak, vagy adott esetben enyhe csípéssel kizökkentik a kutyát az adott ingerből. Nagyon hasznosak a modern GPS nyomkövetők, amelyekkel lokalizálni tudjuk a kutya tartózkodási helyét. Nagyon sok lehetőségünk van, de a legfontosabb az lenne, ha meg tudnánk akadályozni a kutyát a kontrollálatlan mozgásban.

Ne engedd oda gyerekhez a szülő engedélye nélkül!

Bármennyire is örülnek a kutyáim a kiránduló gyerekeknek, nem fogom odaengedni addig hozzájuk, amíg a szülő nem kéri, hadd simogassa meg a gyerek a kutyát. Még akkor is előfordulhat, hogy a gyerek megijed mondjuk az én 45 kilós kutyámtól, aki imádja a gyerekeket, és elkezdi szagolgatni az arcukat. De ha a gyerek apukája, anyukája jelezte, hogy a gyerek szeretne ismerkedni a kutyával, akkor már nem az én felelősségem, ha a gyerek elsírja magát. Viszont, ha a kutya magától fut a gyerekhez és az ijedtében elkezd sírni, joggal lesz ideges a szülő. A gyerekben ez egy traumatikus élményt is kiválthat, a jövőben nem fogja szeretni a kutyákat, esetleg félni fog tőlük.

Egyszerű a megoldás

A megoldás egyszerű: vagy kontrolláljuk megfelelően a kutyát, vagy rakjuk pórázra addig, amíg elmegyünk a gyerek mellett. Ugyanez igaz arra is, ha mondjuk egy család piknikezik az erdőben egy pléden. Ne engedjük, hogy a kutyánk odarongyoljon hozzájuk, keresztülgyalogoljon a kockás pléden és beleszagoljon a piknikkosárba, mert ezt nem illik. A futók és a kerékpárosok szintén nem szeretik, ha sportolásuk közben kószáló kutyák zavarják meg őket. A kulcs a kontroll, pórázzal vagy nélküle.

erdő kutya az erdőben kutyasétáltatás kutyasétáltatás pórázon kutyával az erdőben póráz nélküli kutyasétáltatás séta az erdőben Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!